Europa’s eerste onderwaterrestaurant ‘Under’ | Design van Snøhetta

26-3-2019

  • UnderUnder
  • UnderUnder
  • UnderUnder
  • UnderUnder
  • UnderUnder
  • UnderUnder
  • UnderUnder

Europa’s eerste onderwaterrestaurant ‘Under’ verwelkomt haar gasten in Lindesnes, Noorwegen. Gelegen op het zuidelijkste punt van de Noorse kust, waar de zeestormen uit het noorden en het zuiden elkaar ontmoeten. In de zowel zilte als brakke wateren rondom het restaurant kun je genieten van een ​​natuurlijke overvloed in biodiversiteit. Het door de firma Snøhetta ontworpen restaurant fungeert ook als een onderzoekscentrum naar de biodiversiteit in de zee en vormt een eerbetoon aan de wilde fauna en de rotsachtige kustlijn van de zuidelijke punt van Noorwegen.

Europa’s eerste onderwaterrestaurant ‘Under’

In het Noors heeft ‘Under’ de dubbele betekenis van ‘onder’ en ‘verwondering’. De 34 meter lange monolithische vorm van het gebouw, half verzonken in de zee, breekt het oppervlak van het water en ligt vijf meter lager op de zeebodem. De structuur is zo ontworpen dat het restaurant in de loop van de tijd volledig zal integreren in de omgeving. Men gaat ervanuit dat de ruwheid van de betonnen schil zal gaan fungeren als een kunstmatig rif waar zeeslakken in schelpen en zeewier zich aan zullen vestigen.

De dikke betonnen muren die tegen de rotsachtige kustlijn liggen, zorgen dat het gebouw de druk en schokken ​​van ‘ruige zee’ condities aan kan. Net als een verzonken periscoop biedt het massieve raam van het restaurant uitzicht op de zeebodem terwijl het gedurende de seizoenen en wisselende weersomstandigheden verandert. In 2017 schreven we over het ontwerp van restaurant ‘Under’.

Het restaurant biedt elke avond plaats aan 35 tot 40 couvert, in een eetzaal die wordt beschermd door een halve meter dikke betonnen muren. De culinaire focus ligt op het creëren van een verfijnde culinaire ervaring op basis van lokale producten van hoge kwaliteit, met speciale aandacht voor duurzame flora en fauna. De Deense expat Nicolai Ellitsgaard van het gerenommeerde restaurant Måltid in Kristiansand is de chef-kok, die een internationaal keukenteam van 16 personen met ervaring van de beste Michelin-restaurants bij elkaar heeft gebracht.

De sfeer van restaurant Under

Lindesnes staat bekend om zijn intense weersomstandigheden, die meerdere keren per dag kunnen veranderen van kalm tot stormachtig. Bij aankomst op de locatie nemen de bezoekers het weerbarstige buitenleven snel in zich op waarna ze worden binnengeleid in de gedempte, eikenhouten foyer. Het rijke interieur creëert een warme, gastvrije sfeer in het restaurant. Als metafoor voor de reis van het afdalen van land naar zee, refereren de met textiel beklede plafondpanelen aan de kleuren van een zonsondergang die in de oceaan valt en die de doorgang van de trap begeleidt. De subtiele elegantie van de fijn geweven plafondpanelen geeft het gebouw een serene sfeer.

Op de zeebodem, vijf meter onder de zeespiegel, ligt het panoramische oog van het gebouw. Een elf meter breed en 3,4 meter hoog horizontaal venster dat een visuele toegangspoort biedt tot de zee en de gasten met de natuur daarbuiten verbindt.

Marine biologie onderzoek faciliteiten

Een even belangrijk onderdeel van het project is het faciliteren van onderzoek naar de zee in het gebouw. Het restaurant verwelkomt interdisciplinaire onderzoeksteams die marine biologie en visgedrag bestuderen, door middel van camera’s en andere meetinstrumenten die op en buiten de gevel van het restaurant zijn geïnstalleerd. Het doel van de onderzoekers is om de populatie, het gedrag en de diversiteit van soorten die rond het restaurant leven te documenteren, door middel van camera’s en live observatie. Het doel van het onderzoek is om gegevens te verzamelen die kunnen worden geprogrammeerd in ‘machine learning tools’ die de dynamiek van de populatie van belangrijke marine soorten op regelmatige basis volgen, waardoor nieuwe mogelijkheden worden gecreëerd om het officiële management rond marine hulpbronnen te verbeteren.

Chef-kok Nicolai Ellitsgaard en zijn team gaan regelmatig in dialoog met de biologen om te begrijpen hoe en wanneer ze op de meest duurzame manier uit de zee kunnen oogsten. Ze hopen ingrediënten van het gebouw zelf te kunnen oogsten en die op het menu van het restaurant te zetten. De keuken en de onderzoekers werken ook samen om vissen naar het raam te trekken, waardoor de biologen de soorten van dichterbij kunnen bestuderen, terwijl ze ook een interessant uitzicht bieden voor de gasten van het restaurant.

Website: Under

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.