Restaurant Under | Europa’s eerste onderwaterrestaurant

2-11-2017

  • Under
  • Under
  • Under
  • Under
  • Under

Op het zuidelijkste punt van de Noorse kust, in het dorp Båly moet het eerste onderwaterrestaurant van Europa komen. Het restaurant Under is ontworpen door architectenbureau Snøhetta. Met de directe nabijheid van de Noordzee is het restaurant een eerbetoon aan de Noorse kust, de wilde fauna van de zee en de rotsachtige kustlijn in het zuiden. De ontwerpers van  Snøhetta verzekeren dat restaurant Under volledig in het milieu zal integreren.

Een verzonken periscoop

Under heeft een dubbele betekenis: in het Noors kan het zowel vertaald worden als ‘onder’ en ‘wonder’. Half-verzonken in de zee, breekt de monolithische vorm van het gebouw het wateroppervlak en lijkt het op de kiezelachtige kustlijn te liggen. De structuur komt direct op de zeebodem te liggen, vijf meter onder het wateroppervlak. Het wordt meer dan een aquarium, het gebouw wordt onderdeel van zijn omgeving. Met betonnen muren van een meter dik is de constructie bestand tegen de ruwe zee. Vanuit het restaurant heb je zicht op de zeebodem. Dit uitzicht verandert gedurende de seizoenen en de weersomstandigheden.

Het gebouw biedt voldoende ruimte voor 100 gasten. De ingang ligt boven het zeeniveau en de gast daalt drie niveaus af naar het restaurant. Vanuit de ingang komt men de garderobe binnen, waarnaar gasten op niveau één de champagnebar zullen treffen. Deze bar markeert de overgang tussen de kustlijn en de oceaan. Deze fysieke transformatie wordt benadrukt door een smal acrylvenster dat verticaal naar beneden snijdt tot het restaurantniveau. Vanuit de bar kunnen gasten ook naar het zee-level niveau van het restaurant kijken, waar twee lange eettafels en meerdere kleinere tafels voor het grote panoramavenster staan.

Restaurant Under is ontworpen door Snøhetta

Via de architectuur, het menu en de missie om het publiek te informeren over de biodiversiteit van de zee, moet restaurant Under een onderwater ervaring bieden waarbij alle zintuigen worden geactiveerd, een hoge ‘wow’ gehalte. Het ontwerp komt van van de firma Snøhetta, gevestigd in Oslo en New York, onder meer ook verantwoordelijk voor het interieur en visuele identiteit van ‘de Barr’ van de Noma Restaurant Groep en de keuken uitbreiding van ‘The French Laundry’ in Yountville, Californië. Het is nog niet bekend wanneer het restaurant zal openen, waarschijnlijk eind 2019, maar bekijk de video alvast hier.

Website: Snøhetta

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.