EquiTable: de app die discrimineert bij het verdelen van de rekening

13-4-2016

Weg met diepgewortelde discriminatie die in de samenleving bestaat. Met deze nieuwe app kun je aan het einde van de avond de rekening betalen en dit pakt niet voor iedereen gunstig uit. De EquiTable app verdeelt de bon namelijk op basis van salarisverschillen tussen je tafelpartners.

Blanke mannen verdienen meer

Ondanks dat de verschillen kleiner en kleiner worden is het nog steeds zo dat mannen meer dan vrouwen verdienen en autochtonen meer dan allochtonen, zelfs wanneer ze in dezelfde functie hebben. Dankzij deze nieuwe app kan deze ongelijkheid weer een beetje gelijk getrokken worden. Wat je ervoor moet doen? Uit eten gaan met vrienden die een goed salaris hebben.

De app, genaamd EquiTable, verdeeld namelijk de rekening op basis van geslacht en afkomst. Wanneer je uit eten gaat als hoogopgeleide blanke man met een bovengemiddeld salaris en je zit aan tafel met een donkere tafelgenoot die sinds kort werkloos is, kun je erop rekenen dat dat je meer gaat betalen.

De app maakt gebruik van het Amerikaanse ‘Bureau of Labor Statistics’, wat we kunnen vergelijken met het Nederlandse Centraal Bureau voor Statistiek. Met de data hiervan wordt er uiteindelijk een calculatie gemaakt die bepaalt dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen. Wanneer de verschillen in lonen kleiner worden, zullen de verschillen op de rekening uiteindelijk ook kleiner worden.

Hoe werkt Equitable?

De app werkt simpel. Aan het begin van de avond wordt de app gedownload en voert iedereen zijn of haar demografische gegevens in. Nadat de desserts zijn genuttigd en het laatste kopje koffie gedronken is wordt de rekening gevraagd en het bedrag ingevoerd in de app. Nu is het de beurt aan het algoritme van de app die uiteindelijk aan iedereen aangeeft wat zijn of haar bijdrage is.

Wanneer je een probleem hebt met het betalen van jouw deel, heb je de mogelijkheid om hier tegen in te gaan door middel van clichés en dooddoeners die op je beeldscherm verschijnen. Dit zal er echter niet voor zorgen dat je minder dient te betalen. De app reageert direct met statistieken die jou het ongelijk bewijzen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je dit deelt op Social Media om deze grote verschillen in loon, veroorzaakt door geslacht en afkomst, onder de aandacht te brengen bij anderen.

Momenteel is het nog zo dat bij sommige bedrijven je afkomst en geslacht een rol spelen bij het bepalen van je salaris. Deze app laat op een ludieke wijze zien dat dit echt niet meer kan anno 2016. Onthoudt dus bij het splitten van de rekening het volgende: “You will pay less, if you get paid less”.

Bron: Huffington Post

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.