Eet & drink je kerstboom | Lowlander lanceert uniek kookboek

17-10-2022

  • Lowlander Beer - Eet & drink je kerstboomLowlander Beer - Eet & drink je kerstboom
  • Lowlander Beer - Winter I.P.A.Lowlander Beer - Winter I.P.A.
  • Sfeerbeelden van het boek 'Eet en Drink je kerstboom'Sfeerbeelden van het boek 'Eet en Drink je kerstboom'
  • Sfeerbeelden van het boek 'Eet en Drink je kerstboom'Sfeerbeelden van het boek 'Eet en Drink je kerstboom'

Weet jij dat de naalden van je kerstboom bomvol smaak en karakter zitten? In Scandinavië wordt er al decennialang gekookt met sparrennaalden; een waardevol botanisch ingrediënt. Met het boek ‘Eet en Drink je kerstboom’ geeft botanisch bierbrouwer Lowlander, samen met chef-koks Joris Bijdendijk en Samuel Levie, meer dan 20 heerlijke vegetarische recepten om je kerstboom op te eten en te drinken.

Leestijd: 2 minuten

Eet & drink je kerstboom kookboek

Van basisrecepten als sparrennaaldenboter en -jam tot feestelijke voor- en hoofdgerechten, zoete desserts en de lekkerste drankjes. Geniet van geroosterde biet met aardpeer en beurreboom, of proef knolselderijsteaks Wellington met sparrennaalden-hollandaisesaus. Van spritsen tot scroppino; je kerstboom smaakte nog nooit zo lekker! Met handige tips over welke kerstbomen eetbaar zijn en hoe je de sparrennaalden kunt plukken en voorbereiden voor gebruik in de recepten.

Het kookboek ‘Eet & drink je kerstboom’ is het perfecte cadeau voor de feestdagen en dit najaar verkrijgbaar bij onder andere De Bijenkorf, geselecteerde retailers en de webshop van Lowlander.

Het probleem van kerstbomen

Per jaar halen zo’n 3 miljoen echte bomen in Nederland de kerstsfeer in huis. Het merendeel belandt na de jaarwisseling in de versnipperaar, langs de weg of in een vreugdevuur. En dat terwijl de gemiddelde levensduur van een boom tot wel 400 jaar is en gemiddeld 22 ton aan koolstofdioxide (CO2) opneemt. Om meer bewustwording omtrent dit probleem te creëren, wil Lowlander iedereen – bierdrinker of niet – door middel van dit kookboek laten ervaren wat voor smaak er in dit zogenaamde ‘afval’ zit. Chief Botanical Officer Frederik Kampman: “Ik zie in kerstbomen een waardevol botanisch ingrediënt met een smaakvol en fris karakter van citrustonen, waar je bij uitstek mee kunt koken. Zo haal je, terwijl je geniet van heerlijke gerechten, nog meer uit je kerstboom. Als botanisch brouwer zijn we continu op zoek naar manieren om in de juiste balans samen te werken met de natuur, zonder te veel te nemen en waar mogelijk ook weer terug te geven.” Om zo lang mogelijk van de natuur te kunnen genieten, heeft Lowlander de ambitie om in 2030 ‘Nature Positive’ te worden. Verspilling tegengaan is een van de pijlers waar het biermerk zich op richt om dat doel te behalen.

Winter I.P.A. – een bier dat kerstbomen bevat

Het is niet de eerste keer dat Lowlander aanmoedigt om iets te doen met natuurlijke reststromen. Zo is er de 0.00% Wit gebrouwen met overgebleven citrusschillen uit de horeca, de Pumpkin Weizen gebrouwen van geredde pompoenen, en lanceerden ze eerder dit jaar de meest duurzame gin ter wereld, de Lowlander gin. In 2019 was er de lancering van de Winter I.P.A., een bier gebrouwen met teruggewonnen sparrennaalden afkomstig van kerstbomen. Lowlander zamelt sindsdien ieder jaar zo veel mogelijk afgedankte kerstbomen in, haalt zorgvuldig de naalden van de takken en conserveert het smaakvolle karakter. Het naaldenextract vormt samen met de jeneverbes een licht en verfrissend bier voor koude winterdagen dat goed samengaat met bijvoorbeeld geroosterde groenten. Een natuurpositief bier met de heerlijke smaak van kerst, dat dit jaar opnieuw verkrijgbaar is in een 5% alcohol variant én voor het eerst in een non-alcoholische variant.

Lowlander Winter I.P.A.:

– Gebrouwen met sparrennaalden van ingezamelde kerstbomen en jeneverbes

– Fris en fruitige aroma met de smaak van de winter

– 5% alcohol en nu ook in een non-alcoholische variant

– Is veganistisch en haalt meer uit je afgedankte kerstboom

Twee jaar geleden kwam Lowlander al met de ‘Tree to Table kit’.

Website: Lowlander Beer

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.