Écotable | Een online platform dat duurzame restaurants in Frankrijk beoordeelt en promoot

23-2-2021

  • GINKGO in Marseille at écotable
  • le café des Images in Herouville Saint Clair sur écotable
  • photo Arthur Pequin at écotable
  • Rija La Mirande in Avignon at écotable
  • Rija Le Panier De Sebastien in Marseille at écotable

Degenen die deze zomer naar Frankrijk afreizen opgelet: er is een nieuw online platform dat duurzame restaurants in Frankrijk promoot én beoordeelt genaamd Écotable. Onder het motto: ‘Bien dans mon assiette, bien sur ma planète’ (vrij vertaald: ‘goed op m’n bord, goed voor de planeet’) is Écotable dé nieuwe gids voor hen die waarde hechten aan een duurzamere manier van uit eten gaan. De Franse startup is opgericht in januari 2019 en is hét platform om te checken of je waar je zo duurzaam mogelijk uit eten kunt!

De Groene Ster is een Nederlandse stichting vergelijkbaar met Écotable. Door groene sterren toe te kennen, hopen de initiatiefnemers horecaondernemers aan te sporen om hun bedrijfsprocessen te verduurzamen op economisch, ecologisch en sociaal vlak. Niet alleen nuttig voor de horecaondernemers zelf, maar ook zeker voor Nederlanders die op zoek zijn naar de duurzaamste restaurantopties in de omgeving.

Wat is een Écotable restaurant? Hoe ontvang je het Écotable label?

De restaurants moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden. Restaurants kunnen aan verschillende duurzame besluiten doorvoeren zoals het verbieden eieren van opgehokte kippen, minstens 15% van de gebruikte producten dient van een biologische of lokale bron te zijn en het menu moet 100% seizoensgebonden zijn, daarnaast moet het menu minstens één vegetarisch gerecht bevatten. Van restaurants en cateraars, tot gastronomische restaurants in hotels, het label Écotable identificeert en promoot adressen met deze ecologisch verantwoorde praktijken. Het label heeft een dubbele ambitie: de Fransen en hun toeristen restaurants laten kiezen op basis van ecologische criteria én restauranthouders ondersteunen in hun ecologische transitie.

Één, twee of drie Écotable macarons

Écotable is vanaf de lancering gekwalificeerd als de ‘Michelin voor duurzaam dineren’. Hun eco-verantwoordelijkheidsniveaus worden aangegeven met macarons. Het restaurant kan één, twee of drie macarons verdienen. Om de ecologische samenhang van een restaurant te meten, bekijkt het Écotable-team de rekeningen van een maand. Dit helpt bij het begrijpen van het beleid inzake levering, recycling, afval, energieleveranciers, communicatie, menu, onderhoud en inzet voor gezondheid. De evaluatie van deze acht criteria geeft aanleiding tot de toekenning van één, twee of drie Écotable macarons.

Voor Fanny Giansetto, Camille Delamar en Rodney Paul, de oprichters van het label, stopt de ecologische benadering van een restaurant niet bij de samenstelling van haar gerechten. Daarom maakt Écotable er een erezaak van om de algehele ecologische consistentie van elke eetgelegenheid te beoordelen. Het verbruik van water en energie, de keuze voor organische ingrediënten, het sorteren en recyclen van afval, het gebruiken van onverkochte producten en zelfs communicatie spelen een rol. Het Écotable-team verwoordt en verbeeldt de toewijding van restauranthouders. Voor elk restaurant wordt een rapport opgesteld om de keuken van het restaurant en de praktijken toe belichten. De site ecotable.fr schetst de waarden en projecten van de mensen achter deze milieuvriendelijke restaurants. Om ervoor te zorgen dat bezoekers snel de prioriteitsgebieden bij van specifieke betrokken restaurants kunnen identificeren, worden er badges gebruikt: Vg (vegetarisch), Vgn (veganistisch), Bio (biologische producten), Flex (flexitarisch menu), Wb (organische conversies in uitvoering ), L (locavore), Z (Zero-waste), Tf (Tupperware-vriendelijk), O (Ocean-vriendelijk).

Waar zijn de Écotable-restaurants gevestigd?

Écotable heeft meer dan veertig aangesloten restaurants in Île-de-France. Enkele eetgelegenheden met het Écotable-label in Parijs zijn Anona, FIEF (3 macarons), Désirée, Tannat, la Table du RECHO (3 macarons), Imago, Greenhouse, Yuman, Sol Semilla, Resources, Flying Pots, Colorova, La Maison Bleue, Chez Foucher Mother & Dochter, Nomikai, The Fauves, Good Tied and Well Raised etc.

Enkele adressen in de regio’s: Rest’O Bio (3 macarons in Nantes), Primesautier (3 macarons in Nantes), Ginkgo (3 macarons, Marseille), Toya (Faulquemont), Le Pain & la rose (Toulouse), Des Cotés Cafés (La Ciotat), Le Réfectoire (Arles), La Fontaine aux Bretons (Pornic), La Place (Puyloubier), Hygge (Avignon), Club Dinette (Cherbourg), Avec Amour (Terville), Restaurant Café des images (Hérouville St Clair) ), Madamann (Lyon).

Website: Écotable

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.