Earth Day 2024 | Lijstje met 6 groene hotels in de Benelux

22-4-2024

  • Hotel Jakarta - sustainable hotel in AmsterdamHotel Jakarta - sustainable hotel in Amsterdam
  • Interior restaurant LIZZ in the Weeshuis GoudaInterior restaurant LIZZ in the Weeshuis Gouda
  • Mövenpick AmsterdamMövenpick Amsterdam
  • Novotel Schiphol AmsterdamNovotel Schiphol Amsterdam
  • Radisson Grand Place BrusselRadisson Grand Place Brussel
  • Weeshuis GoudaWeeshuis Gouda
  • Conscious HotelsConscious Hotels
  • Hotel FRANQ in Antwerp - credits Studio Aline Friant HosteHotel FRANQ in Antwerp - credits Studio Aline Friant Hoste

Vandaag is het Earth Day en met z’n allen worden we ons steeds meer en meer bewust van de uitdagingen op het gebied van klimaatverandering en duurzaamheid. Uit grootschalig onderzoek van hotelgroep Accor** blijkt dat één op de vijf reizigers uit Noord-Europa bereid zou zijn meer te betalen voor een vakantie als de touroperator die de vakantie aanbiedt aantoonbaar groen of CO2-neutraal is. Hebben wij even geluk dat zowel Nederland als België beschikken over vele duurzame hotels. Hieronder vind je enkele groene pareltjes waarbij je absoluut niet moet inleveren op luxe of comfort en waar het hele jaar duurzame initiatieven worden genomen. Ook die zijn er gelukkig steeds meer!

Leestijd: 4 minuten

Conscious hotels Amsterdam in Nederland

De naam zegt het al, Conscious Hotels is de eerste en enige duurzame hotelketen in Nederland. Alles in de hotels en de bijbehorende restaurants is zo duurzaam mogelijk. Zo zijn alle meubels gerecyceld, tweedehands of gemaakt van duurzame materialen, wordt er schoongemaakt zonder chemicaliën, gaan ze zuinig om met water en is al het eten en drinken 100% biologisch. Dit zijn slechts een paar voorbeelden. Conscious Hotel Vondelpark heeft bijvoorbeeld een daktuin waar de bijen zich uit kunnen leven. Momenteel zijn er vier exemplaren te vinden in onze hoofdstad: Conscious Hotel Museum Square, Conscious Hotel Vondelpark, Conscious Hotel Amsterdam City (The Tire Station) en Conscious Hotel Westerpark. De ambitie is om het aantal kamers te vervijfvoudigen in Nederland en Europa. Hier kun je het hele jaar door ‘Earth Day’ vieren!

FRANQ hotel in België

Hotel FRANQ in Antwerpen, met gelijknamig sterrenrestaurant, zit in een voormalig bankgebouw uit de 18e eeuw en die geschiedenis is overal in dit luxe boutique hotel terug te vinden. In de indrukwekkende lobby vind je nog restanten van de originele zuilen terug die prachtig verwerkt zijn in het interieur. Beneden vind je de originele bankkluis terug. Sommige kluisjes zijn tot op heden ongeopend en bewaren dus nog steeds oude geheimen.

Het hotel zet zich sterk in voor waterbesparing en is de trotse eigenaar van een Made Blue certificaat. Made Blue streeft naar schoon drinkwater voor iedereen wereldwijd door middel van verschillende initiatieven. Ook hotels kunnen hun steentje bijdragen, en daar is FRANQ er één van. Dankzij hun donaties in 2023, voorzagen zij samen met andere donateurs 10 personen voor 10 jaar lang van schoon drinkwater. Ook dit jaar zet het hotel weer haar schouders onder het project. Link naar de website in de titel.

Hotel Jakarta in Amsterdam

Hotel Jakarta wordt ook wel omschreven als een duurzame oase. Dit energieneutraal viersterrenhotel is gevestigd aan de Javakade in Amsterdam. De zonnepanelen zorgen voor het warme douchewater en de subtropische binnentuin wordt besproeid met opgevangen regenwater. Daarnaast is er een slim warmteregeling systeem dat op een zo verantwoord mogelijke manier het gebouw warm houdt. De plafonds en muren zijn gemaakt van duurzame materialen. Niet alleen het gebouw is geheel groen, ook het personeel draagt haar steentje bij: zij dragen namelijk duurzame bedrijfskleding van het merk By Rockland. Dit hotel is het perfecte voorbeeld van een milieubewuste organisatie. Hotel Jakarta is bij uitstek een plek waar je het hele jaar ‘Earth Day’ kunt vieren! Link naar de website in de titel.

Radisson Grand Place Brussel in België

Wie denkt dat luxe en duurzaamheid niet samen gaan, heeft nog niet eerder kennisgemaakt met Radisson Grand Place in Brussel. Zij hebben 282 stijlvolle kamers en suites waar verfijning en comfort elkaar ontmoeten, met een strakke hedendaagse inrichting, doordachte meubels en verlichting, pluche bedden en heerlijke badkamers. Om het beheer van hun hotel zo milieubewust mogelijk te maken, houden ze vast aan zes principes: energie-efficiëntie, koolstof vermindering, koolstofneutrale vergaderingen, rentmeesterschap voor water, recycling en verantwoorde bevoorrading. Om dit alles te verwezenlijken werkt het Radisson samen met onder andere First Climate, een van de grootste CO2-compensatie organisaties ter wereld, die bedrijven helpt hun CO2-voetafdruk te verkleinen. Om de transparantie en geloofwaardigheid van al hun inspanningen te verantwoorden, werken ze samen met erkende ecolabels zoals Green Key en Earth Check. Zorgeloos genieten van luxe en een ‘Earth Day’-waardig verblijf doe je dus bij Radisson Grand Place in Brussel. Kijk voor meer informatie op de website, link in de titel.

Mövenpick in Amsterdam

Bij Mövenpick gaan verwennerij en duurzaamheid hand in hand. Het is niet alleen de meest Green Globe gecertificeerde hotelgroep ter wereld, maar meer dan 75% van hun gekwalificeerde hotels en resorts hebben ook nog de Gold of Platinum status bereikt, een erkenning voor hotels die respectievelijk al meer dan vijf jaar aan de eisen voldoen. In samenwerking met Green Globe is het hun doel om hun prestaties te overtreffen en de planeet en haar mensen nu en in de toekomst met nog meer zorg en toewijding te voeden. Elke kamer van het Mövenpick hotel in het hart van Amsterdam heeft een prachtig uitzicht over de stad en over de rivier IJ. Het viersterrenhotel bevindt zich op loopafstand van het historisch centrum en tal van musea. Bekijk hun website in de link in de titel.

Weeshuis Gouda in Nederland

Relais & Châteaux Weeshuis Gouda, oftewel WSHS, zit in een prachtig historisch gebouw in het centrum Gouda. Vroeger deed het dienst als weeshuis, nu als boutiquehotel. Het geliefde rijksmonument leent zich zowel binnen als buiten perfect voor ‘wauw’-momenten, helemaal als je in de prachtige binnenplaats gaat zitten onder een van de groene bomen. Restaurant LIZZ is onderdeel van het boutiquehotel. Het restaurant werkt samen met een aardige lijst aan regionale leveranciers. Zo lopen de chefs regelmatig het winkeltje van Ad (de kaasboer om de hoek) binnen waar ze onder andere romero uit IJsselstijn, gerijpte komijnekaas uit Polsbroek en Goudse kaas uit Berkenwoude inkopen. Maar ook zuivel, eieren, roomboter, verse sappen en heel veel groentes komen van leveranciers uit Gouda of aangrenzend. Daarbij werkt LIZZ samen met de Groene Hart Coöperatie, die de belangen van de boeren en ambachtslieden behartigt. Oh, en nog een klein detail: LIZZ ontving onlangs haar eerste Michelinster, hier vier je een erg smakelijke Earth Day! Link naar de website in de titel.

Novotel Schiphol in Amsterdam

Het Novotel Schiphol vind je aan de westkant van de Amsterdamse luchthaven Schiphol maar geen zorgen, als gast slaap je in geluidsdichte kamers. Door het gehele hotel vind je Nederlandse kunst, houten fietsen en typische Nederlandse decoratieve voorwerpen. Daarnaast heeft Novotel Schiphol bij het opzetten van het hotel bepaalde keuzes gemaakt waarbij comfort en service hand in hand gaan met een groenere leefomgeving. Denk aan digitaal inchecken, een mobiele conciërge, gebruikmaken van duurzame producten en snelle, draadloze wifi. Het hotel beschikt daarnaast over vergaderruimtes met natuurlijk licht. In het restaurant serveren ze gerechten gemaakt van biologische en lokale producten. Een goed voorbeeld hiervan is de huishoning afkomstig van de meer dan 500.000 honingbijen op het dak van het hotel. Kortom: duurzaamheid, comfort en luxe komen hier allemaal samen. Bekijk hun website in de link in de titel.

**Het onderzoek van Accor naar de reistrends voor de komende jaren maakt deel uit van het Northern European Travel Trends Report van de hotelgroep. Ze onderzochten hiervoor hoe ons gedrag na corona de manier waarop we reizen, leven en werken in en na 2022 zal veranderen. Accor ondervroeg 6000 respondenten in vijf landen (Groot-Brittannië, Nederland, Duitsland, Polen en Rusland) naar hun reisvoorkeuren en -wensen.

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.