Duurzaamheid | Wat te doen met aardappelresten?

26-10-2016

  • FrietHoes Vodka
  • Pieper Bier (credits: Wiemer Vliet)

Nederland is een echt aardappelland. Met ons uitstekende klimaat verbouwen we ze hier al eeuwenlang, ze zijn goedkoop en iedereen heeft wel zijn ‘eigen’ aardappelgerecht. Een product om trots op te zijn! Waar we minder trots op mogen zijn, is het feit dat de aardappel één van de meest weggegooide groenten is in ons land. In 2014 was het zelfs koploper, bleek uit dit onderzoek. Zonde, want er kan nog genoeg moois gemaakt worden van onze piepers. Daarom een klein lijstje met dranken waar aardappelen of aardappelresten in verwerkt zijn.

Aardappelresten? Instock maakt Pieper Bier

InStock, dat zich bezig houdt met voedspellingverspilling, bracht afgelopen jaar het Pieper Bier op de markt. Dit bier is gebrouwen van geredde aardappels die normaal gesproken verspild zouden zijn. Waar normaal gesproken mout gebruikt wordt in het brouwproces, wordt nu een deel hiervan vervangen door de aardappels. Het biertje kan het best vergeleken worden met een Pale Ale.

Vodka van aardappelen

Vroeger was het veel gebruikelijker dat Vodka gemaakt werd van aardappelen, nu is het toch vooral graan dat hiervoor gebruikt wordt. De heren van FrietHoes, die wel vaker last hebben van overgebleven snijresten van aardappelen, hebben daarom de ‘aardappel Vodka’ weer op de kaart gezet met als resultaat hun eigen FrietHoes Vodka.

Linie Aquavit

Linie Aquavit is drank uit Scandinavië dat voornamelijk bij speciale gelegenheden wordt gedronken. Bij Linie Aquavit begint het productieproces bij gefermenteerde aardappelen, vervolgens worden er nog verschillende kruiden toegevoegd. Het bijzondere van deze drank is dat de aquavit in 19 wijken gerijpt wordt op het dek van een schip dat van Australië naar Noorwegen vaart en weer terug. De gebruikte sherryvaten, de constante golfbewegingen, de temperatuurverschillen en de zoute lucht geven Linie Aquavit zijn eigen smaak.

Aardappelwijn

Uiteraard wordt er ook wijn gemaakt van aardappelen. Aardappelgroothandel Greydanus uit Friesland maakt witte wijn van het aardappelras Santé, hierdoor krijgt het een roséachtige kleur. De smaak komt het meest in de buurt van port en kan daarom het best geschonken worden als aperitief of als dessertwijn.

Aardappelsap

Aardappelsap, ondanks dat dit niet heel smakelijk klinkt schijnt het wel goed voor je te zijn. De sappen kunnen online bij drogisterijen besteld worden maar er staan op het internet ook genoeg recepten om zelf eens aan de slag te gaan met jouw aardappelresten. Drink smakelijk!

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.