Delfts Brouwhuis serveert bier in een monumentale kelder

2-12-2019

  • Het Delfts Brouwhuis, credits ESTIDA
  • Het Delfts Brouwhuis, credits ESTIDA
  • Het Delfts Brouwhuis, credits ESTIDA
  • Michel Ruijgrok en het team van het Delfts Brouwhuis - credits ESTIDA

In hartje Delft werd dit jaar een bijzonder Brouwhuis geopend. Drie horecaondernemers leven hier hun jongensdroom en brouwen bier op een locatie waar in een ver verleden ooit eerder een brouwerij was gevestigd. Het pand herbergt een middeleeuwse kelder die mede dankzij ESTIDA, bureau in interieurdesign en conceptontwikkeling, een hoofdrol heeft gekregen in het ontwerp.

Middeleeuwse ontdekking is een publiekstrekker

Thijs van de Donk, Jon Cornelese en Sander Arkenbout hadden de droom om een eigen brouwhuis te openen in de binnenstad van Delft. Een voormalig Grieks restaurant komt op hun pad en de grote verbouwing volgt. Na flink slopen stuitten ze op een middeleeuwse kelder uit 1300. Onder begeleiding van Archeologie Delft werd de kelder uitgegraven en uit onderzoek blijkt dat hier vroeger een brouwerij was gevestigd. In eerste instantie realiseren de ondernemers zich nog niet hoe bijzonder deze middeleeuwse ontdekking is. Het plan was om de kelder te gebruiken als opslagruimte en voor de toiletten. Het was ontwerper Michel Ruijgrok van ESTIDA die opperde om de kelder zichtbaar te laten en te betrekken bij het concept: “Ik zag gelijk de charme van de ruimte en adviseerde om boven de kelder de brouwerij op te hangen en van de kelder het middelpunt te maken.”

Een paar dagen later, op monumentendag, ontdekten de ondernemers hoeveel impact de kelder heeft. Jon Cornelese: “Er kwamen 1500 bezoekers langs en die kwamen helemaal verrukt de kelder uit. Dat was voor ons hartstikke gaaf; we hebben een echte publiekstrekker! Dat inzicht leverde samen met het advies van ESTIDA een heel ander perspectief op.” In overleg met de monumentencommissie werd de kelder zorgvuldig in ere hersteld. Aan de linkerzijde werden indrukwekkende brouwketels in een stellage geplaatst. De combinatie tussen nieuw en oud is ook verder in het interieur toegepast. “Het moest een oorspronkelijke zaak worden, een zaak die lijkt te zijn ontstaan. Om deze reden is er ook bewust gekozen voor vintage materialen en tweedehands meubilair. De klassieke bar is gemaakt van oude grenen panelen, de achterkast is gemaakt van eikenhout. Ambachtelijk gemaakt en passend bij de ambacht van het bier brouwen, het gastheerschap en de ambacht in de keuken. Alles hebben we bewust in het zicht gelaten”, ligt Ruijgrok toe. Op de wand aan de voorzijde van het pand kwamen tekeningen gemaakt door Elisabeth Ruijgrok met een knipoog naar Vermeer en Delftsblauw. Op het terras werd een sfeervolle biertuin met buitenbar gecreëerd met verschillende zitjes en pinspots.

De speciaalbieren van het Delfts Brouwhuis

Inmiddels weten de Delftenaren, studenten, toeristen en bierliefhebbers het Delfts Brouwhuis goed te vinden. De zaak is 6 dagen per week geopend en serveert lunch, borrel, diner en hun eigen gebrouwen wisselende speciaalbieren in samenwerking met Delftse Brouwers. In de keuken, die vanaf buiten al goed zichtbaar is, worden gerechten bereid met West-Europese invloeden en een verrassende twist. De intieme sfeer zorgt ervoor dat het diner onopgemerkt overloopt in de borrel. Op zondag en op aanvraag worden er rondleidingen door het pand georganiseerd waar de bierproeverij in een monumentale kelder een onuitwisbare indruk achterlaat.

Over ESTIDA

ESTIDA ontwerpt toonaangevende interieurs en ontwikkelt markante horecaconcepten. Zowel in Nederland als daarbuiten creëren zij nieuwe belevingswerelden in gerenommeerde hotels, cafés en restaurants. Daarnaast tekenen zij voor het interieurdesign van wellnesscentra, winkels, kantoren en particulieren. ESTIDA realiseert heel uiteenlopende interieurprojecten en levert ze turnkey op. Daarnaast vindt in de eigen werkplaats de interieurbouw plaats van maatwerkelementen.

Wij schreven eerder over de ideeën van Michel Ruijgrok!

Website: Delfts Brouwhuis en ESTIDA

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.