De wereld om je heen analyseren met de SCiO

26-4-2016

Hoeveel vetten zitten er in deze dressing? Hoeveel suikers bevatten deze suikerbieten en welke meloen zou momenteel rijper zijn? Dit soort vragen kunnen nu direct beantwoord worden met de SCiO, een klein apparaatje waarmee je producten kunt scannen en direct te zien krijgt wat deze producten aan stoffen en ingrediënten bevatten.

SCiO – een ‘moleculaire sensor’

Twee jaar geleden schreven we al een kort artikel over het apparaatje. Het project stond op Kickstarter en haalde maar liefst € 2,7 miljoen aan investeringen op. Dit was bijna veertien keer het streefbedrag, hierdoor belandde de SCiO in de top twintig van beste projecten ooit op deze website.

Simpel gezegd is het een apparaat waarmee je producten kunt scannen en vervolgens informatie krijgt over de chemische samenstelling van het product. Dit hoeft niet persé voedsel te zijn, ook informatie over geneesmiddelen, planten en materialen is te verkrijgen met de SCiO. Via een Bluetooth verbinding wordt de informatie naar je smartphone gestuurd waardoor je deze direct op je scherm ziet verschijnen.

Voor wie is dit apparaatje nou echt bedoeld? De website van SCiO zegt het volgende: “SCiO is voor iedereen die direct informatie wil ontvangen over de dingen en producten die je in het dagelijks leven om je heen hebt. Ook is het geweldig voor mensen die mee willen helpen aan het ontwikkelen van een snel groeiende database bestaande uit nuttige kennis en informatie. Hier kunnen uiteindelijk meerdere groepen mensen van profiteren.

Een groep die hier bijvoorbeeld veel baat bij kan hebben zijn personen met een allergie. Waar het in de horeca soms nog onduidelijk kan zijn welke producten wel of niet verwerkt zijn in een gerecht, is de SCiO in staat om in één keer duidelijk te maken of je iets wel of niet mag eten. Eigenlijk is het voor iedereen handig die bewust met eten bezig is.

Ook kun je met het apparaat fruit scannen om erachter te komen welk fruit al rijp is om te eten. Handig op het moment dat je in de winkel staat en je een keuze moet maken tussen de grote hoeveelheid avocado’s in het schap.

Bestellen

Inmiddels is de SCiO voor iedereen te bestellen die hier interesse in heeft. Goedkoop is het echter (nog) niet. De goedkoopste variant kost rond de € 220,=. Bestellen kan via deze website. Mocht er al iemand zijn die het apparaat in bezit heeft, horen we graag wat de eerste ervaringen zijn!

Website: SCiO

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.