De Spaanse stad Igualada & Airbnb |‘Healthy Destinations Lab’

14-2-2020

  • The city of Igualada & Airbnb - a model for driving healthy tourism

Een gezond toerisme project van de Spaanse stad Igualada en Airbnb wil minder bekende bestemmingen op de kaart zetten. Volgens Airbnb zijn er al 50% meer gasten in de regio geweest ten opzichte van voorgaande jaren, aangejaagd door met name toeristen uit eigen land. Eind 2018 kondigde de gemeente Igualada en Airbnb het project ‘Healthy Destinations Lab’ aan. Het innovatieve project bracht de zakelijke markt, beleidsmakers en lokale bewoners samen om na te denken over toekomstige plannen en samen te werken aan een gezond en duurzaam toerisme voor de stad Igualada, in Catalonië.

We schreven al eerder over het ‘Global Office of Healthy Tourism’ een initiatief van Airbnb in 2018. Recent publiceerde zij ook een whitepaper over New Sustainable Tourism Destinations, waarin het project ‘Healthy Destinations Lab’ ook wordt benoemd. Het effect van dit project: het aantal gasten dat de Anoia regio bezocht is met bijna 50% gestegen in 2019 en het binnenlands toerisme groeide met 71%. 16 van de 35 gemeenten van uit de regio Anoia kregen bezoekers via Airbnb.

Healthy Destinations Lab

Van februari tot en met mei 2019 hebben Airbnb en de lokale overheid van Igualada samengewerkt en een aantal workshops en vergaderingen georganiseerd die ook toegankelijk waren voor lokale bewoners, ondernemers van kleine bedrijven en beleidsmedewerkers. Het hoogtepunt was de ‘New Destinations Summit’, een internationaal event dat meer dan 300 belanghebbende bij elkaar bracht, inclusief 30 burgemeesters. Naar aanleiding van het succes van dit initiatief heeft Airbnb Francisco Rodríguez Bautista, een expert op gebied van toerisme en economie, gevraagd om de belangrijkste lessen van dit project in kaart te brengen. Met deze studie wilden ze een blauwdruk maken over hoe technologie kan worden gebruikt om toerisme buiten de gebaande paden te brengen, zowel binnen Spanje als daarbuiten.

Reizen en toerisme vertegenwoordigden meer dan 10% van de wereldwijde BBP (Bruto Binnenlands Product) en 1 op de 10 banen over de hele wereld is gerelateerd aan deze sector, maar de voordelen zijn niet gelijk verdeeld. Zo heeft bijvoorbeeld bijna de helft van de gemeentes in Catalonië geen hotels of andere traditionele accommodaties. Maar in bijna 120 gemeenschappen zonder hotels in Catalonië is de economie gestegen met €1,5 miljoen door de reizigers van Airbnb. In januari 2020 presenteerden Igualada City Council en Airbnb de whitepaper ‘Duurzaam Toerisme’ geschreven door  Rodríguez Bautista met daarin een model voor hoe publiek-private samenwerkingen bestemmingen kunnen helpen hun toeristisch potentieel op een duurzame manier te ontwikkelen.

5 belangrijke fasen in het proces om van een regio een levensvatbare en duurzame bestemming te maken

Evaluatie

Rodríguez raadt aan om eerst een evaluatie te maken van een mogelijke nieuwe locatie. Hij raadt ook aan om hetgeen er in de buurt allemaal beschikbaar is aan bezienswaardigheden, diensten en bestaande infrastructuur te analyseren, om te kijken of dit te combineren valt met toerisme.

Institutional buy-in

Vervolgens, zegt Rodríguez, moeten relevante politieke belanghebbenden zich duidelijk inzetten voor het promoten van de bestemming, met de focus op duurzaamheid. De overeenkomst tussen de publieke en de private sector moet worden afgestemd en goedgekeurd door alle belanghebbenden in de plaats.

Betrokkenheid en ondersteuning van de gemeenschap

Respect voor de lokale cultuur is een spil van hoe Airbnb werkt, en Rodríguez identificeert de steun en consensus van de lokale gemeenschap als een belangrijk element voor elk vergelijkbaar toekomstig programma. Hij suggereert dat actieve participatie van de lokale bevolking essentieel is en kan worden vergemakkelijkt door speciale workshops. Volgens de whitepaper zouden vergelijkbare initiatieven ook het gebruik van onderbenutte locaties, zoals logeerkamers en lege huizen, moeten bevorderen.

Training en coördinatie

Rodríguez benadrukt ook het belang van een betrokken gemeenschap en een lokaal bedrijfsopleidingsplan, inclusief praktische workshops om de kracht en het potentieel van technologie te demonstreren. Hij stelt voor dat deelnemers lokale bedrijven, cultuur, technologie en andere invloedrijke regionale spelers moeten vertegenwoordigen, om ervoor te zorgen dat kennis en middelen zo volledig mogelijk worden gedeeld.

Regelgeving

Tenslotte moet dit soort toeristische activiteiten op nieuwe bestemmingen worden ondersteund door degelijke regelgeving, die juridische legitimiteit verleent aan bredere initiatieven gericht op verbetering van het aanbod van accommodaties en vrijetijdsbesteding. Het rapport benadrukt ook het belang van het zoeken naar samenwerking tussen alle relevante, belanghebbende organisaties, om ervoor te zorgen dat technologie wordt benut om elke registratie van activiteiten en de inning en afdracht van relevante belastingen te ondersteunen.

De whitepaper biedt ook aanbevelingen voor het analyseren van de capaciteiten en toegankelijkheid van de bestemming, het vinden van de beoogde toeristen en het creëren van een communicatiestrategie die een representatief beeld van de bestemming bevordert.

Website: Airbnb

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.