De Rotterdamse bar Botanero is open | hier serveren ze bij elke cocktail een botana

13-2-2020

 • Botanero - David Trampe achter de bar
 • Botanero - Exterieur
 • Botanero - Interieur
 • Botanero - Interieur
 • Botanero - David Trampe in actie
 • Botanero - Interieur
 • Botanero - Snacks
 • Botanero - Gefrituurde Kip
 • Botanero - Snacks om te delen
 • Botanero - Tim Groeneweg

Eind vorig jaar gingen de deuren al stilletjes open, maar inmiddels vloeit de drank rijkelijk bij Botanero. Dé Rotterdamse bar die geen drempel kent en waar je naar Latijns-Amerikaans voorbeeld bij elke cocktail een bite krijgt, de zogenoemde botana. Je kan er ook terecht voor toffe biertjes, de gevaarlijk lekkere Paloma en een rits aan gerechten om te delen, waaronder taco’s en echt goeie kip. Zo wordt niet alleen de dorst maar ook de honger gelest.

Hier kun je genieten van een liquid dinner 2.0! Botanero is hiermee een categorie op zichzelf en het bewijs dat een goede cocktailbar ook heel toegankelijk kan zijn.

Van Mexico naar ’t hart van Rotterdam

Een botanero is een van origine Latijns-Amerikaanse bar waar bij elk drankje een hapje van het huis komt. Het idee erachter: als je maar door-eet, is de kater ‘the next day’ te behappen. Een geniaal concept waar mede-eigenaar en Mexicaanse spirits-gek David Trampe tijdens zijn maandlange, (katerloze) reis door Mexico mee in aanraking kwam en zo gecharmeerd van raakte, dat hij er graag zijn eigen draai aan wilde geven. Hetgeen hij heeft gedaan in hartje Rotterdam, op de hoek Vogelenzang en Mariniersweg om precies te zijn.

Trampe vindt in de rasechte horeca-iconen Ron de Jong en Dave Heijnen zijn partners-in-crime. Het gezellige gouden trio bundelt hun kracht, kennis en kunde in Botanero, dat buiten top notch cocktails en verdraaid lekkere snacks vooral dé plek moet zijn waar de avond niet lang genoeg kan duren en werkelijk iedereen zich welkom voelt. Zonder pretenties, ‘we zijn hier gewoon in Rotterdam he!’.

Botanero | Drinks

Wanneer je bij David aan ‘zijn’ zelfgemaakte bar plaatsneemt weet je zeker dat het een mooie, en vooral smaakvolle avond vol grappen wordt. Het (lokale)bier stroomt er in overvloed en aan alle good old cocktails zoals Frozen Margarita, Dark & Stormy en Pornstar Martini geeft hij zijn eigen verrassende twist. Het merendeel van de ingrediënten zoals rabarbersorbet en zelfs de wodka en gemberbier worden in house gemaakt. Niet te missen: de Paloma-tap. Hieruit stroomt dé drank van 2020: tequila, grapefruit, limoen, rabarber, jasmijnthee en zout en helemaal zelfgemaakt natuurlijk. Zo-één die nergens zo te krijgen is. Óf laat je verleiden tot een ‘shot’ uit de ruime collectie Mexicaanse spirits. Óf een lekker fluitje dus.

De Botanas bij Botanero | Een combinatie van Rotterdams-Mexicaans

De botana dus. Komt bij iedere cocktail en het zijn vier verschillende. Snacken wat de pot van chef Tim Groeneweg schaft. Bestel je een vijfde cocktail? Dan is de botana naar keuze. Om een idee te geven: biet met avocadocrème en habanero of een avocadosoep met kaffir-olie. Maar dat wisselt regelmatig. Iedere week weer een smaakvolle ontdekkingstocht dus.

Snacken is hier een duidelijke zaak, een combinatie van Rotterdams-Mexicaans zoals de nu al befaamde gefrituurde zeer krokante kip (lekker met een Margarita), verschillende taco’s of friet met mayo. Verder beslaat het menu gerechten die je zou kunnen delen (of niet). ‘Dat noemen we hier liever gezellig samen ‘kanen’, aldus De Jong – die samen met Heijnen horeca op een manier neer weten te zetten dat je je altijd thuis voelt. Komen de ingrediënten niet van eigen huize, dan zijn daar de lokale leveranciers zoals de biologische buurtslager. Een greep van de kaart: Kapsalon (want Rotterdam) met stoofvlees of kastanje champignons, cheviche of short rib die al van het bot valt als je er naar kijkt. Sluit sowieso af met de ananas, rum, kardemom en huisgemaakt vanille ijs. De kaart wisselt per seizoen.

Lekker sfeertje

Het oog wil ook wat. Nou die krijgt bij Botanero de kost. Deze kleurrijke, ruime, lichte plek – wat zeker niet afdoet aan de sfeer – geeft plaats aan 85 couverts. Zittend voor het raam (knus), pak je eigen hoge stamtafel of neem plaats aan de (zelfgemaakte) bar met uitzicht op de Paloma-tap. Showstopper Don Valentin, befaamd mezcal distillateur, houdt vanaf de grote muur een oogje in het zeil. Deze bron van inspiratie verdiend een prominente plek. Trap omhoog en je vindt op de bovenste verdieping een heus proeflokaal. ‘Hier kunnen we proeverijen en seminars houden – Mezcal bijvoorbeeld, daar valt heel wat over te leren.’

Website: Botanero Rotterdam

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.