De Groene Afslag | Pleisterplaats voor de wereld van morgen

18-2-2019

  • De Groene AfslagDe Groene Afslag
  • De Groene AfslagDe Groene Afslag
  • De Groene AfslagDe Groene Afslag
  • De Groene AfslagDe Groene Afslag
  • De Groene AfslagDe Groene Afslag
  • De Groene AfslagDe Groene Afslag
  • De Groene AfslagDe Groene Afslag

Op Valentijnsdag hebben de burgemeesters van Huizen, Laren, Blaricum, Hilversum en Gooise Meren gezamenlijk de deuren van De Groene Afslag geopend. De Groene Afslag ligt in het groene hart van ’t Gooi, onder aan afslag 8 op de A1 in het voormalige asielzoekerscentrum Crailo. De meest innovatieve plek in de wijde omtrek is een eerste pionier van wat straks de nieuwe eco-wijk moet worden die het komend decennium op Crailo zal verrijzen. Initiatiefnemer Lucas Mol plant hiermee een duurzame vlag recht in het Groene Hart.

Lucas Mol over zijn project ‘De Groene Afslag’

Initiatiefnemer en duurzaam ondernemer Lucas Mol legt uit wat zijn project zo speciaal maakt: “De Groene Afslag wordt letterlijk en figuurlijk de groenste inspiratielocatie van Nederland. Een multifunctionele hotspot met heerlijke horeca, unieke werkplekken, buitengewone vergaderruimtes en het is een super circulair podium voor green culture. Allemaal van, voor, door, met en in ’t Gooi’.”

Veel grote steden hebben al zo’n toekomstbestendige impacthub. In Amsterdam Pakhuis de Zwijger, De Ceuvel en Circl bij het ABN Amro hoofdkwartier, in Utrecht de Metaal Kathedraal en de Social Impact Factory en in Rotterdam Blue City, in het voormalig Tropicana. Het is dan ook eigenlijk opmerkelijk dat ’t Gooi zoiets nog niet had, aangezien juist hier zoveel mensen wonen die het voor het zeggen hebben in het Nederlandse bedrijfsleven.

De Groene Afslag is een duurzame ontdekplek met een groen humeur

De Groene Afslag draait volledig om het kweken van duurzaam enthousiasme. Om het verspreiden van het positieve groene virus. Lucas Mol: “Alles wat wij hier koken, bouwen, verhuren en organiseren, staat in het teken van de groene ommezwaai. Wij laten zien dat verduurzamen makkelijker is dan je denkt. En vooral leuker. Je moet het alleen soms nét even weten. Net iets creatiefs zien wat zo aanstekelijk werkt dat jij ook een groen humeur krijgt. Net iets pienters tegenkomen wat zo inspireert dat jij thuis ook klimaatslimme keuzes gaat maken.”

Vandaar ook dat in elk hoekje van het 2800m2 tellende pand, altijd spelenderwijs iets bijzonder duurzaams te ontdekken valt. Zo vind je in het restaurant, met zitplaatsen voor 100 mensen, een enorme hamerhaai van 3,5 meter, gemaakt van een paar duizend vishaken, als statement tegen overbevissing. In de gangen naar de kantoorruimtes, met 75 vaste en 35 flexibele werkplekken, hangt een prachtige muurschildering van 75m2 van de New Yorkse graffiti artist Brian Kenny, die de komende weken verder wordt opgesierd met maskers die kunstenaars maakten van zwerfafval. De cradle to cradle vergaderzalen zijn ingericht met ‘gered’ vintage, design, antiek en ge-upcycle-de objecten. En als klap op de vuurpijl kan straks in de lente iedereen genieten van de schitterende omgeving, buiten op het grote nieuwe terras dat grenst aan het ecoduct en de eindeloze heide van het Goois Natuurreservaat.

Groen doen

Behalve een plek voor horeca, werken en vergaderen, wordt De Groene Afslag ook bij uitstek een locatie voor bijzondere evenementen. Denk aan workshops, films, festivals, educatieve scholenprogramma’s, aanschuiftafel-avonden, markten en nog veel meer. Bovendien kunnen lokale initiatieven er hun thuishonk vinden, bijvoorbeeld in samenwerking met hun buren van ‘De Altijd Werkplaats’, waar mensen met weinig kansen, waaronder statushouders, een leerzame werkplek hebben. Dankzij hun nieuw genoten opleiding tot klusjesman en meubelmaker, helpen deze mensen nu óók mee om De Groene Afslag tot een groot succes te maken.

 

Website: De Groene Afslag

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.