De eerste Solein® Gelato nu beschikbaar voor consumenten in Singapore

26-6-2023

  • Solein Chocolate Gelato by restaurant Fico in SingaporeSolein Chocolate Gelato by restaurant Fico in Singapore
  • Solein Chocolate Gelato by restaurant Fico in SingaporeSolein Chocolate Gelato by restaurant Fico in Singapore
  • Menu with Solein by restaurant Fico in SingaporeMenu with Solein by restaurant Fico in Singapore

In juli 2019 schreven we al over een nieuwe proteïne, Solein, in onze trends in het kort week 29, nu 4 jaar later kunnen de mensen in Singapore de eerste Chocolate Solein® Gelato proeven!

Fico, een in Singapore gevestigd restaurant, schrijft voedselgeschiedenis door een culinaire revolutie te ontketenen door ’s werelds eerste Chocolate Solein®  Gelato te creëren, een dessert gemaakt met ingrediënten die uit het niets komen. Solein is ’s werelds meest duurzame eiwit geproduceerd door het Finse voedingstechnologiebedrijf Solar Foods.

Leestijd: 4 minuten

De chefs van restaurant Fico creëerden de Solein® Gelato

Solar Foods kreeg in september 2022 goedkeuring van de regelgevende instanties om Solein, een nieuwe microbiële proteïne, in Singapore te verkopen. De eerste smaken werden op 25 mei 2023 aan het publiek geserveerd tijdens een proeverij op uitnodiging in Fico, een informeel Italiaans restaurant aan zee in Singapore. Fico is het nieuwste concept van The Lo & Behold Group en het restaurant heeft een gloednieuw gelato-recept gemaakt, de Chocolate Solein® Gelato, met behulp van het nieuwe ingrediënt, dat vanaf 15 juni verkrijgbaar is bij Fico.

Dit is de eerste keer in de geschiedenis dat voedsel dat is geproduceerd zonder enig verband met fotosynthese en landbouw beschikbaar is voor het grote publiek. De unieke gelato vervangt zuivel door Solein, ’s werelds meest duurzame eiwit, en haalt het dier uit het product. Dit biedt een blik op een toekomst waarin smaken en texturen vertrouwd zijn, maar waar eten op een geheel nieuwe manier op ons bord komt.

De toekomst kan naar alles smaken

Om de langverwachte release van Solein te vieren, heeft het visionaire team onder leiding van Oliver Truesdale-Jutras, directeur van duurzaamheidsadviesbureau Re:Growth, en Fico’s chef-partner Mirko Febbrile, een op Solein geïnspireerd proefmenu samengesteld dat de smaken van Singapore weergeeft en dit gepresenteerd tijdens een exclusief evenement bij restaurant Fico. Bekijk de onderstaande video waarin chef-koks Oliver en Mirko experimenteren en koken met Solein en hun mening geven over het nieuwe eiwit en de mogelijkheden ervan. De tekst gaat verder onder de video.

Geïnspireerd op de eigenschappen van Solein, met zijn milde aroma en tonen van umami die hinten naar nootachtigheid en romigheid, onderzocht Chef Mirko de combinatie van Solein met een heerlijke chocoladesmaak om de bekende smaken naar een hoger niveau te tillen. “Het is een unieke kans om als eerste chef-kok een uniek ijsje aan de wereld te introduceren. Het combineert de vertrouwde en heerlijke smaak waar we allemaal van houden met een uniek ingrediënt dat is geproduceerd zonder afhankelijk te zijn van traditionele landbouw. Het verkennen van de veelzijdigheid van Solein was geweldig; we hebben geëxperimenteerd met het potentieel ervan, door gerechten te creëren variërend van miso-soepen, pasta’s, sauzen tot desserts. Door zuivel te vervangen door Solein in deze chocolade-gelato, konden we een veganistisch ijs maken zonder afbreuk te doen aan de romigheid”, aldus chef-kok Mirko.

Solein is de ‘Intel inside’ | Chocolate Solein® Gelato is een voorbeeld

Chocolate Solein® Gelato is ook een voorbeeld van de veelzijdigheid en functionaliteit van het nieuwe ingrediënt: Solein mengt zich met vertrouwde voedingsmiddelen en is ideaal voor allerlei soorten recepten, zowel zoet als hartig. Het kan voedsel een complementaire kleur geven door de carotenoïden die van nature in het ingrediënt aanwezig zijn, maar in de nieuwe gelato komt de kleur van de chocolade, dus er is niet eens een visuele aanwijzing dat er Solein in zit. Dit laat zien hoe het eten van Solein net zoiets is als het eten van al het voedsel dat je al kent en waar je van houdt, alleen duurzamer.

“Als je het niet wist, zou je door het te proeven niet raden dat deze gelato een geheel nieuw, uniek en voedzaam ingrediënt bevat. Het ziet eruit, voelt en smaakt net als elk ander Italiaans ijsje – en dat is precies het idee. Solein is de ‘Intel inside’ van de voedingsindustrie”, legt Solar Foods CCO Shilei Zhang uit.

“Solein Chocolate Gelato past ook perfect in deze markt. IJs is erg populair in Singapore: het is gebruikelijk om mensen in de rij te zien staan bij ijskiosken voor een koele traktatie op een hete avond in Singapore. Chocolade is ook één van de meest populaire ijssmaken ter wereld, dus het is gemakkelijk aan te passen aan de lokale smaak.”

Strategische samenwerking met het Japanse bedrijf Ajinomoto

Fico’s nieuwe gelato is de eerste producten, Solar Foods verwacht dat er de komende jaren een aanzienlijk aantal op Solein gebaseerde voedingsmiddelen op de markt zullen komen. Op 30 mei kondigden Solar Foods en het Japanse voedingsbedrijf Ajinomoto een strategische alliantie aan. Dit is de eerste samenwerking van Solar Foods met een wereldwijd voedingsmerk en omvat een overeenkomst om producten te ontwikkelen met behulp van Solein en een onderzoek naar verkoopbaarheid uit te voeren. Dit onderzoek gaat in het eerste kwartaal van 2024 van start. De nieuwe faciliteit van Solar Foods, Factory 01, wordt gebouwd in Finland. Factory 01 zal naar verwachting worden voltooid in 2024 en in hetzelfde jaar zal er met de productie worden begonnen. Factory 01 zal de Solein-productie van het bedrijf voor het eerst op commerciële schaal brengen.

Wat is Solein?

Solein is een microbieel eiwitrijk poeder dat alle essentiële aminozuren bevat. Het kan worden gebruikt om bestaande eiwitten in een verscheidenheid aan voedingsmiddelen te vervangen, bijvoorbeeld in zuivel en vlees alternatieven, verschillende snacks en dranken, noedels en pasta, of brood en beleg. Het is het allereerste nieuwe voedingsmiddel dat losgekoppeld is van de grenzen van de traditionele landbouw. Dit type productiemethode heeft het potentieel om de duurzaamheid, beschikbaarheid en transparantie van wat we eten en waar voedsel kan worden geproduceerd te transformeren.

Solein wordt geproduceerd met behulp van een bioproces waarbij microben worden gevoed met gassen (kooldioxide, waterstof en zuurstof) en kleine hoeveelheden voedingsstoffen. Het bioproces lijkt op het maken van wijn, waarbij koolstofdioxide en waterstof respectievelijk suiker vervangen als de bron van koolstof en energie.

Solein is 65-70% eiwit, 5-8% vet, 10-15% voedingsvezels en 3-5% minerale voedingsstoffen. De samenstelling van de macronutriënten van Solein-cellen lijkt sterk op die van gedroogde soja of algen. Solein levert ijzer en B-vitamines en is uitzonderlijk functioneel. Solein kan worden gebruikt met een breed scala aan andere ingrediënten: het verdwijnt in voedsel en verandert niets aan de smaak van bekende, alledaagse voedingsproducten.

De productie van Solein is niet afhankelijk van landbouw, weer of klimaat: het kan worden geproduceerd in barre omstandigheden zoals woestijnen, arctische gebieden en zelfs in de ruimte. Voor het proces zijn geen dieren of fotosynthetische planten nodig, waardoor Solein ’s werelds meest duurzame eiwit is.

Solein komt op termijn beschikbaar voor commercieel gebruik. Het is bedoeld voor voedingsmerken die op zoek zijn naar voedzame, functionele en duurzame eiwitingrediënten van constante kwaliteit, die betrouwbaar kunnen worden geleverd, voor hun producten. Singapore was de eerste markt die Solein wettelijke goedkeuring verleende, maar Solar Foods zoekt ook autorisaties in andere markten over de hele wereld.

Factory 01 is de eerste commerciële productiefaciliteit van Solar Foods en zal in 2024 beginnen met de productie van Solein. De bouw van de faciliteit begon in Vantaa, Finland in het vierde kwartaal van 2021. Factory 01 zal de productie van Solein op commerciële schaal brengen. Solar Foods heeft plannen om haar netwerk van productiefaciliteiten de komende jaren verder uit te breiden.

Website: Solein van Solar Foods

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.