De allereerste Nederlandse Cranberry Ketchup | Want wie zegt dat er tomaten in ketchup horen?

6-10-2020

  • Cranberry Ketchup by Lowlander
  • Cranberry Ketchup by Lowlander
  • Autumn Ale by Lowlander Beer
  • Autumn Ale by Lowlander Beer

Wie denkt dat de knalrode tomaat het alleenrecht heeft op ketchup, heeft de allereerste Cranberry Ketchup van de Lage Landen nog niet geproefd. Brouwerij Lowlander – inderdaad, die van de natuurlijk lekkere, botanisch gebrouwen bieren – ontdekte dat hét ingrediënt van hun nieuwste Autumn Ale, de Terschellinger Cranberry, verwerkt wordt tot zo’n beetje álles, behalve dus een ketchup. En dat terwijl we de saus te danken hebben aan Nederlandse zeevaarders. Net als de botanische bieren van Lowlander inderdaad en dus stopte de brouwer deze keer geen bier maar ketchup in de bierfles. Met naast friszure, biologische Terschellinger Cranberries een flinke vleug verwarmende kruiden en natuurlijk een scheutje Autumn Ale. De slechts 250 flesjes zijn zolang de voorraad strekt verkrijgbaar in Lowlanders webshop.

Nederlandse Cranberry Ketchup

Annemieke, ambassadeur bier & food pairing bij Lowlander: “Op zoek naar de lekkerste herfst gerechten om onze Autumn Ale – gebrouwen met cranberries en gember – mee te pairen kwamen we een lange lijst aan cranberry producten tegen; van gin en azijn tot snoepjes en kruidenboterkruiden. We kenden de handelsgeschiedenis van ke-tsjap, een saus van gepekelde vis en kruiden die in de 17e eeuw door Nederlandse zeevaarders werd meegebracht uit China. Toen we ook nog eens ontdekten dat het originele recept van de welbekende tomatenketchup alcohol bevat stonden we al snel in de keuken: om de allereerste cranberry ketchup van de Lage Landen te maken. Mét een scheutje Autumn Ale natuurlijk.”

Met de hand afgevuld, gelabeld en genummerd

In het ketchup recept speelt de friszure cranberry – uiteraard geplukt op Terschelling – de hoofdrol. Specerijen als piment, kruidnagel, mosterdbloem en gember zorgen voor een vleugje herfstige warmte en een flinke scheut Lowlander Autumn Ale geeft een subtiele koolzuur bubbel. De 250 flesjes Lowlander Cranberry Ketchup werden vervolgens met de hand afgevuld, gepasteuriseerd, gelabeld en genummerd; een uniek item dus!

Koken met Cranberry Ketchup

Annemieke: “Natuurlijk maakten we als echte Lowlanders een tosti, maar dan wel eentje met een twist, die perfect bij de friszure ketchup én een glas Lowlander Autumn Ale past. Je kunt trouwens ook perfect koken met de ketchup hebben we ontdekt; je proeft echt het seizoen van overvloed in de fles!”

Lowlander Cranberry Ketchup is in een oplage van slechts 250 flesjes verkrijgbaar in de webshop van Lowlander. Proeven naast een glas Lowlanders Autumn Ale maakt het natuurlijk helemaal af met een giftset met 2 bieren, een glas en de fles ketchup. Ook vind je de recepten die Lowlander maakte met de Cranberry Ketchup op Lowlanders bier & foodpairing pagina.

 

Website: Lowlander Beer

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.