De 5 grootste cocktail trends voor 2019

4-1-2019

  • cocktail trends voor 2019cocktail trends voor 2019

Het oude jaar is achter de rug en het nieuwe jaar is volop aan de gang. Dit geldt ook voor trends in de bar business. De meeste trends van 2019 zijn een ontwikkeling van wat er het afgelopen jaar gezien werd. Alhoewel creativiteit in smaakcombinaties en exotische vruchten de grootste trend is, zijn er ook ontwikkelingen die misschien onverwachts komen. Hierbij een klein voorproefje van wat 2019 de horecabranche op het gebied van dranken te bieden heeft.

Dit is een gastblog van Peter Segerius, junior online marketeer bij Young Capital.

Cocktail trends voor 2019: Een ervaring creëren

De grootste trend van 2019 heeft een aanloop gehad vanaf het einde van 2018. Dus wellicht zal deze trend voor wie achter een bar werkt bekend in de oren klinken. Cocktails worden steeds meer als culinair beschouwd en worden ook vaker in high-end restaurants geboden als een alternatief voor een bijpassende wijn. Met een cocktail is er meer vrijheid om te experimenteren met smaken en opmaak. Ook kan een uitgesproken smaak in een cocktail beter uitpakken dan een goed bijpassende wijn voor de mindere fijnproevers.

Maar het gaat hierbij niet alleen om een cocktail die bij een gerecht past. Wat steeds meer voorkomt is dat cocktails volledig op zichzelf staande ervaringen krijgen. Zij het met een speciaal gemaakte garnituur of met het roken van het glas op een kersenhouten plank. De combinatie van smaak, geur en presentatie waait nu ook over naar cocktails.

Cocktail trends voor 2019: CBD olie

2018 zag een aantal landen het legaliseren van wiet, weliswaar grotendeels voor medicinaal gebruik. Daarom is het niet raar dat in die gebieden ook geëxperimenteerd wordt met het gebruiken van cannabidiol in cocktails. Naast dat het een aparte smaak geeft, is het volgens sommigen ook goed voor je gezondheid. Al is dit nog niet door wetenschappelijk onderzoek aangetoond.

Cocktail trends voor 2019: Oude klassiekers

Een trend die zich hoogstwaarschijnlijk gaat voortzetten is het verfrissen van oude recepten. De grootste trend is hierbij het gebruik van koffie. Steeds meer barmannen en vrouwen verdiepen zich in het werken met koffie, wat resulteert in nuances van oude klassiekers. De espresso martini is bijvoorbeeld een om op de kaart te zetten als een alternatief voor een digestif. De variaties hierbij zijn exotischere koffiebonen en zelfgebrouwde koffieliqueurs.

Cocktail trends voor 2019: Weinig tot geen alcohol

Waar voorheen rare blikken werden geworpen bij het bestellen van een virgin cocktail, zal het in 2019 steeds normaler worden om een alcoholvrije cocktail te bestellen. Alcohol komt steeds vaker negatief in het nieuws, waardoor de vraag naar cocktails met lagere alcoholpercentages steeds meer groeit. Dit biedt meer kansen voor een bartender om zijn vaardigheden te laten zien, aangezien de smaken in een cocktail zonder alcohol vaak genuanceerder zijn dan wanneer er met een dominerende alcohol smaak wordt gewerkt.

Cocktail trends voor 2019: Bartenders gaan voor groen

Wie in de horeca werkt heeft het waarschijnlijk al voelen aankomen. De trend om milieubewuster te werken, dit geldt ook voor bartenders. Denk hierbij aan rietjes her- en niet gebruiken, het kopen van duurzaam gestookte dranken en duurzaam gekweekt groenten en fruit. Hierbij is het hergebruiken van wat voorheen als afval werd bestempeld ook iets wat je meer en meer ziet. Bijvoorbeeld schillen van vruchten die anders weggegooid zouden worden

 

Website: Young Capital

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.