Cube design Museum | Een tijdreis door de wereld van espresso en design

11-4-2018

Op zaterdag 21 april opent de nieuwe expositie Passione Italiana – L’arte dell’Espresso in Cube design museum in Kerkrade. De iconische espressomachine ‘La Cornuta’ van de beroemde Italiaanse architect Giò Ponti (ter waarde van een kwart miljoen euro) vormt het glanzende hoogtepunt. Bezoekers gaan mee op een tijdreis door de wereld van espresso en design.

Cube design museum | Tijdreis

De tijdreis begint in het Italië van 1910, waar de grote vraag naar koffie ontwerpers oproept tot het ontwikkelen van een espressomachine die snel koffie zet onder hoge druk (espresso). De reis voert langs peperdure, indrukwekkende, antieke én wifi-gestuurde espressomachines en design serviezen door de decennia heen.

Naast het pronkstuk van Giò Ponti, prijkt er een echte ‘Kees van der Westen’: vernoemd naar de wereldberoemde espressomachinebouwer uit Brabant. ’s Werelds kleinste espressomachine en meest duurzame zijn te bewonderen. Modellen van merken als Victoria Arduino, Bialetti en Faema laten de harten van de gepassioneerde (thuis)barista sneller kloppen.

Percolator of paleis? Bonnefantenmuseum of koffiepot?

“Het maakt niet uit dat sommige percolators meer op een paleis lijken dan op een percolator”, aldus Alberto Alessi, de Italiaanse ontwerper die design in ieders keuken bracht. Hij slaat een brug van Italiaanse architectuur naar design in alledaagse voorwerpen. In de expositie wordt zienderogen duidelijk hoe vormen van gebouwen hun weg vinden in coffee design. Ook het gebouw van het Bonnefantenmuseum, ontworpen door de Italiaanse architect en ontwerper Aldo Rossi, bekijk je na deze expositie met heel andere ogen…

De veranderende vorm en functie in espressomachines en serviezen weerspiegelen het veranderende tijdsbeeld. De expositie neemt je mee van de allereerste espresso’s waarin de smaak van verbrande koffiebonen werd gemaskeerd door veel suiker naar het kopje koffie van de toekomst.

Over Cube design Museum

Cube design museum, gevestigd op het Museumplein te Kerkrade, is een plek voor innovatie, (inter)nationaal design en co-creatie met de bezoekers. Cube richt zich op design ‘for human needs’. Oftewel, hoe zet je ontwerp in voor menselijke behoeften, zoals gezondheid, voedsel, onderdak, veiligheid etc. In tegenstelling tot andere design musea laat Cube niet alleen design zien; het is ook een plek waar kennis wordt gedeeld en nieuwe inzichten tot leven komen. Zo ontdekken bezoekers het verhaal achter het ontwerp, van brainstorm tot prototype. Elk jaar biedt de instelling onderdak aan 30 studenten en ontwerpers die daadwerkelijk het designproces doorlopen vanaf de behoefte tot de uiteindelijke uitwerking. Bezoekers worden hierin aangespoord mee te denken en werken waardoor het draait om co-creatie.

Website: Cube design Museum

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.