Chin Chin Labs | IJs maken met vloeibare stikstof

22-5-2017

Chin Chin Labs in Londen is een ijssalon waar er al jaren ijs gemaakt word met behulp van stikstof. De rookontwikkeling in combinatie met de rest van het interieur zorgen ervoor dat het serieus een klein laboratorium lijkt op het moment dat je erlangs loopt. Het ijs wordt er a la minuut gemaakt en er zijn wekelijks nieuwe smaken uit te proberen.

Chin Chin Labs

Wanneer je een bezoekje brengt aan Camden Town in Londen en je loopt langs Chin Chin Labs dan snap je direct waar de naam vandaan komt. Het kleine zaakje lijkt namelijk ook écht op een laboratorium. Pompen, slangen, opslagtanks, thermometers, trechters, niet alleen voor de sier maar ook echt om ijs van te maken.

Het ijs bij Chin Chin Labs wordt namelijk niet op een ‘normale’ manier gemaakt maar gemaakt door middel van vloeibare stikstof. Hierdoor hoeft het ijs niet te draaien om te bevriezen maar is het direct klaar na toevoeging van het stofje. Na bestelling is het dus eventjes wachten maar binnen de kortste keren heb je ijs gemaakt van stikstof.

Niet alleen het interieur en de beleving om het ijs heen is een reden om Chin Chin Labs te bezoeken, het ijs schijnt een zachte, gladde textuur te hebben en ook heerlijk te smaken. Het zijn ook niet de alledaagse smaken die je er kunt bestellen: avocado, toffee, roomkaas, pina colada en natuurlijk veel verschillende soorten chocolade ijs. Buiten de vaste smaken is er ook een wisselend weekmenu beschikbaar.

Koken met stikstof

Chin Chin Labs is natuurlijk niet de eerste die stikstof gebruikt als bereidingsmethode. Zeker in het begin van deze eeuw werd er veel geëxperimenteerd met moleculair koken in restaurants. Een mooi voorbeeld is FG Food Labs (1 michelinster), die als enige in de Nederlandse gastronomie over een eigen smaaklaboratorium beschikt en waar nog steeds moleculair wordt gekookt.

Lekkernijs

In Nederland hebben we nog geen soortgelijke winkel gespot als Chin Chin Labs, wel is er een mobiele nitro ijs-beleving genaamd Lekkernijs die vers, puur en smooth ijs & cocktail-sorbets serveert op elke locatie.

Website: Chin Chin Labs

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.