Bucuti & Tara Beach Resort | The Glasgow Declaration on Climate Action in Tourism

12-11-2021

  • The Glasgow Declaration of Climate ActionMr. Biemans signes The Glasgow Declaration of Climate Action in Tourism
  • The Glasgow Declaration of Climate Action in TourismMr. Biemans at The Glasgow Declaration of Climate Action in Tourism
  • Ewald Biemans - Bucuti & Tara Beach ResortEwald Biemans - Bucuti & Tara Beach Resort

Afgelopen vrijdag, 5 november, heeft Ewald Biemans, eigenaar/CEO van Bucuti & Tara Beach Resort op Aruba, samen met secretaris-generaal van de UNWTO & WTCC Pololikashvili ‘The Glasgow Declaration on Climate Action in Tourism’ ondertekend. Hij gaf ook een presentatie op 9 november op de 26e jaarlijkse VN-klimaatconferentie – de Conferentie van de Partijen of COP26. Hij was uitgenodigd om te spreken omdat Bucuti & Tara Beach Resort sinds 2018 een CO2-neutraal hotel is, wat uiteindelijk heeft geleid tot een prijs van de Verenigde Naties in 2020: de prestigieuze Global UN 2020 Climate Action Award for Climate Neutral Now.

Vorige maand schreven we ook een artikel over het feit dat de heer Biemans was uitgenodigd om een presentatie over zijn inspanningen op het gebied duurzaamheid te geven in Glasgow. In dit artikel een link naar de toespraak van de heer Biemans en zijn visie op waar je als hotelier kunt  beginnen met duurzaamheid. Bekijk de Glasgow Declaration on Climate Action in Tourism voor meer informatie en de mogelijkheden om ondertekenaar te worden.

Leestijd: 3 minuten

The Glasgow Declaration on Climate Action in Tourism

Alhoewel de heer Biemans de enige uit het Caribisch gebied was die de eer ontving om zijn handtekening te zetten, is elke branchegenoot – zowel uit het Caribisch gebied als wereldwijd – welkom om mee te doen aan deze monumentale stap in de strijd tegen klimaatverandering. Met deze handtekening doet Bucuti & Tara de toezegging om haar acties af te stemmen op de meest recente wetenschappelijke adviezen. Daarnaast stemt het resort in om binnen 12 maanden haar klimaatactieplan in te dienen of bij te werken, afgestemd op de vijf pijlers van de Declaration (Meten, Decarboniseren, Regenereren, Samenwerken, Financieren), een jaarlijks publiek verslag uit te brengen en samen met lokale en internationale collega’s ervaringen uit te wisselen en kennis te delen.

De toespraak van de heer Biemans op 9 november ging over de reis die het resort heeft gemaakt om CO2-neutraal te worden. Bekijk hier zijn presentatie en die van anderen, de video duurt ruim een uur met verschillende presentaties over duurzaamheid, halverwege is de presentatie over Bucuti & Tara Beach Resort.

De Glasgow Declaration on Climate Action in Tourism brengt de wereldwijde kennis samen om klimaatbeleid te stimuleren. Het verdrag is opgenomen op de website van het One Planet Sustainable Tourism Program samen met aanbevelingen die ondernemingen actief in de toeristische sector overal ter wereld kunnen opnemen als onderdeel van hun klimaatplannen. Het verdrag stelt: “Een rechtvaardige overgang naar Net Zero vóór 2050 is alleen mogelijk als het herstel van het toerisme de invoering van duurzame consumptie en productie versnelt en ons toekomstige succes herdefinieert door niet alleen rekening te houden met de economische waarde, maar ook met het herstel van ecosystemen, biodiversiteit en lokale bevolkingsgroepen.”

Laat je inspanningen op het gebied van duurzaamheid hier beginnen

Hoewel het gemakkelijk zou zijn om te beginnen met snelle taakgerichte tips (lampen vervangen door LED-lampen, thermostaten programmeren, in bulk bestellen), moedigt de heer Biemans hoteliers aan om te beginnen met de ‘The Glasgow Declaration on Climate Action’ als startpunt, omdat het is ontworpen om industrie-specifiek te zijn: “Dit plan zet elke speler binnen onze sector op gelijke voet; het zorgt voor een sneller begrip, verwijst hen naar middelen, en hopelijk zal dit leiden tot snellere actie door alle spelers dankzij industrie-specifieke sjablonen en definities”, aldus de heer Biemans.

The Glasgow Declaration on Climate Action is ontwikkeld middels samenwerking van UNWTO, het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP), Visit Scotland, de Travel Foundation, en Tourism Declare a Climate Emergency, in het kader van het One Planet Sustainable Tourism Programme dat zich inzet voor het versnellen van duurzame consumptie- en productiepatronen.

 

Meer dan 300 horecabedrijven hebben tot nu toe hun handtekening gezet – sommigen persoonlijk tijdens de COP26 – en Bucuti & Tara Beach Resort is een van de eerste ondertekenaars onder hen. Het idee is om de hele toeristische sector te laten ondertekenen. Dit creëert een gemeenschap binnen de gastvrijheidssector, laat gastvrijheidsbedrijven zien hoe ze actie kunnen ondernemen en zich niet door bureaucratie aan de kant moeten laten schuiven. Daarnaast creëert het een forum van ‘best practices’ en verantwoordelijkheid.

Trade carbon footprints for sandy footprints

Als de initiatieven er eenmaal zijn, wordt toezicht en opvolging zeer belangrijk – en dat is waarom het belangrijk is om te beginnen met certificeringen. Bucuti & Tara’s reis naar duurzaamheid begon 30 jaar geleden met veel vallen en opstaan, maar dat was vóór de snelle lancering die horecagelegenheden vandaag de dag kunnen ervaren met de Verklaring van Glasgow. Bucuti & Tara heeft zijn weg gebaand door middel van certificeringen (in volgorde: Green Globe, ISO, Travelife, LEED Gold en CarbonNeutral) omdat elke certificaat bepaalde sterke punten heeft en controle en tracking mogelijk maakt. Dit gebeurt 24/7 en deze gegevens worden aan de desbetreffende certificeringsinstanties door gegeven. Daarom is de eerste stap om te beginnen met ‘The Glasgow Declaration on Climate Action in Tourism’ en een plan op te stellen, in plaats van te beginnen met ‘snelle actie’-initiatieven. Dit zeker ook omdat de ‘snelle acties’ nog steeds moeten worden gemeten, zodat een horecagelegenheid weet welke emissies worden geëlimineerd, wat ook een onderdeel is van de Verklaring van Glasgow.

Bekijk de video van Bucuti & Tara Beach Resort over hun investeringen in duurzaamheid met hun geweldige slogan: ‘Trade carbon footprints for sandy footprints’. Onder de video de link naar de Glasgow Declaration on Climate Action.

Website: Bucuti & Tara Beach Resort op Aruba

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.