Bronzen Biet voor eerste winnares van The Next Generation Plant-Based Chefs

18-11-2021

  • De Bronzen BietLotte Vermeer wint de eerste Bronzen Biet - credits Studio Sunny side up Marissa Heeneman
  • De Bronzen BietLotte Vermeer wint de eerste Bronzen Biet - credits Studio Sunny side up Marissa Heeneman
  • De Bronzen BietDeelnemers The Next Generation Plant-Based Chefs - credits Studio Sunny side up Marissa Heeneman

Deze week vond in Amsterdam de finale plaats van The Next Generation Plant-Based Chefs. Deze verkiezing is in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de transitie naar plantaardig eten. Na een nek-aan-nekrace riep de vakjury Lotte Vermeer uit tot winnaar. Uit handen van juryvoorzitter Jonathan Karpathios ontving zij in de Kookfabriek in Amsterdam de eerste Bronzen Biet.

Leestijd: 2 minuten

The Next Generation Plant-Based Chefs is een initiatief van The Farm Kitchen

De verkiezing The Next Generation Plant-Based Chef is een initiatief van The Farm Kitchen, een nieuw fenomeen rondom gezond eten van Jonathan Karpathios en Xander Meijer met flagship restaurant in Hoofddorp. Doel is om culinair talent met een passie voor gezond eten uit te dagen om de rijkdom van Moeder Aarde om te zetten in smaakvolle plantaardige gerechten. Zes jonge chefs, Maarten Kleizen, Lotte Vermeer, Jerom Blankendaal, Mandy Krol en Annemiek van Leeuwen haalden de finale, waarin zij hun signature dish en een improvisatiegerecht bereidden. De winnaar werd bepaald door het oordeel van het publiek, dat online 1.500 stemmen uitgebracht, en de vakjury bestaande uit culinaire pioniers: Albert Kooij, Rineke Dijkinga, Andrès Delpeut, Femke van den Heuvel en Sheila Struyck, Wouter Stevens en Jonathan Karpathios.

Met heerlijke gerechten wint Lotte Vermeer de Bronzen Biet

Lotte Vermeer wist de jury in de finale te betoveren met twee prachtige gerechten: een tortilla van Hollandse kapucijners met geroosterde seizoensgroenten, spliterwtenhummus en pittige bloemkoolpiccalilly, en een ‘coquille’ van rettich met een crème van aardpeer, gefermenteerd eekhoorntjesbrood, misosaus en een groenetomatensalsa. Haar gerechten blonken volgens de jury uit in smaak, een duurzame visie op producten en de presentatie: “Lotte’s gerechten zijn fris en bleven ons verrassen. Het is belangrijk grote groepen mensen te inspireren met plantaardig eten. Lotte laat zien hoe je dat doet.” De overwinning kwam als een verrassing voor Vermeer, die in het dagelijks leven werkzaam is als kok en gezondheidswetenschapper, en momenteel een eigen kookboek schrijft. In het algemeen was de jury bijzonder enthousiast over de passie en het talent van de finalisten. Bijzondere lof uitte de jury richting Jerom Blankendaal, een talentvolle kandidaat die het lekkerste gerecht van de avond presenteerde.

The Farm Kitchen

De verkiezing is een initiatief van The Farm Kitchen. Dit restaurant voor bedrijven van topchef en ondernemer Jonathan Karpathios en duurzaam ondernemer Xander Meijer in Hoofddorp brengt onder het motto ‘Earth’s Own Cuisine’ gerechten direct van lokale boeren op het bord. Met deze manier van werken hoopt The Farm Kitchen een impuls te geven aan een nieuwe manier van eten in Nederland. “We gunnen elk bedrijf superlekker en gezond eten. We ontwikkelen daarom regionale cirkels van maximaal dertig kilometer die regeneratieve boeren en onze bedrijfsrestaurants bij elkaar brengen. Dit maakt de mensen en aarde weer gezond“, aldus Xander Meijer. “Binnenkort kan elk bedrijf in Nederland zijn werknemers zo een gezonde en lokale lunch bieden.”

Website: The Farm Kitchen

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.