Het Bowlingcentrum in beeld

2-5-2017

  • BowlingcentrumHighland Park Bowl - Credits: Wonho Frank Lee

Warmond, 2 mei 2017 – Nederland telt in 2017 197 bowlingcentra met in totaal 1.734 bowlingbanen, gemiddeld circa 9 banen per centrum. Zuid-Holland telt met 35 bowlingcentra de meeste bedrijven en heeft tevens de meeste bowlingbanen (362). Flevoland telt met vier de minste bowlingcentra en de minste bowlingbanen (44). Dit blijkt uit het onderzoek ‘Het Bowlingcentrum in beeld’.

Beleving

In 2013 schreven we over het niet misstaan van aspecten als een VIP baan of een privé-biertap om zodoende het concept van bowlingcentra naar een hoger level te liften. Als we kijken naar het buitenland zien we deze concepten langzaamaan ontstaan. De All Star Lanes in Londen als voorbeeld focust met name op een avond uit met een hippe bar waar cocktails worden geschonken. Concepten als deze voeren een volwaardig horecaconcept wat terug is te zien in de menukaart. In Nederland zal deze ontwikkeling ook niet misstaan. Oude loodsen, lege tramremises en meer van dit soort ‘rauwe’ locaties. Ideaal om zo’n bowlingcentra of mobiele pop-up bowlingbaan in te creëren. Met de huidige leegstand van bedrijfspanden in Nederland moeten dit soort locaties makkelijke te vinden zijn.

Vergrijzing en de mogelijkheden

Met de groeiende vergrijzing, is de seniorendoelgroep een steeds belangrijkere doelgroep. In 2013 schreven we al over enkele ‘aanpassingen’ in het concept, zoals verlichting, menukaart, maar ook bijvoorbeeld aan technieken waarbij de baan verhoogd kan worden. Dit laatste lijkt zich nu op de markt te gaan begeven. Het concept is in ontwikkeling en komt volgend jaar op de markt. Het is wachten op de eerste tehuizen met volwaardige bowlingbanen waar ook ouderen met plezier kunnen bowlen.

Sportbowlers verdwijnen

Het aantal sportbowlers is nog steeds dalende. Bowlen zal in Nederland langzaam als sport verdwijnen. Het is voor ondernemers te overwegen om, zoals in Amerika de gewoonte is, een competitie tussen lokale scholen op te zetten of zoals hierboven aangegeven een seniorencompetitie.

Daarentegen blijft bowlen als vrijetijdsbesteding populair, ondanks het dalende aantal sportbowlers blijven er nieuwe bowlingcentra bijkomen.

Steengrillen laat de bowling niet los

Bijna driekwart van het aanbod biedt steengrillen of soortgelijke alternatieven aan. Waar je zou verwachten dat de randstad als eerste met een alternatief komt is het aantal bowlingcentra met steengrillen op de kaart in deze provincies nog altijd populair. Met name in de provincie Noord-Holland biedt een groot deel van de bowlingcentra steengrillen aan op de kaart. Het concept is onlosmakelijk verbonden met bowlen en dit zal ook de komende jaren zo blijven.

Combinatie met leisure

Een opzichzelfstaande bowlingcentrum of escaperoom lijkt niet meer onderscheidend genoeg. Juist de combinatie van meerdere voorzieningen zoals bowling, escaperooms, glowgolf, karten en andere leisure lijkt de trend. De komende jaren zal naar verwachting het aantal nieuwe leisurecentra die bowling faciliteiten bieden toenemen. Dit is ook de trend die wij de afgelopen jaren tegen kwamen tijdens het opstellen van onze haalbaarheidsstudies voor bowling- & leisurevoorzieningen. Maar ook het aantal leisurevoorzieningen (waaronder bowling) in (nieuwe) winkelcentra zal naar verwachting toenemen.

Klik hier om het volledige brancheboekje ‘Het Bowlingcentrum in beeld’ te lezen.

Bron: Van Spronsen & Partners horeca-advies

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.