‘Bonduelle belooft’ | Zeven beloftes voor een duurzame toekomst op World Food Day

16-10-2020

  • Guilty Groenten Bord 6 ©Bonduelle Foodservice, Frank Verbruggen Fotografie
  • Bonduelle belooft
  • Bonduelle belooft - recept Pompoensoep met Spelt & Koraallinzen
  • Bonduelle belooft

Vandaag, 16 oktober, is het World Food Day. Bonduelle introduceert op deze dag waarop stilgestaan wordt bij voedselvraagstukken en duurzame oplossingen, ‘Bonduelle belooft’. Hierin spreekt de organisatie zeven beloftes uit op het gebied van duurzame landbouw en duurzame voeding. Met de beloftes draagt Bonduelle bij aan een duurzame toekomst, waarbij ze een grote uitdaging aangaan: de 10 miljard mensen in 2050 kunnen blijven voeden door middel van meer plantaardige voeding en minder dierlijk. Bovendien streeft het familiebedrijf Bonduelle, als één van de eerste mondiale spelers, ernaar om B-Corp gecertificeerd te worden.

Misschien is het een mooi moment om ook in de horeca eens na te gaan denken over hoe je kunt bijdrage aan de voedselvraagstukken en welke duurzame oplossingen je kunt invoeren. ‘Bonduelle belooft’ wil ook chefs inspireren om meer plantaardige gerechten op de menukaart te zetten. Verderop in het artikeltje hun Vegan kerstmenu inspiratie en 2 recepten o.a. voor Coloured grill buns.

Berry Hoosemans, Culinair Manager over ‘Bonduelle belooft’

Berry Hoosemans, Culinair Manager van Bonduelle: “We willen met Bonduelle chefs inspireren om meer uit groente te halen en meer plantaardige gerechten op de menukaart te zetten. Meer variatie en kleur om smaakvolle volwaardige gerechten te creëren op alle eetmomenten van de dag. Waarbij we gebruik maken van een mix van vriesvers, conserven en vers.” Sinds 3 jaar ontwikkelt Bonduelle  een Vegan kerstmenu om de chef te inspireren met plantaardige recepten die geschikt zijn voor de vegetariër en de veganist. Hieronder een aantal recepten uit het Vegan kerstmenu 2020:

* Speltsalade met pastinaak en wortelschijfjes

* Risotto met groene linzen en garden peas

* Een savarin van pompoen

Onderaan het artikeltje vind je nog 2 recepten: Coloured grill buns en Pompoensoep met Spelt & Koraallinzen.

B Corp-certificering voor Bonduelle

B Corp-bedrijven streven de hoogste standaard na op het gebied van sociale verantwoordelijkheid en het milieu, en zijn hier ook transparant over. Onder andere Dopper en Tony Chocolonely zijn gecertificeerde bedrijven. Een B Corp-certificering geeft aan dat een bedrijf zich constant blijft ontwikkelen en inzetten om duurzamer te zijn.

Bonduelle wil graag door plantaardige voeding een betere toekomst creëren. Dat is nodig volgens Ilonka Audenaerde, General Manager Bonduelle Noord Europa. “We hebben te maken met klimaatverandering, en in 2050 moeten we bijna 10 miljard monden voeden. Daarnaast zijn er veelvoorkomende gezondheidsproblemen door ongezonde voeding, zoals hart- en vaatziekten, overgewicht en diabetes. Wij nemen het voortouw en bieden innovatieve en relevante oplossingen om mensen gezonder te laten eten met respect voor de planeet. De natuur is immers ons kostbaarste bezit. Zo is het streven om in 2035 de broeikasgassen met 20% te reduceren. Wij zijn toegewijd en innoveren van grond tot mond om een betere toekomst te creëren door middel van plantaardige voeding. Wij concretiseren onze missie met zeven beloftes op het gebied van duurzame landbouw en duurzame voeding. Met de beloftes en B Corp-certificering willen wij laten zien hoe wij ons blijven inzetten voor de natuur. Plantaardig, natuurlijk onze toekomst!” Aldus Ilonka.

De zeven beloftes van Bonduelle

Bonduelle belooft duurzame landbouw:

#1 Bonduelle belooft groente altijd vers uit het seizoen van volle grond. Bonduelle werkt met Europese telers die groente verbouwen in de volle grond: daar waar ze het beste groeien onder de zon. De groenten worden binnen 4-12 uur na het oogsten verwerkt.

#2 Bonduelle belooft de biodiversiteit en bodem te beschermen. Bonduelle helpt haar telers alternatieve technieken te gebruiken om de bodemkwaliteit en biodiversiteit te beschermen.

#3 Bonduelle belooft minder bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Bonduelle stimuleert telers alternatieve ongedierte- en onkruidbestrijdingstechnieken te gebruiken die minder belastend zijn.

Bonduelle belooft duurzame voeding:

#4 Bonduelle belooft geen overbodige toevoegingen. Bonduelle gebruikt enkel natuurlijke conserveringsmethoden zoals inblikken en invriezen. Het bedrijf voegt alleen ingrediënten toe die écht nodig zijn voor de smaak, dus geen conserveringsmiddelen.

#5 Bonduelle belooft biologische producten. Bonduelle biedt de meest populaire producten in haar houdbare assortiment ook biologisch aan. Ook ondersteunen zij telers bij de transitie naar biologische teelt.

#6 Bonduelle belooft duurzame verpakkingen. Bonduelle gebruikt minder verpakking, en de verpakking die zij gebruiken, is of maken ze recyclebaar. Blik is het meest recyclebare materiaal, waarbij 96% van de blikjes in de omloop terugkomt als staal. Het doel is dat in 2025 ook het plastic en karton 100% recyclebaar en herbruikbaar is.

#7 Bonduelle belooft plantaardige inspiratie voor chefs. Bonduelle helpt chefs om meer plantaardige gerechten op de menukaart te zetten. Het bedrijf biedt voortdurend receptinspiratie en hun Culinair Manager biedt chefs online en tijdens workshops ondersteuning.

2 recepten!

Coloured grill buns (bijgerecht)

Ingrediënten voor 10 porties: 300 g Gegrilde aubergines Bonduelle – 300 g Gegrilde courgettes in plakjes Bonduelle – 200 g cheddar, gerookt – 10 el hummus – 1 el crispy chili oil – 10 steam bun broodjes, rood of geel. Met als garnering: 50 g gebakken uitjes en 100 g rucola

Bereidingswijze: Laat de gegrilde groenten 24 uur van tevoren in de koeling ontdooien. Schaaf de gerookte cheddar. Meng de hummus met de crispy chili oil. Maak torentjes door de gegrilde groenten afwisselend te stapelen met de cheddar kaas. Stoom de bevroren broodjes in de steamer met 100% stoom gedurende 5 minuten. Halveer de broodjes. Verhit de combisteamer op 120 °C met 20% stoom en verhit de torentjes grill groenten gedurende 5 minuten. Verwarm de broodjes de laatste minuut mee. Besmeer de broodjes met pittige hummus en beleg met de torentjes gegrilde groenten. Garneer met gebakken uitjes en rucola.

Pompoensoep met Spelt & Koraallinzen (voorgerecht)

Ingrediënten voor 10 porties: 800 g Pompoen Puree Bonduelle – 500 g Spelt & Koraallinzen Minute Bonduelle – 400 g groentebouillon – 300 g yoghurt – 10 g pittige paprikapoeder – zout en peper, naar smaak. Garneren met Ghoa cress.

Bereidingswijze: Laat de Pompoen en Spelt & Koraallinzen mengeling 24 uur van tevoren in de koeling ontdooien. Meng de bouillon met de pompoenpuree, yoghurt en de paprikapoeder en verwarm tot serveertemperatuur. Verwarm met olie de spelt & linzen en voeg naar smaak zout en peper toe. Serveer de soep in een diep bord, dresseer de spelt & linzen mix in het midden en garneer met de Ghoa cress.

Website: Bonduelle

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.