Bird Collab Tour | 12 maanden, 12 provincies, 12 bieren

15-1-2018

 • Bird Brewery Collab Tour
 • Bird Brewery Collab Tour
 • Bird Brewery Collab Tour: #1 Gijtlijster -
 • Bird Brewery Collab Tour: #2 Barly Bird
 • Bird Brewery Collab Tour: #4 Coolmees
 • bird-collab-tour-festivalk-baxbierBird Brewery Collab Tour: #5 Festivalk
 • Collab #6 Zuiderzeearend-bier-bird-brewery-stijl-collab-tourBird Brewery Collab Tour: #6 Zuiderzeearend
 • Bird Brewery Collab Tour: #7 Mees KeesBird Brewery Collab Tour: #7 Mees Kees
 • Bird Brewery Collab Tour: #8 DrenthenBird Brewery Collab Tour: #8 Drenthen
 • Bird Brewery Collab Tour: #9 Jimmy HaandrixBird Brewery Collab Tour: #9 Jimmy Haandrix

Bird Brewery vliegt in 2018 het hele land door! Elke maand brouwt de Amsterdamse brouwerij met één van de smaakmakers in een provincie een collaboration brew: 12 maanden, 12 provincies, 12 bieren. Het eerste bier Gijtlijster is gebrouwen met de Limburgse brouwerij De Natte Gijt en komt deze week uit de ketels.

Bird Brewery brouwt dit jaar tijdens de Bird Collab Tour in totaal 12 bieren met 12 opkomende brouwerijen die hun stempel de afgelopen jaren op de Nederlandse biermarkt hebben gedrukt. Het zijn stuk voor stuk smaakmakers in hun eigen provincie en veelal ver daarbuiten. Ieder maand verschijnt er één special met een van de volgende brouwerijen:

 • De Natte Gijt – Limburg
 • Frontaal – Noord-Brabant
 • Oersoep – Gelderland
 • Noordt – Zuid-Holland
 • Bax Bier – Groningen
 • Stijl – Flevoland
 • Brouwerij Kees – Zeeland
 • Drenthe – Jonge Beer
 • Rock City Beers – Utrecht
 • Grutte Pier Brouwerij – Friesland
 • Stanislaus Brewskovitch – Overijssel
 • Jopen – Noord Holland

Bird Collab Tour

De mannen van Bird Brewery, Rik en Ralph, zijn ontzettend blij met de samenwerkingen. “Het zijn zeer bekende brouwerijen in het Nederlandse bierlandschap. Allemaal hebben ze hun eigen visie en het is ontzettend leuk en leerzaam om samen te brouwen. De eerste bieren zitten nu in de ketels en ik heb er alle vertrouwen in dat het mooie bieren worden”, vertelt Rik.

Ook Ralph is enthousiast. “Het is echt een uniek project. Het is bovendien een mooi voorbeeld dat de wereld van de microbrouwerijen op een hele leuke manier kan samenwerken en dat dit ontzettend mooie bieren kan opleveren. Daarbij is het fantastisch om te zien dat er een groot aantal horecazaken en speciaalbierwinkels vooraf hebben aangegeven de hele serie te voeren: mooi om dat vertrouwen te krijgen.”

Collab #1: Gijtlijster

De allereerste collaboration brew is gebrouwen met De Natte Gijt uit Weert. In 2011 wonnen ze het Nederlands Kampioen Bierbrouwen, waarna ze de bieren op de markt brachten. Sindsdien maakt deze brouwerij al jaren indruk. De Gijtlijster is een mix van de prijswinnende bieren Rumoerige Roodborst en Hop met de Gijt met een paar flinke scheppen geroosterde mout. Deze heerlijke Black IPA is fris, fruitig én heeft mooie donkere tonen. De aftrap van de tour en lancering van de Gijtlijster is deze vrijdag in Limburg bij Cafe de Harmonie in het Limburgse Weert.

Collab #2: Bird Brewery & Frontaal

De tweede collaboration brew is gebrouwen met Frontaal uit Breda. De Bredase brouwerij is de laatste jaren flink gegroeid en weet nationaal en internationaal indruk te maken met kwalitatieve, smaakvolle bieren. De Barley Bird, bijnaam van de sprookjesachtige Nachtegaal, is een volle én doordrinkbare Barley Wine. De moutigheid en fruitige hoppen zijn prachtig in evenwicht. Het hoge alcoholpercentage (10%) geeft het bier bovendien een fijne warmte, waarmee het ideaal is voor die barre februarimaand!

Collab #3: Chick Magnet

De derde collaboration brew is gebrouwen met Oersoep uit Nijmegen. De Nijmeegse brouwerij is de afgelopen jaren snel gegroeid en hebben zich intussen gevestigd in de voormalige honigfabriek. Oersoep staat bekend om hun droge en complexe bieren. De Chick Magnet is fris, licht zuur en heerlijk doordrinkbaar. Deze Sour Pale Ale is de ideale kennismaking met het biertype sour. Door een flinke dosis abrikozen blijft het bier heerlijk fruitig. Een pure chick magnet die alle vrije vogels zal aantrekken.

Collab #4: Coolmees

De vierde collaboration brew is gebrouwen met Brouwerij Noordt uit Rotterdam. De Rotterdamse brouwerij is gevestigd in een oude brandweerkazerne aan de Rotte en staat bekend om hun ‘no nonsense’ bieren die altijd soepel en doordrinkbaar zijn. De Coolmees is een frisse, laag alcoholische lager gebrouwen met 100% munich mout en twee verschillende hopsoorten. Dit geeft het bier een moutige smaak met veel citrustonen. Een topper van Rotterdamse bodem met een Amsterdamse twist.

Collab #5: Festivalk

De vijfde collaboration brew is samen met de Groningse brouwerij Baxbier. Deze brouwers uit het hoge noorden omschrijven zichzelf als “seriously playful” en maakten de afgelopen jaren in hoog tempo naam in de Nederlandse biermarkt. De Festivalk is een frisse, blonde saison met 7,7% alcohol. Het bier is  gebrouwen met de traditionele Belle Saison gist, waardoor die een droge en kruidige smaak krijgt. In combinatie met de fruitige hoppen is het topper voor de warme dagen. Leuke extra: een klein aantal liters van de Festivalk is weggelegd op witte wijnvaten. Deze limited edition wordt gepresenteerd tijdens het International Craft Beer Festival op 15 en 16 juni van Baxbier. Alle reden voor een uitstapje naar het hoge noorden!

Collab #6: Zuiderzeearend

De zesde collaboration brew is met brouwerij Stijl uit Flevoland. De oprichters van deze Almeerse brouwerij brouwen toegankelijke bieren. Die zijn geïnspireerd op hun jeugd in België en hun reizen naar Amerika. Ze brouwen bieren in traditionele stijl, maar met een eigen twist. De Zuiderzeearend is een Weizen IPA. Dit bier combineert een traditionele weizensmaak met tropische, fruitige hoppen. Een flinke dosis tarwe, gerst en een handvol haver maken dit blonde bier tot een ideale dorstlesser voor de warme zomer. Een Weizen met een twist van Bird die je Stijl achterover doet slaan.

Collab #7: Mees Kees

Deze maand lanceert de brouwerij samen met brouwerij Kees uit Zeeland het bier Mees Kees. Een heerlijke Passion Fruit IPA met verse hoppen, lichte mouten en een flinke dosis passievruchten. BIjzonder fris doordrinkbaar bier met een duidelijke stempel van Mees(ter) Kees!

Collab #8: Drenthen

Deze maand lanceert de brouwerij samen met brouwerij Jonge Beer uit Drenthe het bier Drenthen. De mix van aardse tonen uit de mout en heerlijke fruitigheid uit de verse hoppen maken het tot een bijzondere dorstlesser. Deze Summer Brown is kakelvers en kiplekker! De Drenthen is een Summer Brown. Het zomerse bier heeft een flinke dosis frisse, fruitige hoppen en kent een basis van donkere mouten. De aardse tonen maken het tot een zeer bijzondere dorstlesser die de aankomende weken zeker naar wens is. Kakelvers!

Collab #9: Jimi Haandrix

Nummer 9: Een samenwerking met Rock City uit Amersfoort: Jimi Haandrix bier. Het is een mix van de Amersfoort Pale Ale (Rock City Brewing) en Rumoerige Roodborst (Bird Brewery) in een session bierstijl. Keilekker bier boordevol tropische hoppen en karamelmouten. Wees haantje de voorste en pak deze limited collab!

Collab #10: Fryskauw

Grutte Pier is de Friese trots. Hun bieren vielen meerdere malen in de prijzen en ook buiten de provinciegrenzen maken zij in hoog tempo naam! Deze heerlijke, kastanjekleurige tarwebock Fryskauw (7,5%) combineert de aromatische weizengeur met een geur van donkere fruittonen uit de mout. Het bier is vol van smaak én heerlijk doordrinkbaar. Ideaal voor in de fryskauw!

Collab #11: Fryskauw

Nummer 11 is een samenwerking met Stanislaus Brewskovitch uit Enschede, samen werd het Thunderbird bier gebrouwen.De Raspberry Porter (7,5%) is een echte knaller. De donkere mouten, volle body en een flinke portie frambozen maken het tot een unieke Thunderbird. Fruitig, maar zeker niet lieflijk!

Collab #12: Fazantisch

De laatste collab (#12) van dit jaar wordt gebrouwen met het Haarlemse Jopen. De Fazantisch (8%) is een Stoofpeer Stout met smaken als stoofpeer, vanille, kaneel en chocolademouten. Fazantisch, toch

Over Bird Brewery

Bird Brewery is in 2016 opgericht door biersommeliers Rik van den Berg en Ralph van Bemmel. Verwacht van hen geen kruiwagens hop, liters koffie of likeur, maar gebalanceerde bieren waarin de ingrediënten mooi naar voren komen. In hun eerste jaar maken de brouwers indruk en pakken nationaal en internationaal liefst 14 awards met hun bieren.

Website: Bird Collab Tour

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.