Belgen zien toekomst in een klimaatvriendelijker dieet

11-12-2020

  • Belgen zien toekomst in een klimaatvriendelijker dieet
  • Belgen zien toekomst in een klimaatvriendelijker dieet
  • Belgen zien toekomst in een klimaatvriendelijker dieet

De manier waarop we eten en drinken maakt een ontwikkeling door. Meer dan een kwart van de Belgen geeft aan dat vegetarisch en veganistisch eten populairder wordt. Ook weten waar je eten vandaan komt en de keuze voor streekgerechten wordt steeds belangrijker. Dit blijkt uit onderzoek van iVox in opdracht van Takeaway.com onder meer dan 1.000 Belgen. Het online onderzoek is uitgevoerd tussen 29 oktober 2020 en 4 november 2020 met 1.000 Belgische respondenten, representatief op geslacht, leeftijd en diploma.

Food trends voor 2021 volgens onderzoek:
Streekgerechten en lokaal eten favoriet op het menu
Nog minder vlees en definitieve doorbraak vegetarisch en veganistisch eten
Groeiende interesse in meer experimentele ingrediënten zoals zeewier en gefermenteerde producten

Dichter bij huis

1 op de 2 Belgen (47%) denkt dat streekgerechten populairder zullen worden in 2021. Vrouwen (50%) geven dit vaker aan dan mannen (43%). Ook de trend om te willen weten waar ons eten vandaan komt zal volgens 1 op de 3 Belgen (32%) populairder worden. Vooral 55-plussers geven dit vaker aan. De helft van de Belgen vindt het interessant om te weten waar hun eten vandaan komt en voor 22% is het zelfs erg belangrijk.

Minder vlees in een klimaatvriendelijker dieet

Naast dierenwelzijn en gezondheid, kiezen Belgen ook voor minder vlees omwille van het klimaat. Vegetarische en veganistische maaltijden zijn volgens 26% van de Belgen dan ook één van de foodtrends van de toekomst. Vooral jongeren geven dit vaak aan: 36% van de min 34-jarigen verwacht dat vegetarische en vegan maaltijden populairder worden. Een derde van de Belgen (33%) heeft al eens veganistisch voedsel geprobeerd. Voor een vijfde van de Belgen (20%) is het nieuw maar ze staan er wel voor open.

Experimenteren

Mogelijk in antwoord op de gevaren van onze voedselproductie voor het klimaat zegt een groot deel van de Belgen open te staan voor meer experimentele voeding met ongebruikelijke ingrediënten zoals zeewier of gefermenteerde producten. Zo heeft 1 op 6 Belgen (16%) al eens gefermenteerd voedsel gegeten en wilt meer dan een kwart (27%) het in de toekomst proberen. Tot slot zijn 3 op de 10 Belgen (29%) bereid om zeewier te proberen.

Website: Takeaway/Thuisbezorgd

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.