4D-cinemas | Films kijken wordt nog spannender

29-3-2017

Onlangs opende er in Frankrijk en Noorwegen twee 4D-cinemas, films kijken moet hier nog spannender worden. Terwijl er films worden afgespeeld zijn er tegelijkertijd fysieke effecten in het theater die optreden in synchronisatie met de film. In Nederland kennen we deze bioscopen alleen in het klein: in de Efteling is er één te vinden (Pandadroom) en ook in het Dolfinarium is de kans groot dat je weleens een 4D-film bezocht hebt.

Water, wind, bliksem en sneeuw

Het geeft waarschijnlijk wel een beetje gedoe als je net gaat zitten met een bak popcorn en de stoelen bewegen alle kanten op. Dit is namelijk wat de 4D cinemas van het Zuid-Koreaanse bedrijf 4DX willen, een film kijken moet nog realistischer worden. Buiten bewegende stoelen krijg je als bezoeker ook te maken met wind, water, rook, bliksem, geuren, mist en er kan zelfs een vlokje sneeuw naast je neer dwarrelen. Deze effecten lopen synchroon met de film, wanneer het dus regent in de film zal je als bezoeker nat worden. Staat er een gebouw in de fik, reken dan op een verbrande geur om je heen!

4D-cinemas in Nederland

Voor wie weleens als kind in de Efteling of het Dolfinarium is geweest zal dit bekend in de oren klinken. Ook daar draaien in kleinere zaaltjes films met 4D-effecten. De Pandadroom in de Efteling is daar een goed voorbeeld van, deze attractie werd in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds opgezet in het park.

Ondertussen blijft het nog afwachten tot we de eerste ‘echte’ 4D cinema in Nederland krijgen. 4DX heeft inmiddels al 49 4D-zalen in 16 Europese landen en nog tientallen meer in eigen land en de rest van de wereld. Misschien dat de opening in Frankrijk de eerste stap is, de bioscoop daar is onderdeel van de Pathé-keten, marktleider in Nederland.

Bron: Bright

Website: 4DX

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.