Goût de France ’21 & de gastronomie van morgen

15-10-2021

  • Goût de FranceGoût de France

De 6e editie Goût de(/Good) France & de gastronomie van morgen, dit culinaire evenement Goût de France vindt plaats sinds gisteren en duurt tot en met 22 oktober 2021. Chef-koks uit de hele wereld schotelen hun gasten maaltijden ‘à la française’ voor als culinaire ode aan de Franse keuken. Bij eerdere edities stonden Nouvelle-Aquitaine en de Provence centraal, maar ditmaal staat het culturele en culinaire erfgoed van de regio Centre-Val de Loire op het menu, met een duurzaam sausje.

Goût de France is een initiatief van de bekende Franse kok Alain Ducasse en het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het wordt geïnitieerd door Explore France, en waarvan de 2 Michelinsterren chef Christophe Hay uit de Vendôme dit jaar de ambassadeur is. Leuk om te lezen over zijn initiatieven rondom het weer op de kaart zetten van de zoetwatervis uit de Loire en zijn permacultuur moestuin.  

Leestijd: 2 minuten

 Gastronomie van de toekomst: groen en solidair

Het evenement Goût de France, georganiseerd door  zet zich in voor de transitie naar een duurzame en verantwoorde keuken en ondersteunt de chef-koks van vandaag die de gastronomie van morgen op tafel weten te toveren. Het is belangrijk om de komende generaties bewust te maken van de onschatbare waarde van de aarde en haar rijkdommen. En dat begint op je bord.

Centre-Val de Loire

Dit jaar wordt het unieke en diverse erfgoed van de Franse regio Centre-Val de Loire in het zonnetje gezet. De keuken aldaar is een ode aan de vruchtbare bodem, de bossen en de rivieren die de streek rijk is. Bovendien vind je in deze regio een heerlijke ‘art de vivre’ die menig toerist weet te verleiden.

De gastronomie van de regio is onlosmakelijk verbonden met het plaatselijke culturele festival Les Nouvelles Renaissances waar Goût de/Good France dit jaar nauw mee samenwerkt. Zo staan er verschillende evenementen gepland met belangrijke spelers uit de gastronomie en de wijnbouw in het Loiredal om mensen bewust te maken van een lokale, duurzame en milieuvriendelijke levensstijl. Daarbij kunnen lokale producten en producenten, groene restaurants, afvalvermindering en kennisoverdracht niet ontbreken.

Christophe Hay | Geëngageerde chef-kok en ambassadeur Goût de France

Christophe Hay is dit jaar de ambassadeur van het evenement Goût de France, maar wie is deze bijzondere chef-kok en voorvechter van duurzame gastronomie uit de Vendôme? Hij haalt zijn inspiratie uit het landschap: “Als ik aan mijn Val de Loire denk, dan denk ik aan rivieren en meertjes, bossen, velden, moestuinen, kastelen, boerderijen, wijngaarden en wilde flora en fauna”, aldus Hay. Hij werkt iedere dag samen met lokale producenten en volgt de seizoenen voor het samenstellen van zijn gerechten. Hij gaat zelfs een stapje verder om de regionale rijkdommen te promoten: hij spant zich in om de zoetwatervis uit de Loire weer op het menu te zetten, hij beschikt over een permacultuur-moestuin waar hij de kruiden en groenten kweekt voor zijn gerechten en heeft zich tevens toegelegd op het telen van zogeheten vergeten groenten in samenwerking met de zadenbank uit de regio Centre-Val de Loire. Daarnaast vindt hij het erg belangrijk om zijn knowhow te delen met jongere generaties. Dankzij zijn tomeloze inzet voor een ethische en duurzame keuken heeft de restaurantgids Gault&Millau hem verkozen tot “Kok van het jaar 2021”.

Website: Goût de France

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.