0.0% bier, the hype is real!

22-3-2019

Nick ten Hove blogt over 0.0% bier. Toen hij vroeger achter de bar stond was Spa Rood verreweg het populairste drankje onder de designated drivers, tegenwoordig vliegen de alcoholvrije gele rakkers echter als warme broodjes over de toonbank.

0.0% bier, the hype is real!

Een aantal weken geleden sprong ik weer eens bij achter de bar bij een oud studiegenoot die onlangs zijn eigen zaak opende. Er werd die avond groots een huwelijksjubileum gevierd en een groot gedeelte van de bezoekers kwam dus van verder weg. De campagne die de overheid in 2001 starten heeft wat dat betreft overduidelijk zijn vruchten afgeworpen, er waren ook op dit feest weer een hoop BOB’s aanwezig. Wat echter wel een compleet nieuwe ervaring voor mij was; waar in het verleden verreweg spa rood het populairste drankje was onder de designated drivers, vlogen de alcoholvrije gele rakkers als warme broodjes over de toonbank.

Nu zal ongetwijfeld dry januari hier ook zijn aandeel in hebben gehad maar volgens mij is er meer aan de hand; uit nieuw onderzoek van de Universiteit Wageningen blijkt dat onze hersenen het verschil niet merken tussen bier met of zonder alcohol. De studie verscheen in november in het wetenschappelijke tijdschrift Chemical Senses; Voor het onderzoek werden 21 jonge mannen in een MRI-scanner gelegd. Hierbij kregen zij kleine hoeveelheden bier toegediend: alcoholvrij en alcoholhoudend. De MRI-scanner registreerde dat de beloningsgebieden in hun hersenen hierop hetzelfde reageren tijdens het proeven. Onderzoeker Paul Smeets concludeert; “dat de smaak van het bier, en niet de aanwezigheid van alcohol, de consumptie-ervaring bepaalt”, in het persbericht dat de Wageningen Universiteit uitbracht over het onderzoek.

Helaas bleek al vrij snel uit een artikel in het NRC dat het met name gaat om het idee dat voorafgaand in je hoofd wordt gepland, bepalend is voor de beleving. Zo werden de 21 jonge mannen voorafgaand verteld dat het hier wel om alcoholhoudend bier zou gaan. Eeuwenoude geintjes die wel vaker door biersommeliers worden uitgehaald tijdens een bierproeverij; starten met een alcoholvrij biertje zonder je gasten hiervan op de hoogte te stellen om vervolgens aan de theorie te beginnen. De sfeer zit er gegarandeerd direct goed in! Uit het onderzoek blijkt echter na enige verdiepingsslag dat de hersenen wél verschil opmerken, namelijk zodra het bier in de keel zit. Maar wat is er dan de aantrekkingskracht van?!

Wellicht omdat we allemaal wat meer met onze gezondheid bezig zijn. Frisdrank moet het onderspit delven tegen alcoholvrij bier. Behalve aanzienlijk minder suikers, bevat alcoholvrij bier belangrijke bouwstoffen die frisdranken zoals cola of sinas, niet bevatten. Een ander belangrijk verschil is dat de suikers die in alcoholvrij bier aanwezig zijn, afkomstig zijn uit de natuurlijke ingrediënten, zoals gerst. Dit in tegenstelling tot cola en sinas, waar de suikers zijn toegevoegd en dus niet natuurlijk zijn. Alcoholvrij bier is een natuurlijk product, geproduceerd met natuurlijk mineraalwater en, voor veel mensen tegenwoordig heel belangrijk, helemaal vrij van E-nummers.

Enige nuance is wel noodzakelijk; hoewel de consumptie van alcoholvrij bier met 24,7 procent is gestegen en sinds 2010 zelfs met 285 procent, vertegenwoordigt het slechts 4% van de gehele markt. Per persoon drinken we zo’n 70 liter bier per jaar, dat komt dus neer op ongeveer 9,5 alcohol vrije flesjes bier. Nog een hele lange weg te gaan maar de eerste stapjes zijn zeker gezet! Binnenkort is het zelfs verkrijgbaar op tap, als Youp van ’t Hek of er een andere cabaretier zich er nou maar niet mee gaat bemoeien …

Contact

Nick ten Hove, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wil jij contact opnemen dan kan dat via nicktenhove@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Bron: Van Spronsen & Partners horeca - advies

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.