Winnow introduceert AI in de commerciële keuken om voedselverspilling te verminderen

25-3-2019

  • WinnowWinnow
  • WinnowWinnow
  • WinnowWinnow
  • WinnowWinnow

Winnow lanceerde op 22 maart haar nieuwe, op AI (Artificial Intelligence) gebaseerde product, Winnow Vision. Het product waarmee zij voedselverspilling in commerciële keukens tegen gaan, bedrijfstechnisch een goede ontwikkeling en voor de volgende generaties. Met behulp van een camera, een reeks slimme weegschalen en hetzelfde type ‘machine learning technology’ die te vinden is in autonome voertuigen, ‘leert’ Winnow Vision ‘om de verschillende voedingsmiddelen te herkennen die in de prullenbak worden gegooid en berekent het de financiële en de milieukosten van dit afgedankte voedsel uit. Bedrijven en chef-koks kunnen op basis van deze gegevens hun aankoopbeslissingen aanpassen, hun uitgaven verminderen en een fundamenteel probleem van voedselverspilling aanpakken: overproductie. Het product is uitgebreid getest bij IKEA en Emaar Hospitality Group.

Horecabedrijven helpen om het probleem van voedselverspilling te verminderen, zit in het DNA van Winnow. Het team van Winnow is gedreven om voedselverspilling aan te pakken en hebben een duidelijke visie op hoe dat moet. Ze bouwen aan een toekomstige, zeer efficiënte en duurzame  keuken die ervoor zorgt dat voedsel terechtkomt waar het hoort.

De lancering van Winnow om voedselverspilling te verminderen

De lancering volgt op een ‘proof-of-concept’ fase die in januari 2018 werd gelanceerd met early adoptor-partners IKEA en Emaar Hospitality Group om de technologie van Winnow Vision te testen. Winnow en zijn early adopter partners werken sinds oktober 2017 aan deze technologie. De pilot bewees categorisch dat Winnow Vision het menselijke nauwkeurigheidsniveaus overtreft en stelt koks in staat om slimmere, rendabelere en efficiëntere keukens te runnen.

De lancering van Winnow Vision volgt het succes van het eerste apparaat van Winnow, dat bestond uit een reeks slimme schalen die voedsel handmatig identificeerde. Winnow heeft de commerciële keukens geholpen om meer dan $ 30 miljoen aan voedselkosten op jaarbasis te besparen, wat neerkomt op het voorkomen van meer dan 23 miljoen maaltijden die in de vuilnisbak terechtkomen.  Winnow Vision is al geïnstalleerd in meer dan 75 keukens en de technologie zal dit jaar in nog honderden andere keukens worden geïnstalleerd.

Voedselverspilling is een wereldwijd probleem

Wereldwijd bereikt één derde van het voedsel nooit onze borden. Als voedselverspilling een land zou zijn, zou het de derde grootste uitstoter van broeikasgassen zijn na de VS en China. Voedselverspilling is ook een volledig onnodige financiële last voor bedrijven, die de wereldeconomie ongeveer $ 1 biljoen aan verloren output kost. Dit komt overeen met ongeveer 1,5 procent van het wereldwijde BBP. Voedselverspilling kost commerciële keukens tussen vijf en 15 procent van alle gekochte levensmiddelen, waarbij sommige keukens zelfs tot 20 procent verspillen. Voedselverspilling kost de horeca alleen al rond de $ 100 miljard per jaar – een aantal dat Winnow Vision aanzienlijk wil verminderen.

Met Winnow Vision installeren bedrijven een stukje technologie dat de meeste voedselartikelen al kan herkennen en dat getraind kan worden om andere menu-items ook te herkennen. Tijdens de trainings- en automatiseringsfasen neemt het Winnow Vision-systeem menselijke inbreng mee en biedt het een korte lijst met mogelijke menu-items waaruit het keukenpersoneel kan selecteren. Op basis van deze feedback kan het systeem zijn voorspellingen verbeteren. Na verloop van tijd blijft het systeem zich verbeteren en herkent het voedsel automatisch zonder menselijke interactie. Chef-koks kunnen profiteren van volledige rapportages in hun keukens, die helpen voedselverspilling tegen te gaan en geld te besparen met minimale tot geen moeite.

Over Winnow

Winnow ontwikkelt geavanceerde digitale hulpmiddelen om chef-koks te helpen meer rendabele, duurzame keukens te runnen. Gelanceerd in een enkel personeelsrestaurant in 2013, wordt Winnow vandaag gebruikt door duizenden chef-koks in meer dan 40 landen, in wiens keuken het voedselafval consequent wordt gehalveerd. Samen voorkomen Winnow en zijn partners dat meer dan 23 miljoen maaltijden per jaar in de prullenbak terechtkomen: zo’n $ 30 miljoen besparing per jaar voor al haar klanten.

 

 

Website: Winnow

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.