Wildclinic door Nestlé Professional en Sligro voor toegankelijker wild

14-9-2015

Nestlé Professional en Sligro zetten Nederlands wild zwijn op de kaart met wildpluk workshop en wildclinic.

Wildclinic door Nestlé Professional en Sligro

Sligro en Nestlé Professional Food hebben de handen ineen geslagen om meer bekendheid te geven aan de culinaire variaties die mogelijk zijn met Nederlands wild zwijn. Elf topchefs van restaurants door heel Nederland deden recent nieuwe inspiratie op tijdens een wildpluk workshop en wildclinic in Lingewaard. Daarbij werden ze uitgedaagd om combinaties van wild zwijn de producten van CHEF te maken. Door het wild te verwerken tot bijvoorbeeld een wildzwijnburger of wildhotdog kunnen koks het vlees toegankelijker maken.

Pulled Swine

“Wild is het mooiste scharrelvlees dat er is. Gasten denken vaak dat wild sterk van smaak is, maar dat vooroordeel willen wij graag wegnemen”, zegt Edwin Detering, culinair adviseur Nestlé Professional Food. “Bovendien is een lokaal product zoals Nederlands wild zwijn nu weer volop verkrijgbaar. Door ook eens een toegankelijk wildgerecht op de kaart te zetten, wordt de drempel voor gasten verlaagd om wild opnieuw te ontdekken. Denk aan een gerecht zoals een broodje ‘pulled swine’.”

Edwin Florès

Tijdens de wildclinic en wildpluk workshop ontdekten de chefs eetbare natuur onder begeleiding van Edwin Florès, professioneel wildplukker en kookboekenschrijver. Na het plukken van onder andere wilde paddenstoelen, verse waterkers en watermunt, werden deze verwerkt in de gerechten uit de wildclinic.

Mooie gerechten van nek en schouder

De chefs kregen een demonstratie van het uitbenen van een wild zwijn en er werd verteld hoe de incourante delen van wild zwijn smakelijk te bereiden zijn. Zelfs voor de minder gangbare delen van wild zwijn is een bereidingswijze te bedenken. “Voorstuk, schouder en nek zijn delen die minder vaak worden gebruikt, maar er zijn mooie gerechten van te maken”, licht Hein Willemsen, SVH Meesterkok toe. “Door deze technische delen lang op lage temperatuur te garen (sous-vide), wordt het vlees heerlijk mals. Een schouderstuk kan na het garen worden gegrild om het vervolgens te serveren met pasta en paddenstoelen. Het nekstuk kan worden gegaard in een wildjus op basis van demi glace. De smaak van wildzwijnvlees laat zich goed combineren met krachtige sauzen zoals de CHEF rodewijnsaus of pepersaus. Een mooi stuk vlees zoals Nederlandse wild zwijn verdient het om gecombineerd te worden met een hoge kwaliteit saus of fond, zoals de producten van CHEF.”

Uitbeenworkshops

Eerder schreven we over een uitbeenworkshop voor consumenten van Gertjan Kiers bij Julius Bar & Grill. Een ontwikkeling die we toejuichen. Laat het ons weten als er ook bij jou in de buurt zo’n workshop is, of als je het zelf organiseert.

Website: Nestlé Professional

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.