Week van Groenten en Fruit | Lancering We’re Smart Academy en exclusieve 5 Radishes Chefs Club

10-5-2021

  • Week van de Groenten en Fruit
  • Smaakbom® Salsa met légumaise Thai en Ghoa cress
  • Recept watermeloen en venkelcarpaccio

Internationale topchefs bundelen vanaf 10 mei de krachten in de We’re Smart Academy. Ze delen er hun kennis over de gezonde, ecologische keuken in webinars, handleidingen, kookboeken en Clubhouse-sessies met andere chefs, voedingsbedrijven én consumenten. De academie schiet uit de startblokken op de eerste dag van de Week van Groenten en Fruit. Op dezelfde dag lanceert We’re Smart World, de organisatie achter de week, met de 5 Radishes Chef Club een exclusieve club voor de 79 beste groentenrestaurants ter wereld. 

Als we de enorme belangstelling in de pers voor de overgang van Daniel Humm van Eleven Madison Park (***) naar het koken met alleen groenten zien dan kan het niet anders dan dat er ook een boost in het vegetarisch en veganistisch koken gaat plaatsen vinden. Een enorm positieve vibe naar gezonder eten! Met 2 recepten in dit artikeltje met de Groenten van het jaar  Paprika en het Fruit van het jaar 2021: Watermeloen, beide van de bekende groentenchef Frank Fol.   

Leestijd: 4 minuten, tijd voor de recepten staat apart vermeld. 

De Week van Groenten en Fruit 

De Week van Groenten en Fruit vindt plaats van 10 tot 16 mei. Zeven dagen lang worden allerlei nieuwe, creatieve initiatieven rond groenten en fruit in de verf gezet door chefs, retailers, telers, producenten, enz. Dit jaar wordt het een extra bijzondere week, omdat 2021 door de Verenigde Naties is uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van Groenten en FruitWe’re Smart World, de Belgische organisatie achter de Week van Groenten en Fruit, is dit jaar bovendien uitgeroepen tot een van de officiële SDG Sustainable Development Goalsvoices. Dat zijn ambassadeurs die hun schouders zetten onder de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties (van het uitroeien van armoede tot de strijd tegen klimaatopwarming). 

The We’re Smart Academy 

We’re Smart World zet deze speciale editie van de Week van Groenten en Fruit luister bij met de lancering van de We’re Smart Academy. Topchefs uit de hele wereld geven elke maand hun plantaardige keukengeheimen prijs tijdens interactieve webinars. Fans kunnen op Club House We’re Smart Inspirations aansluiten om zich te verdiepen in de laatste innovaties en trends op vlak van gezond en ecologisch keuken. De We’re Smart Academy bundelt 51 kooktechnieken voor groenten en fruit en massa’s gezonde recepten in een handleiding. De academie publiceert ook regelmatig kookboeken om zowel professionals als hobbykoks te inspireren. 

Frank Fol, initiator We’re Smart World | Denk Groenten! Denk Fruit!-filosofie 

We’re Smart World brengt mensen en bedrijven samen die bezig zijn met gezonde, ecologische en duurzame voeding”, zegt Frank Fol, De Groentekok®. “Alles begint bij onze Denk Groenten! Denk Fruit!-filosofie, die groenten en fruit radicaal centraal zetten en ze het hoofdbestanddeel van gerechten durven maken. Met de We’re Smart Academy willen we onze kennis rond gezonde, ecologische voeding delen en willen we nog veel meer mensen inspireren. Niet alleen chefs en voedingsbedrijven, maar ook consumenten.” 

79 beste groentenrestaurants ter wereld verzameld in één club 

Nog op 10 mei introduceert We’re Smart ook zijn gloednieuwe 5 Radishes Chefs Club: een exclusieve club van de 79 beste groentenrestaurants ter wereld, die allemaal vijf felbegeerde radijzen kregen in de culinair-gastronomische We’re Smart Green Guide. Restaurants die vijf Radijzen halen, gebruiken doorheen hun volledige menu minstens twee derde groenten en fruit. Ze focussen ook op duurzame en lokale producten, springen spaarzaam om met water en energie,… Alle restaurants in de 5 Radishes Chefs Club behalen een hoge mate van perfectie in creativiteit en smaakervaring. De club wordt een ontmoetingsplaats waar gelijkgestemde topchefs hun visie en ideeën kunnen uitwisselen, met elkaar en met andere chefs. Frank Fol: “We hebben de 5 Radishes Chefs Club in het leven geroepen omdat we merken dat ook topchefs nog altijd willen bijleren over de wondere wereld van groenten en fruit. We nodigen de chefs uit om in hun regio een ambassadeur te zijn. Een echt uithangbord voor de gezonde, ecologische keuken waar groenten en fruit centraal staan.” 

Recepten met Paprika en Watermeloen 

Smaakbom® Salsa met légumaise Thai en Ghoa cress. Smaakbom is beschermd merk van We’re Smart® World. Het staat voor smaakFolle creaties die volgens de Denk Groenten! Denk Fruit!® filosofie zijn opgebouwd en die volgende troeven bevatten: 

Lekker, gezond & karaktervol 

Regionaal seizoensgebonden 

Groenten & fruit in de hoofdrol, minimum 80% 

Natuurlijke kleuren  

Zonder toegevoegde smaakversterkers, suikers of bewaarmiddelen 

Steeds met een légumaise®, de gezonde saus 

Uw dagelijkse plantaardige smaakportie! 

Een Smaakbom kan een tussendoortje, een aanvulling van een maaltijd of een volwaardige maaltijd vertegenwoordigen. Geniet gezond zolang je kan! Het recept is voor 4 personen. Bereidingstijd: 20 minutenTechnieken: rauw, saus, emulsieBord: Wild Moon kommetje keramiekAangeraden drank: Mary V, Tomatensap by Nick Bril 

Ingrediënten: 150 gr Rode paprika – 150 gr Venkel – 150 gr Radijsjes – 150 gr Rijpe mango – 10 gr Fijngehakte verse gember – sap halve limoen 

150 gr Bio Légumaise Thai, rode kerrie met kokos 

20 gr Verse koriander – bakje Ghoa Cress – Koppert Cress – Stevige geut olijfolie Iluigi – Grof zeezout molen Verstegen 

Bereidingswijze van de salademix: Snij gelijke blokjes van paprika, venkel, radijs en mango. Snij koriander fijn. Meng alles met olijfolie, zeezout, limoensap en gember. 

Afwerking: Verdeel de mix over de 4 kommetjes. Lepel er telkens de légumaise op. Werk af met de cress. 

Recept van open lasagne van watermeloen, venkelcarpaccio, dille, jonge spinazie, gele kerstomaat en citroen 

Voor 4 personen, bereidingstijd 15 minutenTechnieken: rauw, marineren, gebruikt bord op de foto: Wild Moon groot diep keramiekAangeraden drank: Ice tea (zonder toegevoegde suikers) 

Ingrediënten: 1 kleine watermeloen zonder pitjes – 1 kleine venkel – 2 takjes verse dille – Doosje Sea FennelKoppert Cress – 1 citroen – 12 gele kerstomaatjes – handvol verse jonge spinazieblaadjes – stevige geut olijfolie El Flameco – zwarte peper – grof zeezout 

Bereidingswijze:  

  1. Carpaccio venkel:De venkel papierdun snijden met behulp van scherp mes of schaaf.Kruiden met zwarte peper en zeezout, alsook wat citroensap en geut olijfolie. Dit mag enkele minuten marineren. 
  2. Carpaccio watermeloen:Dunne plakjes watermeloen snijden en op een wachtbord plaatsen.

Afwerking: Evenveel venkel en watermeloen carpaccio door elkaar over de 4 borden opbouwen.  Gele kerstomaatjes in schijven snijden en er tussen verdelen. Alsook wat kleine spinazieblaadjes. Marinade sap over lepelen. Afwerken door alle garnituren over de borden te verdelen: dille en Sea Fennel stukjes. Werk finaal af met met nog enkele druppels fris citroensap en lekkere olijfolie. 

We’re Smart World Agenda 2021: 

De publicatie van de We’re Smart Green Guide die normaal gezien elk jaar in mei verschijnt, verschuift omwille van Covid-19 naar 20 september.    

2021: Internationaal Jaar van Groenten en Fruit 

Groente en fruit van het jaar 2021: paprika en watermeloen 

10 t.e.m. 16 mei: Week Van Groenten en Fruit, lancering We’re Smart Academy en 5 Radishes Chefs Club 

24 mei: Eerste We’re Smart Academy webinar met Frank Fol, De Groentekok® 

20 september: lancering We’re Smart Green Guide en bekendmaking We’re Smart Awards voor restaurants. 

26 november: lancering We’re Smart Future Awards voor bedrijven tijdens Horeca Expo. 

Website: We're Smart

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.