Victor Fielmich en Elvira Kemman openen Bistro ElVi in Bergen

25-11-2022

  • Victor Fielmich en Elvira KemmanVictor Fielmich en Elvira Kemman
  • Bistro Elvi interieurBistro Elvi interieur
  • Blini's met kaviaarBlini's met kaviaar
  • Ibérico en krokant eiIbérico en krokant ei
  • Bistro ElViBistro ElVi
  • Interieur van ElViInterieur van ElVi
  • Victor FielmichVictor Fielmich
  • Elvira KemmanElvira Kemman
  • Bistro ElViBistro ElVi

Opening – Chef Victor Fielmich en gastvrouw-sommelier Elvira Kemman hebben Bistro ElVi in het Noord-Hollandse Bergen geopend. Het paar serveert er Franse klassiekers in een hedendaags jasje gemaakt van veelal regionale producten. De combinatie van een gastronomische Franse bistro op niveau met een wijnbar is uniek voor Bergen. Het paar runde eerder restaurant ElVi in Utrecht, dat in alle toonaangevende restaurantgidsen was opgenomen en destijds als enige Utrechtse restaurant bekroond was met een Bib Gourmand-onderscheiding van Michelin.

Leestijd: 3 minuten.

ElVi is gevestigd op de Oude Prinsweg 29 in Bergen, middenin het centrum en direct naast de 15e-eeuwse Ruïnekerk. De naam van het restaurant is een samenvoeging van de voornamen van eigenaren Elvira Kemman (42) en Victor Fielmich (45). Het paar keert na ruim 13 jaar weer terug naar hun roots. Victor Fielmich: “Ik ben hier in Bergen opgegroeid, heb er in de horeca gewerkt en Elvira en ik hebben hier samengewoond. Nadat we eind 2018 de deuren sloten van ons Utrechtse restaurant ElVi hebben we de wereld verkend en nu zijn we weer teruggekeerd op ons oude nest. We hebben deze locatie altijd al op het oog gehad en het is geweldig dat we hem nu konden huren, waarbij we de exploitatie en de inrichting hebben gekocht.”

Franse klassiekers met een eigen twist

De bistro biedt plaats aan 40 gasten en heeft een open keuken waar op inductie wordt gekookt. In de keuken, die met een grote glazen wand is afgescheiden van het restaurant, wordt alles ambachtelijk gemaakt met verse seizoensingrediënten van topkwaliteit. Op de regelmatig wisselende menukaart staan veelal Franse klassiekers, gestoken in een modern jasje en zoveel mogelijk gemaakt met regionale producten.

Victor Fielmich: “Denk aan geroosterd piepkuiken, boudin noir met Nederlandse appeltjes, oesters en kreeft uit de Oosterschelde, kalfsribeye van kalf uit de Beemster en vissoep met Zeeuwse vis en schelpdieren. Lam komt uit de Beemster en we serveren Nederlandse en wat Belgische kazen. We hebben een heel eigen stijl, waarbij we invloeden uit andere landen niet schuwen. Zo is er Spaanse Ibéricoham met krokant gepocheerd ei, hollandaisesaus en olijfcrunch en een hartig kaasdessert van crème brûlée van Italiaanse tallegio. Onze gasten worden heel gelukkig van de sticky toffee pie, die ik vertaal naar een warme dadeltaart met karamel.

Met ons aanbod en de goede prijs-kwaliteit-verhouding zouden we net als in Utrecht weer graag in de restaurantgidsen willen komen en een Bib Gourmand-onderscheiding van Michelin willen behalen.”

Kleine en grote kaart

De kaart is samengesteld uit een à la carte deel met voorgerechten vanaf € 9,75, hoofdgerechten vanaf       € 23,50 en desserts vanaf € 9,50. Daarnaast is er het verrassingsmenu Modern Passé van drie (€ 47,50) tot vijf (€ 67,50) gangen. Van deze kaart kan vanaf 17.15 uur en op zaterdag en zondag vanaf 12.30 uur besteld worden. Tenslotte is er nog een kleine kaart met sandwiches en hapjes die alle (openings)dagen van 15.00 uur tot ’s avonds laat gevoerd wordt.

Interieur in de sfeer van de jaren 20, 50 en 70

Kenmerkend in het sfeervolle interieur zijn de originele en vintagemeubelen, decoraties en verlichting in de sfeer van de jaren 20, 50 en 70. Opvallend zijn de met een geel-gouden stof beklede gecapitonneerde banken langs de muren, de met leer beklede ‘Cowhorn Chairs’ uit de jaren 50 en de jaren 70 vintage-lampen uit Miami. Andere eyecatchers zijn de sprookjesachtige lampen die doen denken aan het Victoriaanse tijdperk en de uit één stuk gemaakte houten scheepstrap die naar de bovenverdieping leidt. Rond de ovalen tafel met een blad van pauwenveren staan Swing Chairs, ontworpen in 1949 door de Nederlandse meubelontwerper Van Os.

Wijnbar

Op de Frans georiënteerde wijnkaart is Elvira’s voorliefde te zien voor wijnen die zo natuurlijk mogelijk worden gemaakt. Elvira Kemman: “Naast de 60 wijnen tellende wijnkaart beschikken we over een prachtige geklimatiseerde wijnkast met 100 meer exclusieve wijnen, waar ik de geïnteresseerde gast graag mee naartoe neem om een keuze te maken. Daarnaast zijn er altijd zo’n 15 wijnen die ik per glas aanbied. Een andere specialiteit en voorliefde van mij zijn alcoholvrije wijnen en cocktails, sappen, thee en andere alcoholvrije dranken die ik ook graag verwerk in een arrangement.

Onze bistro beschikt ook over een wijnbar, waar iedereen welkom is voor een goed glas wijn, bier of een ander drankje, eventueel met een hapje erbij. En dan is er nog de serre waar men overdag kan neerstrijken voor een drankje en een hapje.”

Bistro ElVi is geopend van donderdag tot en met maandag vanaf 15.00 uur. Op zaterdag en zondag doorlopend geopend vanaf 12.30 uur.

Website: Bistro ElVi. 

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.