Verloren dieren terug op de menukaart

14-10-2014

  • Kalfsburger met meerwaarde door Willem Schaafsma
  • Saté van stierkalf
  • Willem Schaafsma en Esther Gerlsma
  • Worst van Jerseystier

‘Verloren dieren’ zoals stierkalfjes, geitenbokjes en Jerseystiertjes worden vaak vernietigd omdat zij nauwelijks economische waarde hebben. Willem Schaafsma van restaurant Eindeloos, Sicco Gerlsma van Tandjong Priok en zelfslachtende slager Jan Walburg hebben samen de stichting Lost Animals opgericht. Deze Friese stichting wil dit dierenleed tegengaan en de verspilling van deze verloren dieren terugdringen. De stichting werd op Werelddierendag, 4 oktober 2014 gelanceerd tijdens een speciale lunch in het gedeeltelijk heropende restaurant Tandjong Priok in Arum met het tekenen van een convenant met een regionale veehouder, veehandelaar en een slager.

Waarom Lost Animals?

Sicco Gerlsma: “De wijziging in de regelgeving rondom het slachtgewicht van kalveren en de gevolgen daarvan bracht ons tot het oprichten van de stichting Lost Animals. Vanaf 2015 worden in de kalversector de eisen aangescherpt onder het mom van het terugdringen van het gebruik van antibiotica en mogen kalveren lichter dan 36 kilo niet meer aangeboden worden bij de kalveropvangcentra. Bij de opvangcentra aangeboden kalveren die lichter zijn leveren zelfs een boete op van 100 euro. De kalfjes ouder en zwaarder laten worden is voor de meeste veehouders geen optie omdat de limiet van 35 dagen voor kalveren een ander selectiecriterium is bij de opvangcentra. Wij vrezen dat te licht bevonden kalfjes straks een spuitje krijgen en worden vernietigd, terwijl het vlees juist goed gebruikt kan worden in onder meer restaurants”.

‘Kalfsburger met meerwaarde’

Onlangs hebben de heren een proefslachting uitgevoerd met stierkalfjes dat zorgde voor 12 kilo gehakt. En daarnaast kunnen de organen gebruikt worden en zijn de beenderen waardevol. Van het gehakt is de ‘kalfsburger met meerwaarde’ gemaakt waarvoor ondertussen grote belangstelling is vanuit restaurants.

Website: Stichting Lost Animals

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.