Vastenavond | Of Pancake Day

13-2-2018

  • Credits to The Book Club
  • Credits to The Book Club

In Engeland en Amerika vieren ze vandaag, 13 februari 2018, Pancake Day! Terwijl wij in het zuiden  vaak stamppotten eten op Vastenavond. Vastenavond of in het Engels ‘Shrove Day of Shrove Tuesday’ is de dag die aan Aswoensdag voorafgaat. Zoals bepaald door Pasen, waardoor de feitelijke datum op jaarbasis verandert. In de VS heet het Mardi Gras (Frans voor ‘Fat Tuesday’), vooral omdat ze op deze dag het vettig voedsel opeten vóór het vasten begint. Pancake Day zelf kwam pas veel later als een manier om ‘rijk, vet’ voedsel op te maken, zoals eieren, melk en suiker voor de 40 dagen van vasten. In dit artikel enkele voorbeelden van hoe het in Groot-Brittannië wordt gevierd, als bron hebben we hiervoor een artikel gebruikt van The Nudge waarin je nog meer inspiratie kunt vinden. We hopen dat je geïnspireerd wordt voor de Nederlandse pannenkoekdag die 16 maart wordt gevierd. Als je op zoek bent naar nog meer inspiratie, type dan ‘pannenkoeken’ of ‘pancakes’ in onze zoekbalk dan krijg je alle artikelen die we hierover hebben geschreven!

Driebenige pannenkoekrace | Op Pancake Day bij ‘Where The Pancakes Are’

Where The Pancakes Are’ is gevestigd in Londen, gelegen aan de Southwark Bridge Road 85a en heeft een Nederlandse vrouwelijke chef, Patricia Trijbits. Het restaurant heeft een houten, minimalistisch  Japans / Scandinavisch interieur dat is samengesteld in Amsterdam voordat ze het op de huidige locatie, in een spoorwegboog in Londen, werd geplaatst. Zij serveert ‘Stacks’, ‘Dutch Babies’ en boekweit blini’s. Op Pancake Day organiseren ze pannenkoekraces met drie benen en met eigen pannenkoekpan. Daarnaast serveren ze een speciaal menu dat gedeeltelijk geïnspireerd is op de fantastische specerijen die worden geproduceerd door de “No Food Waste”-kampioenen achter Rubies in the Rubble. De pop-up voor Pancake Day vindt plaats in Après, een gezellig chalet op slechts 30 seconden van het restaurant.

Pannenkoekcocktails

In de Long Bar in Sanderson in Londen worden tijdens Pancake Day pannenkoekcocktails geserveerd! Volgens hun website creëren ze deze cocktail met zelfgemaakte pannenkoeken, bosbessen met citroen en ahornsiroop, een scheutje mustika likeur en garneren ze deze met verse room. Dit onder het motto: ‘Flip it, Drink it’.

Sosharu | Matcha Mille Crepes

Sosharu heeft een ‘Frans-Japanse fusion’ keuken, ze serveren onder andere Matcha Mille Crepes, met laag op laag crêpes met matcha-crème ertussen, met een bolletje matcha sorbetijs en slagroom ernaast. Alles met Matcha klinkt in ieder geval gezond!

The Breakfast Club nodigt chef-koks uit om hun droom pannenkoek te maken voor Pancake Day

Voor Pancake Day van dit jaar heeft The Breakfast Club een line-up van chef-koks gevraagd om een ​​hun ‘droom’ pannenkoek te creëren waarvan een ‘samenwerkingsmenu’ is samengesteld. Dit menu is beschikbaar in alle 16 cafés van 12 tot en met 18 februari. Onze collega Marjolein van Spronsen schreef recent een blog over samenwerking tussen chef-koks op allerlei niveaus, zoals Indiaas eten, pitabroodjes, chefs met Michelin-sterren en hierbij een voorbeeld voor eigenaren van  pannenkoekenrestaurants.

Pannenkoeken en cider

Bij ‘Where The Pancakes Are’ en ‘Mamies’ op Catherine Street 19 hebben ze een flink aantal Bretonse ciders op het menu. Vooral bij de hartige galettes (gemaakt van boekweitmeel) van Mamies moet dit een lekkere combinatie zijn! Misschien leuk om een cider- en pannenkoekenproeverij samen met een lokale slijterij te organiseren op pannenkoekdag.

Espresso Martini pannenkoeken ‘stacks’

The Book Club serveert op ‘Pancake Day’ de hele dag espresso martini pancake stacks. Denk daarbij aan fluffy Amerikaanse pancakes met daartussen Kahlua Cream, overgoten met chocolade, espresso en wodka saus. Aangezien espresso martini als cocktail erg populair is, zou dit zomaar eens millennials naar je pannenkoekenrestaurant kunnen trekken!

Bron: The Nudge

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.