Truffels uit Wales | De beroemde delicatesse kan nu makkelijker gekweekt worden buiten zijn natuurlijke omgeving

7-6-2018

Een Britse wetenschapper heeft misschien wel de sleutel tot het telen van dure truffels buiten het gebied waar ze van oorsprong worden gevonden. De beroemde maar tevens moeilijk te telen delicatesse kan nu makkelijker groeien buiten zijn natuurlijke habitat. De zomertruffels of ook wel bekend als Bourgondische truffels (Tuber Aestivum / Uncinatum) en wintertruffels (Tuber Melanosporum) ook wel bekend als Perigord Truffels worden gekweekt door de Welsh Truffle Company. Wij willen deze truffels uit Wales graag proeven!

Truffels uit Wales | The Welsh Truffle Company

De eerste oogst van zomertruffels werd gevonden in 2016 op de boerderij Monkswood, gelegen aan de grens van Monmouthshire / Torfaen. Truffels gekweekt op de boerderij van Matt Sims zijn extreem hoog in parfum en smaak, wat waarschijnlijk wordt veroorzaakt door de hoge concentraties van ijzer / koper / magnesium / zink / mangaan in de bodem daar. Monmouthshire was het centrum  van de ijzerproductie tijdens de industriële revolutie en de dokken van Newport en Cardiff waren enkele van de drukste havens ter wereld.

De eerste hazelaars en mediterrane eiken werden geplant in 2008 op de 11 hectare bij de cottage van Matt Sims. Hij werkt samen met onderzoeker Paul Thomas (hij bestudeert al jaren truffels in het laboratorium) die hem heeft geholpen 5.000 bomen te planten die zijn geënt met sporen en vervolgens hebben ze de omliggende grond met kalk behandeld om deze minder zuur te maken.

The Welsh Truffle Company levert momenteel zijn truffles aan de beste restaurants en eetgelegenheden in Wales en het Verenigd Koninkrijk. Hun webshop wordt elke dag drukker en de online verkoop vormt een belangrijk onderdeel van hun bedrijf. Zij waren de eersten die de zomertruffel in Wales cultiveerden en de eersten die de winter perigord truffel in het Verenigd Koninkrijk verbouwden. Als je meer wilt weten over het verhaal achter de truffels uit Wales, is dit een interessant artikel in de Telegraph: The Welsh farm die een van ’s werelds zeldzaamste delicatessen kweekt: de Perigord-truffel.

Website: Welsh Truffels

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.