Trends in het kort | Week 50

14-12-2017

  • Trends in het kort

Op de redactie van Horecatrends komen dagelijks vele trends uit binnen- en buitenland binnen. De meest interessante pikken we eruit, andere korte trends verzamelen we in de rubriek ‘Trends in het kort’.

Met deze week onder andere de Michelinsterren in Nederland en dat Hotel Casa in samenwerking met het ROC van Amsterdam een nieuwe mbo-opleiding voor horecapersoneel start. Daarnaast ook een link naar een interessant artikel in de Washington Post over het feit dat producenten van kant en klaar maaltijden wel het percentage zout en suiker in de maaltijden verlagen maar ook het percentage vet verhogen. 

Als je het hele artikel wilt lezen, klik dan op de titel. Veel leesplezier!

De Michelinsterren in Nederland

Zo langzamerhand is het culinaire niveau in Nederland tot grote hoogte gestegen! Sinds afgelopen maandag hebben we drie restaurants met 3 Michelinsterren. Hiermee hebben we zelfs één restaurant meer op dit niveau dan onze culinaire zuiderburen alhoewel zij wel wat meer restaurants met 2 Michelinsterren hebben. Natuurlijk feliciteren wij Claudia en Jannis Brevet van restaurant Inter Scaldes met het behalen van hun derde Michelinster. Voor degene die er weleens gegeten hebben was het duidelijk dat ze ooit die welverdiende ster zouden krijgen! Het geeft echter ook het culinaire niveau weer van ons land, al die topchefs brengen weer nieuwe toppers voort die hun culinaire signatuur voor een bredere groep bereikbaar maken. Wat weer resulteert in hele enthousiaste hobbykoks! De spruitjeslucht verdwijnt uit ons land. ^Marjolein

House of Hospitality: nieuwe horeca-opleiding in Hotel Casa

Hotel Casa ontwikkelt in samenwerking met het ROC van Amsterdam een nieuwe mbo-opleiding voor horecapersoneel in de strijd tegen het toenemende personeelstekort in de branche. Leerlingen zijn gedurende de hele onderwijsperiode gestationeerd in Hotel Casa en worden opgeleid aan de hand van het dagelijks reilen en zeilen van het hotel. In augustus 2018 start naar verwachting de eerste klas van zo’n 20 leerlingen aan de driejarige opleiding in het hotel. De nieuwe mbo-opleiding moet horecagelegenheden gaan helpen met de toenemende behoefte aan goed opgeleid horecapersoneel. Het initiatief, genaamd House of Hospitality, is een samenwerking tussen gemeente, het horeca-onderwijs en bedrijfsleven in Amsterdam. Hotel Casa is een van de betrokken partijen en aanjagers vanuit het bedrijfsleven. De toelating en diplomering verloopt via het ROC van Amsterdam. Een succesvolle afronding van de opleiding resulteert dan ook in een volwaardig en erkend mbo-diploma.

Moet Hennessy’s Alexa reageert op stemcommando

De nieuwste gadget van Moët Hennessy is de voice controlled robot Amazon Alexa, leuk om te testen! Het apparaat reageert op spraakopdrachten en vragen met betrekking tot Moët Hennessy. Hiermee leer je niet alleen nieuwe manieren om van de champagne te genieten, maar je kunt er ook een champagne-kenner mee worden.

Chef-kok Massimo Bottura opent restaurant in Gucci Garden in 2018

Drie Michelin-sterren chef Massimo Bottura opent in 2018 een nieuwe vestiging van zijn restaurant Osteria Francescana (Modena), in het historische Palazzo della Mercanzia in Florence, in het Gucci-museum. Het restaurant wordt gevestigd in de Gucci Garden.

Na #beurregate is het mogelijk dat de Fransen vóór de kerst geen foie gras meer hebben

Te midden van een drastisch tekort aan boter en de ergste wijnoogst in generaties, worden de Fransen nu geconfronteerd met het feit dat ze voor de kerst misschien geen foie gras meer hebben. De laatste maanden was er een tekort aan echte boter, nodig om bijvoorbeeld hun geliefde croissants te maken. Denk niet dat ze dan met margarine of andere boter vervanger gemaakt kunnen worden, dat kan dus echt niet volgens de Fransen. Daarnaast is het koude weer in 2017 de oorzaak van een zeer slechte wijnoogst en nu hebben ze ook bijna geen foie gras meer, een populair gerecht voor Le Réveillon (kerstavondfeest). “De voorraden foie gras zijn geslonken nadat enkele producenten in gebieden zoals het Westen van Frankrijk zes tot tien maanden moesten stoppen met de activiteiten in verband met de vogelgriep (als voorzorgsmaatregel tegen het H5N1-virus),” zegt Marie-Pierre Pé, hoofd van de belangenorganisatie van de foie grasindustrie.

Test in Amerika: Voedselproducenten halen zout en suiker uit voedsel maar ze voegen vet toe

Gedwongen door veranderende consumenteneisen en zorgen over de gezondheidsgevolgen van bovenmatig gebruik van zout en suiker, hebben de grootste voedselproducenten van de wereld geprobeerd om hun producten gezonder te maken. Velen hebben beloofd het zoutgehalte en de toegevoegde suikers te verminderen. Anderen hebben kunstmatige kleuren en additieven verwijderd. Een nieuw, peer-reviewed rapport van de Amerikaanse overheid suggereert dat deze aanpassingen in kant en klare maaltijden, de maaltijden niet gezonder hebben gemaakt: hoewel natrium en suiker in veel producten zijn gedaald, is er een toename van de hoeveelheid verzadigde vetten, die het cholesterolgehalte in het bloed verhogen. Interessant artikel uit de Washington Post met één duidelijke conclusie, het is moeilijk om binnen hetzelfde recept te blijven en vet, suiker en zout te verminderen.

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.