Trends in het kort | Week 49

8-12-2017

  • Trends in het kort

Op de redactie van Horecatrends komen dagelijks vele trends uit binnen- en buitenland binnen. De meest interessante pikken we eruit, andere korte trends verzamelen we in de rubriek ‘Trends in het kort’.

Met deze week onder andere een onderzoek waaruit blijkt dat Nederlanders verwachten 25% minder vlees te gaan consumeren en de eerste editie van de Michelin gids voor Bangkok is uitgegeven en daarin heeft Henk Savelberg weer een ster!

Als je het hele artikel wilt lezen, klik dan op de titel. Veel leesplezier!

Groenten en cocktails stelen de show op het kerstmenu 2017 

De meeste lijstjes met trends voor 2018 zijn al weer gepubliceerd. Albert Heijn komt met trends voor het kerstdiner volgens onafhankelijk onderzoek (Onderzoek van Kien onder 1.026 Nederlanders van 25 jaar en ouder) naar hoe Nederlanders zich voorbereiden op de feestdagen. Groenten overstijgen dit jaar de status van bijgerecht, meer dan 30% van de Nederlanders is van plan om thuis een kerstborrel te organiseren en één derde van Nederland wil, vanuit de kerstgedachte, iemand thuis uitnodigen die hij of zij (nog) niet zo goed kent. Bij die voorbereiding maken 1,5 miljoen thuiskoks gebruik van de Kerst Allerhande, het inspiratiemagazine van Albert Heijn met recepten, stylingtips, foodhacks en trends voor de feestdagen. Acht op de tien Nederlanders onder de 30 jaar associëren Kerst voornamelijk met lekker eten. Groenten zijn de status van bijgerecht overduidelijk ontstegen: bij negen op de tien Nederlanders spelen groenten een belangrijke rol op het kerstmenu. De kerstborrel, een trend die al een tijdje gaande is in Engeland, wint terrein; dit jaar verwacht meer dan 30 procent van de Nederlanders thuis een kerstborrel te organiseren. Speciaalbieren, cocktails en uitgesproken (natuurlijke) wijnen bij het kerstdiner scoren hoog. Een derde van de thuiskoks staat langer dan 3 uur in de keuken voor het kerstdiner.

Michelinsterren 2018 voor Bangkok bekend – en Restaurant Savelberg van Henk Savelberg heeft weer 1 ster.

In de eerste editie van de Michelin gids voor Bangkok zijn er drie 2-sterren restaurants bekend gemaakt (waaronder restaurant Gaggan, al 3 opeenvolgende jaren eerste in Asia’s 50 Best Restaurants List) en veertien 1-ster restaurants, waaronder ook een ‘street vendor’ stalletje waar een oma van 70 jaar schijnbaar de heerlijkste omeletten met krab staat klaar te maken. Er zijn geen 3-sterren restaurants bekend gemaakt. Leuk dat Henk Savelberg met zijn restaurant Savelberg in Bangkok weer een ster heeft verdiend.

Michelin-gids 2018 voor Hong Kong en Macau

De resultaten voor de Michelingids Hong Kong en Macau 2018 zijn vrijgegeven, met acht nieuwe 1-sterren restaurants in Hong Kong. Alle 3- en 2-sterren restaurants hebben hun sterren behouden maar er zijn er niet meer bijgekomen.

Menu van de toekomst: 25% consumenten verwacht minder vlees te gaan eten

Bijna 1 op de 4 Nederlandse consumenten verwacht over vijf jaar minder vlees te eten, volgens een onderzoek van de ING bank. Dat is vooral vanwege milieuoverwegingen, maar ook vanwege de impact op gezondheid en dierenwelzijn. Ook in de rest van Europa leeft dit voornemen, al verschillen de redenen wel per land. De dominante positie van dierlijke eiwitten zoals vlees, vis, zuivel en eieren, staat nadrukkelijk ter discussie in het westerse dieet. Nederlandse bedrijven zijn toonaangevend in innovaties op het gebied van vleesvervangers en andere alternatieven. Hierdoor ontstaan voor hen uitgelezen kansen om van een toekomstige internationale verschuiving in consumptie van dierlijke naar plantaardige producten te profiteren. Uit het onderzoek van de ING bank in Nederland blijkt dat Nederlanders kaas als het meest dierbare dierlijke product zien.

Hampshire Hotels gaat door als licentieformule 

Dutch Hotel Group zet het Hampshire merk voort. Hampshire Hotels gaat begin volgend jaar verder onder een nieuwe naam, maar het Hampshire Hotel-merk blijft bestaan. De huidige eigenaar, Léon Dijkstra, heeft eind vorig jaar het strategisch besluit genomen uitsluitend te focussen op de hotels in eigendom van de familie. Dutch Hotel Group, het derde bedrijf van de ondernemers Arnold Labohm, Bob Olde Olthof en Henrike Lobbes, neemt de Hampshire-naam en de licentieformule over en vormt de directie. De onderhandelingen over de exacte invulling van de overname zijn afgerond en op 1 januari 2018 vindt de overdracht plaats. Zo blijft Hampshire Hotels zich ook in de toekomst  inzetten voor persoonlijke aandacht voor de gast met oog voor mens, milieu en omgeving.

Binnenkort heeft Nederland zijn eigen IJshotel in Zwolle

Het ijshotel van Nederland staat dit jaar in Zwolle. Het wordt geëxploiteerd door Grand Hotel Wientjes in Zwolle. Gasten overnachten er bij een temperatuur van – 10 graden Celsius. Het ijshotel is gesitueerd bij het IJsbeelden Festival van Nederland wat van 23 december 2017 tot en met 4 maart 2018 neerstrijkt bij de IJsselhallen in Zwolle.

Plantaardig junkfood-concept ‘Pure Filth’ in de Tate Modern Art Gallery

Het frisse nieuwe voedingsconcept ‘Pure Filth’ in het Tate Modern Art museum in Londen is ontstaan uit een samenwerking tussen voedingsdeskundige Rosemary Ferguson en chef-kok en tv-presentator Gizzi Erskine. Het is eerst een pop-up in dit museum alvorens een permanent restaurant op een andere plek te vestigen. Hun vers nieuw voedingsconcept dat een voedzame decadente keuken laat zien, zal drie weekenden opengaan op niveau 1 van het nieuwe Blavatnik-gebouw in de Tate Modern Art Gallery.

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.