Trends in het kort | Week 15

14-4-2017

  • Trends in het kort

Op de redactie van Horecatrends komen dagelijks vele trends uit binnen- en buitenland binnen. De meest interessante pikken we eruit, andere korte trends verzamelen we in de rubriek ‘Trends in het kort’. Deze week onder andere eetbaar water en de eerste sla-flat van Europa vestigt zich in Dronten.

Als je het hele artikel wilt lezen, klik dan op de titel. Veel leesplezier!

Europese primeur sla-flat Dronten

Eind dit jaar opent in Dronten de grootste verticale boerderij van Europa. In deze zogenoemde sla-flat worden per week 30.000 kroppen sla, van zaadje tot volgroeide krop verbouwd. Dit is twee keer zo veel als de gewone kweker kan verbouwen. “En de blaadjes zien er gewoon hetzelfde uit!”, zegt Rien Panneman, directeur van Staay Food Group. De verticale boerderij waar groenten en fruit worden verbouwd zonder daglicht, zien wij steeds vaker voorbij komen. Globaal zijn er al een paar geopend, Dronten heeft nu de primeur in Europa.

Eetbaar water

In 2014 schreven wij al over het ‘eetbaar water’ idee van Ohoo!, maar nu is men bezig met een crowdfunding voor hun bedrijf: de Ohoo! algea balloon. Binnen een jaar verwachten ze op de markt te komen en gaan ze concurrentie aan met plastic water flesjes. De ‘The Ooho! algea balloon’ is ontworpen door drie Londense ingenieurs. Met het product wonnen ze al verschillende prijzen, waaronder de Lexus Design Award in 2014. The Ohoo bol bestaat uit een dubbel gelatine-achtig membraam gemaakt van een mix van natriumalginaat (gemaakt uit bruine algen) en calciumchloride. De Ohoo wordt gemaakt door middel van de ‘gelification’ techniek, een kooktechniek die vloeistof in gel omzet door toevoeging van een eetbaar geleermiddel. Check de crowdfunding video hier. Het Hun financiële doel van de crowdfund actie is inmiddels al bereikt.

‘No waste’ ijs gemaakt uit leftovers

De artistieke ijsmakers van Salt and Straw in Portland, Oregon introduceren in juni een ‘food rescue’ menu. Salt and Straw probeert dit jaar met zomerse limited edition smaken voedselverspilling op de kaart te zetten. Op het menu staan ijssoorten die gemaakt worden uit producten die anders weggegooid worden. Lokale organisaties zullen helpen door producten die niet mooi genoeg zijn voor de winkel aan te bieden. Salt and Straw gaat ook samenwerken met lokale boeren en andere organisaties zoals brouwerijen.

Bars in Londen gaan het gevecht aan tegen seksueel geweld met een slimme poster

Het design van de poster geeft mensen makkelijk advies over hoe men negatieve situaties tegen kan gaan. Om te laten zien dat er ontmoetingen zijn die kunnen lijden tot seksueel misbruik- en geweld neemt een Londense bar, met één simpele poster actie. Als onderdeel van de #NoMore campagne is er een poster in het vrouwentoilet opgehangen. Op de poster staan verschillende vragen en een quote met daarop vermeldt: “als je naar de bar gaat en vraagt voor ‘Angela’, dan weet het bar personeel dat je hulp nodig hebt om uit een nare situatie te komen. Het bar personeel belt vervolgens een taxi of helpt je zonder problemen de bar uit te komen.”

Accorhotels onthult het eerste koolstofarme BBCA gelabelde hotel: JO & JOE Parijs

Als onderdeel van haar programma voor duurzame ontwikkeling, Planet 21, heeft ACCORHOTELS op de tweede BBCA tentoonstelling de bouw van het eerste lage koolstofgehalte gebouw onthuld.

De divisie waaronder de gebouwen van de Accor groep vallen, HotelInvest, gaat het project gebruiken om constructieprocessen uit te rollen en aanpassen om aan te tonen dat  energietransitie nu een toegankelijke werkelijkheid is. Zo zal het gebouw in Parijs een gelijmd houten bovenbouw krijgen en zal binnen de energievoorzieningen en de digitale architectuur ook een groot aantal innovaties worden toegepast. Naar verwachting gaat de nieuwe vestiging open in de tweede helft van 2018 in Gentilly, een voorstad van Parijs, op de Rue Paul Vaillant Couturier.

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.