Trends in het kort | Week 34

26-8-2021

Op de redactie van Horecatrends ontvangen wij dagelijks vele trends uit binnen- en buitenland. De meest interessante pikken we eruit, andere korte trends verzamelen we in de rubriek ‘Trends in het kort’.

Met deze week links naar artikelen over o.a. Restaraunt Esmé in Chicago opgezet door Jenner Tomaska (hiervoor werkzaam bij Grant Achatz) die focust op kunst en de lokale gemeenschap met een à la carte menu voor ‘walk-ins’. Het klinkt alsof Chicago er een nieuwe culinaire hotspot bij heeft.

Starbucks heeft het tiende Starbucks ‘farmer support’ centrum geopend in Varginha, Brazilië met als doel de lokale koffiegemeenschap te ondersteunen. En UPSIDE Foods gaat samenwerking aan met drie Michelin sterren chef Dominique Crenn. Zij gaat culinair advies geven, recepten schrijven en zodra het wettelijk mag hun gekweekte kip bereiden in haar restaurant.  

Bierbrouwerij de Koningshoeven brengt als eerste in de wereld een volledig alcoholvrij trappistenbier op de markt: La Trappe Nillis (0,0%). En McDonald’s heeft hun ‘Purpose en Impact Report 2020-2021’ gepubliceerd. 

Duke’s Mayonaise is een samenwerking aangegaan met de Champion Brewing Company om het perfecte pils te produceren die past bij een BLT sandwich, een soort ‘Mayo biertje’: Family Recipe (5,1% ABV, 27 IBU). En de nieuwe ‘food shopping’-app, Grownby, verbindt boeren met kopers. Handig zo’n app als je als kok veel bij de lokale boeren inkoopt! De aardbeien zijn nu ‘ready to eat’!

CandyCan Gummibeertjes zijn glutenvrij, plantaardig, suikerarm en koolhydraatarm en bevatten ook vitamines. Leuk om op het kussen te leggen bij de kinderen die in je hotel verblijven; of in een ‘Happy Meal’- achtige box te stoppen! 

Oreo opent zijn eerste café, deels winkel met allerlei lekkers van Oreo en natuurlijk hun  koekjes, en een deel bediening waar Oreo-lekkernijen besteld kunnen worden. En nog meer zoets, de Croffle! Een zachte, boterachtige croissant die getoast wordt in een wafelijzer voordat het bestrooid met van alles en nog wat! 

Als je het hele artikel wilt lezen, klik dan op de titel. Veel leesplezier!

Restaurant Esmé in Chicago | Een nieuw menu met de focus op kunst en de lokale gemeenschap

Op woensdag 18 augustus was de opening van restaurant Esmé in Chicago. Het nieuwe restaurant van Jenner Tomaska, de voormalige executive chef van Grant Achatz’s Next. We hebben de manier van out-of-the-box denken bij Grant Achatz en hun team altijd inspirerend gevonden. Als je het artikel op Robb Report (link zit in de titel) leest, klinkt het alsof Chicago er een nieuwe culinaire hotspot bij heeft. Jenner Tomaska en zijn vrouw (en business partner) willen dat Esmé een restaurant wordt dat ook binnen de gemeenschappen van Chicago geliefd wordt; ze maken zelfs een à la carte menu dat speciaal ontwikkelt is voor de zogenoemde ‘walk-ins’. Bekijk het artikel voor de afbeeldingen van hun gerechten en de keuze van hun kunst (link in de titel), of bekijk de video hieronder en beleef het gevoel dat ze willen achterlaten.

 Starbucks opent haar 10e ‘farmers support’ centrum wereldwijd

Het is wereldwijd het tiende supportcentrum voor Starbucks, gevestigd in Varginha, Brazilië. Met het nieuwe ‘farmers support’ centrum breidt Starbucks’ hun aanwezigheid uit in een belangrijke, koffieproducerende regio. Deze centra hebben als doel de lokale koffiegemeenschappen te ondersteunen. Dit doen zij in het kader van hun commitment om als bedrijf te zorgen voor het kopen van verantwoorde koffie, voor de verbetering van mens en planeet. Interessant artikel over de input van Starbucks om alle puntjes in hun productproces te verbinden.

UPSIDE Foods gaat samenwerking aan met drie Michelin sterren chef Dominique Crenn

UPSIDE Foods, het leidende bedrijf in gekweekt vlees, gevogelte en zeevruchten, kondigde vorige week aan dat het een samenwerkingsovereenkomst heeft getekend met Dominique Crenn, de mede-eigenaar en chef-kok van het drie-Michelin-sterrenrestaurant Atelier Crenn in San Francisco. In het kader van de samenwerking zal Crenn culinair advies geven en recepten ontwikkelen. Zodra het wettelijk mag zal Crenn ook de gekweekte kip van UPSIDE foods serveren in haar wereldberoemde restaurant Atelier Crenn. Dit is de eerste samenwerking in de kweekvleesindustrie met een drie Michelinsterren chef. Meer in hun persbericht, link in de titel.

Bierbrouwerij de Koningshoeven lanceert eerste alcoholvrije trappistenbier in de wereld 

Bierbrouwerij de Koningshoeven brengt als eerste in de wereld een volledig alcoholvrij trappistenbier op de markt: La Trappe Nillis (0,0%). Het bier is het resultaat van een uniek samenspel tussen traditie en innovatie. Het is gebrouwen volgens authentieke receptuur, met gebruikmaking van duurzame grondstoffen en energiebronnen. Een deel van de opbrengst gaat naar projecten die de broeders van Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven in Oeganda ontplooien. La Trappe Nillis was vanaf afgelopen zaterdag 21 augustus 2021 verkrijgbaar in flessen van 33cl. Deze zijn exclusief te proeven in het Proeflokaal van Bierbrouwerij de Koningshoeven en te koop in de Kloosterwinkel van de abdij of online via www.kloosterwinkelonline.nl.

Het Purpose and Impact Progress Report van McDonald’s 2020-2021

De vier impactgebieden waarover je meer kunt lezen in dit voortgangsrapport zijn:

  • Banen, inclusie en empowerment: ze willen hun medewerkers een toekomstbeeld bieden door de mogelijkheid van onderwijs te bieden en het aanleren van vaardigheden, dit in de gemeenschappen waar de bedrijven zich bevinden. Hieronder valt ook de focus op rechtvaardigheid en inclusie in het hele bedrijf.
  • De planeet: ze werken aan het voorkomen van afval in de natuur en ons ecosysteem.
  • Food Quality & Sourcing: kwalitatieve ingrediënten inkopen. De basisgedachte is dat het voedsel dat zij verwerken van belang is voor hun klanten, hun gemeenschappen en het milieu, evenals waar het vandaan komt. Dit omvat ook het ondersteunen van de producenten van het voedsel en het aanbieden van evenwichtige, gezonde opties waar het hele gezin van kan genieten.
  • Community Connection: ze ondersteunen gemeenschappen ter bevordering van de saamhorigheid.

Meer details in het persbericht, de link hiervan staat in de titel. Of bekijk de video hieronder voor een overzicht.  De tekst gaat onder de video door.

Duke’s Mayonnaise en Champion Brewing Company hebben het perfecte ‘’Mayo’’ biertje gemaakt

Duke’s Mayonaise is een samenwerking aangegaan met Champion Brewing Company om het perfecte pils te produceren dat past bij de favoriete sandwich uit het zuiden van Amerika: een heerlijke, met Duke’s Mayonaise ingesmeerde BLT. De pils is in de Weense stijl gemaakt, met de toepasselijke naam Family Recipe (5,1% ABV, 27 IBU). Het is sinds 20 augustus verkrijgbaar via de Champion’s brouwerijen, restaurants en wordt verkocht via retailers in Virginia en North Carolina.

De naam van het bier, Family Recipe, is een knipoog naar het legendarische recept van Duke’s Mayo-oprichter Eugiena Duke. Elke pot Duke’s Real Mayonaise wordt nog steeds gemaakt naar dit familierecept. Champion Brewing Company heeft Family Recipe uitgebracht met een speciaal op Duke’s geïnspireerd menu. Meer informatie staat in het persbericht, link in de titel. Hebben wij speciaal biertjes die zijn gebrouwen om te combineren met bepaalde gerechten?

Nieuwe ‘food shopping’-app verbindt boeren met kopers

Er is een nieuwe app, gemaakt door boeren – voor boeren, de Grownby app. Met deze nieuwe winkel-app zijn boeren direct verbonden met potentiële kopers, waardoor er geen risicokapitaal nodig is en een duurzame en winstgevende groei van het voedingsbedrijf mogelijk is. Binnen de app kunnen boeren hun producten op tal van manieren verkopen, bijvoorbeeld rechtstreeks aan lokale bedrijven. Lees er meer over op Springwise, link in titel. Hoe zou dit geïntegreerd kunnen worden in de restaurantbranche? Zou het niet geweldig zijn om een app te hebben waarin boeren hun producten gemakkelijker kunnen presenteren en verkopen aan lokale restaurants, waardoor ze minder afhankelijk zijn van de markt? En heerlijk toch als je hoort dat bijvoorbeeld de aardbeien rijp zijn?

Gezondere CandyCan gummiberen

Gummibeertjes die glutenvrij, plantaardig, suikerarm en koolhydraatarm zijn en ook vitamines bevatten. Snoep met een gezond doel! CandyCan verkoopt deze ‘gezonde’ gummibeertjes in zakje met ongeveer 15 stuks. Zoals aangegeven zonder toegevoegde suikers, geen milieubelastende ingrediënten en geen dierlijke producten. Leuk om uit te delen als er kinderen in je hotel verblijven; door misschien een zakje gummiberen op het kussen te leggen? Of in een ‘Happy Meal’- achtige box te stoppen!

Oreo opent zijn eerste café

Oreo (van de koekjes) heeft zijn eerste café geopend, met de simpele naam Oreo Café, “een nieuwe,  gepersonaliseerde manier voor fans en koekjesliefhebbers om Oreo te proeven!” Het café is deels winkel, met alle verschillende smaken Oreo koekjes en andere Oreo lekkers, en een deel café waar je kunt genieten van Oreo-lekkernijen en drankjes. Het menu bestaat uit drie onderdelen; Oreo desserts, drankjes en ‘twist your Oreo’ – waar klanten beginnen met een basis van wafel, ijs-sandwich, ijshoorntje of milkshake die getopt kan worden met een lange lijst van Oreo-geïnspireerde toppings.’ Eigenlijk zouden we zo’n café rondom de stroopwafel moeten hebben in Amsterdam, toch?

De croffle | Een croissant-wafel hybride

De croffle –  een hybride product van een croissant en een wafel – is de nieuwste zuid Koreaanse trend die recent is gespot in New York. Het hippe Croffle House in New York serveert deze decadente traktatie: een zachte, boterachtige en gelaagde croissant die getoast wordt in een wafelijzer voordat het bestrooid wordt met allerlei producten. Het klinkt heerlijk! En wie weet, misschien wordt dit net zo beroemd als de Cronut! Meer informatie in de link in de titel.

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.