Trends in het kort | Week 33

20-8-2021

Op de redactie van Horecatrends ontvangen wij dagelijks vele trends uit binnen- en buitenland. De meest interessante pikken we eruit, andere korte trends verzamelen we in de rubriek ‘Trends in het kort’.

Met deze week links naar artikelen over o.a. het meest spectaculaire off-menu gerecht in het Japanse restaurant Shuko in New York en naar de ‘Cuisine Solaire’ van restaurant Le Présage in Marseille. Het is Europa’s eerste restaurant op zonne-energie.

In Londen kun je genieten van cocktails en high tea’s in een in onbruik geraakt treinstation, bekijk de geweldige high tea-video uit de jaren 40 in Cahoots Underground in het artikel. Ook geopend in Londen: een bijzondere cocktailervaring, Mr. Tipsy’s Down The Hatch! Met veel ‘OTT-ness’ zoals beschreven staat in het Engelse artikeltje.

De Franse food-tech start-up Gourmey werkt aan in een laboratorium gekweekte foie gras waarmee restaurants deze delicatesse op een ethische manier kunnen blijven serveren. Goed nieuws voor liefhebbers van foie gras, het ziet eruit als foie gras en de chef-kok die het probeerde, zegt dat het ook hetzelfde smaakt.

In hun Impact Report laat Too Good To Go weten dat er via hun app wereldwijd 28.615.597 maaltijden werden gered in 2020, een stijging van 49%. In Nederland werden in 2020 3.620.319 maaltijden gered, een stijging van 85%.

De nieuwe pizzeria Pazzi in Parijs wordt volledig bemand door robots, van het opnemen van de bestelling tot het voorbereiden van het deeg tot het in dozen doen van de pizza’s. Bekijk de video, als gasten kun je volgen hoe je pizza wordt gemaakt!

Het blijft een leuk idee, ‘Random Act of Kindness’, zoals Domino’s Pizza nu in de VS doet. Zij zijn daar net begonnen hun ‘Surprise Frees’-promotie. Tot 21 november 2021 verrassen ze willekeurig geselecteerde fans met gratis menu-items. Lees in het artikeltje hoe ze dit georganiseerd hebben.

En een link naar een artikel over de nieuwe ‘Taco Bell Defy’. Het restaurantconcept van ruim 275 vierkante meter in Brooklyn Park, Minnesota. Het model heeft twee verdiepingen voor “the frictionless future of  Taco Bell”.

Eind augustus verschijnt het kookboek NOMNOMNOM van de Nederlandse Mieke – alias Dorothy Porker. In meer dan vijftig recepten laat zij zien dat eten vooral lekker en leuk is. Een kookboek met een originele stijl en sprankelende fotografie.

Als je het hele artikel wilt lezen, klik dan op de titel. Veel leesplezier!

Le Présage in Marseille is Europa’s eerste restaurant op zonne-energie | La cuisine solaire

In Zuid-Frankrijk oogst restaurant Le Présage, zonne-energie voor hun ‘Cuisine Solaire’. Het restaurant, dat in augustus 2020 een “soft opening” had en in april van dit jaar heropend werd op een nieuwe locatie, maakt gebruik van zonne-ovens en een Scheffler-spiegel – een grote, parabolische schotel die de zonnestralen reflecteert en concentreert om een kachel te verwarmen tot 400°C. Ook het water in de keuken wordt verwarmd door de zon. Het restaurant zit nu nog in een zeecontainer, maar de eigenaren hebben plannen om hun eigen restaurant te bouwen en hieraan nog meer duurzame ideeën toevoegen, zoals een biogasinstallatie.

Too Good To Go redt ruim 28 miljoen maaltijden in 2020

In hun Impact Report laat Too Good To Go weten dat voedselverspilling zorgt voor 8 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Dit stimuleert de missie van het bedrijf: iedereen inspireren en motiveren om in actie te komen tegen voedselverspilling. Wereldwijd werden via de Too Good To Go-app 28.615.597 maaltijden gered in 2020, dat is een stijging van 49%. In Nederland werden in 2020 3.620.319 maaltijden gered, een stijging van 85%. Ook tijdens de lockdown hielp de app horecabedrijven om van hun overschotten af te komen. Al deze informatie heeft Too Good To Go gepubliceerd in hun eerste Impact Rapport. Het bedrijft streeft er naar om in 2021 65 miljoen maaltijden uit de prullenbak te redden, in Nederland staat de laatst gemeten teller nu al op 2,5 miljoen maaltijden….

Waarom de ‘tuna collar’ bij restaurant Shuko het meest spectaculaire off-menu gerecht van New York is

Weer een mooi voorbeeld van je eigen gerechten en sfeer creëren, het werkt! Restaurant Shuko is een omakase-wonderland in New York City dat op een totaal andere manier hun gasten ontvangt en culinair verrast. Hoewel veel high-end Japanse restaurants op tempels lijken, voelt deze sushibar in het centrum meer als thuis. Chef-koks Nick Kim en Jimmy Lau staan achter een counter, dragen New York Giants of zelfs Yankees petten, draaien hip-hop uit de jaren 90 terwijl ze je nigiri bereiden. Wie weet bestel je zelf of zie je nonchalant geklede gasten het extra gerecht ($ 118) van ‘grilled milk bread with toro, uni and caviar’ bestellen. De bekende chef-kok David Chang plaatste dit laatst op  Instagram. Lees in het artikeltje op Robb Report (link in de titel) waarom de ‘tuna collar’ het meest spectaculaire off-menu gerecht is!

In een laboratorium gekweekte foie gras

De Franse foodtech start-up Gourmey werkt aan in het laboratorium gekweekte foie gras waarmee restaurants de hooggewaardeerde delicatesse op een ethische manier kunnen blijven serveren. De Franse start-up, dat zich richt op cel-gekweekt pluimvee, heeft in een financieringsronde 10 miljoen dollar opgehaald om hun technologie verder te ontwikkelen. (Veel fans van foie gras!) Het bedrijf werkt o.a. aan gekweekte foie gras, of – zoals ze het noemen – slachtvrije foie gras, gemaakt met stamcellen van eenden, een complexe taak, maar één die volgens hen haalbaar is. In alle opzichten ziet en smaakt het product als ‘the real stuff’. Met in het artikeltje een niet nader genoemde chef-kok met een Michelin-ster die beweert dat hij het verschil niet kon aangeven. Bekijk in een video op Twitter hoe chef Geraldine Amiel het resultaat proeft. Meer informatie in het artikel op Fine Dining Lovers, link in de titel.

Een afternoon tea in een verlaten treinstation in Londen met een thema uit de jaren ‘40

We hebben recent een geweldige video gespot, over een in onbruik geraakt treinstation in Londen dat is omgetoverd tot o.a. een cocktailbar uit de jaren ‘40, Cahoots Underground, Ticket Hall & Control Room. Link naar de website van dit treinstation vind je in de titel. Cahoots is een bar met een jaren 40-thema in het hart van het Londense Soho. In deze speakeasy serveert men cocktails, high tea’s, heerlijke gerechten en live swingend entertainment. En dit zeven dagen per week. Het treinstation bestaat uit drie ruimtes: The Underground, Ticket Hall & Control Room, ga terug in de tijd en geniet van elke eigenzinnige ruimte terwijl je je overgeeft aan ‘High Spirits, Scoundrels & Swing!’. De Instagram post hieronder is van @crazycatladyldn, zij postte dit eerst op TikTok.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Secret London (@secret.london)

Parijs verwelkomt eerste pizzeria die volledig wordt bemand door robots

De nieuwe pizzeria Pazzi wordt volledig bemand door robots, van het opnemen van de bestelling tot het voorbereiden van het deeg tot het in dozen doen van de pizza’s. “Het proces gaat zeer snel, met een perfecte controle over de tijd en kwaliteit door de constantheid die de robotica biedt, en dat in een omgeving die cool en ontspannen is”, aldus de mede-uitvinder van de Pazzi-robot, Sébastien Roverso. “Het idee is ook dat gasten een paar aangename minuten naar de robot kijken terwijl ze wachten op hun pizza.” Meer info in het artikel op Euronews, link in de titel. Of bekijk de video hieronder, de tekst gaat verder onder de video.

Mooi voorbeeld van ‘Random acts of kindness’ | Domino’s ‘Surprise Frees’-actie

Vanaf nu tot 21 november 2021 verrast Domino’s in de VS willekeurig geselecteerde fans met gratis menu-items. Om kans te maken, hoef je slechts de bezorging gewoon online rechtstreeks via Domino’s te bestellen. Surprise Frees-menu-items die kunnen worden gewonnen, zijn onder meer met de handgemaakte pizza’s, kip, handgemaakte pan-pizza’s, gevuld kaasbrood, knapperige pizza’s met dunne korst en chocolade-lava-crunchcakes. Gasten die online bestellen, worden via hun orderbevestigingspagina en in hun orderbevestigingsmail op de hoogte gebracht als ze gratis artikelen hebben gewonnen. Mooi opgezet, met een direct link naar de sociale media, Twitter en Instagram: #Freesnotfees. Inspiratie nodig om je eigen vriendelijke gebaren te bedenken? Kijk dan eens op de website van Random acts of kindness (RAK).

Het restaurantconcept ‘Taco Bell Defy’ is ontworpen voor digitale consumenten

Taco Bell wil opvallen als fastfoodketen dat zich inzet voor vooruitgang en normen verandert. Ze hebben recent plannen voor hun meest innovatieve restaurantconcept aangekondigd. Het restaurantconcept ‘Taco Bell Defy’ van ruim 275 vierkante meter in Brooklyn Park, Minnesota, maakt gebruik van een model met twee verdiepingen voor ’the frictionless future of Taco Bell’. Het concept dat is ontworpen voor digitale consumenten combineert technologie en unieke ontwerpelementen om conventies te doorbreken en het gemak te maximaliseren. Drie van de vier drive-thru-rijstroken zijn bestemd voor het ophalen van mobiele of bezorgorders, met skip-the-line service voor klanten van de Taco Bell-app. Mobiele bestellingen kunnen worden ingewisseld met digitale incheckschermen via unieke QR-codes. Bestellingen worden eenvoudig geleverd via een eigen contactloos liftsysteem. Terwijl tweerichtingsaudio- en videotechnologie klanten in staat stellen om naadloos en in realtime te communiceren met het bovenstaande personeel. Bekijk de renderings in het artikel op Hypebeast, link in de titel.

NOMNOMNOM | De funky culinaire umamisensatie van 2021

In meer dan vijftig recepten laat de Nederlandse Mieke – alias Dorothy Porker – zien dat eten vooral lekker en leuk is. Een kookboek met een originele stijl en sprankelende fotografie, NOMNOMNOM. De gerechten zijn voor iedereen maakbaar, met vega of vegan variaties. NOMNOMNOM verschijnt eind augustus in Nederland en België. Je kunt het boek alvast bestellen via de link naar de schrijfsters website in de titel, je krijgt dan een gesigneerd exemplaar.

Mieke (is Dorothy Porker) is voormalig social media specialist voor onder andere MTV en Comedy Central. Ze is ‘zwaar into umami’, fan van de Koreaans-Amerikaanse keuken en gezegend met een rijke culinaire familiegeschiedenis (opa’s rendang! oma’s Indonesische gefrituurde kip!). Voor haar vernieuwende foodblog ‘Vette Sletten’ verzorgt ze zelf de receptontwikkeling, teksten, styling en fotografie en in 2020 werd ze genomineerd voor de Pink Lady Food Photographer of the Year Awards.

Weer een bijzondere cocktailervaring in Londen | Mr. Tipsy’s Down The Hatch!

Deze nieuwe cocktailervaring, Mr. Tipsy’s Down The Hatch!, is onlangs geopend in Londen, in de buurt van The Tower of London. Het moet een aparte drinkervaring bieden die je veel OTT- momenten biedt. We herkende deze afkorting niet direct maar het staat voor Over-The-Top! Bekijk het artikel op de website van The Nudge voor achtergrondinformatie, link in de titel. Kort door de bocht: een ervaring waarin gedetailleerde sets, levensgrote personages, scriptscènes met live acteurs, videoprojecties, zang, dans… en cocktails worden gecombineerd. Er zijn 7 themakamers, elk in een ander thema, afgestemd op een specifiek soort drank en gehost door verschillende personages. Gasten brengen zo’n 10 minuten in elke kamer door, dus in totaal 70 minuten. 7 cocktails in 70 minuten? Dat zou ons echt meer dan aangeschoten maken! Maar de hoeveelheden die per ruimte worden geserveerd, zijn in totaal ietsje meer dan 2 cocktails aan alcohol.

 

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.