Trends in het kort | Week 3

27-1-2021

  • trends we spotted this week

Op de redactie van Horecatrends ontvangen wij dagelijks vele trends uit binnen- en buitenland. De meest interessante pikken we eruit, andere korte trends verzamelen we in de rubriek ‘Trends in het kort’.

Met deze week links naar artikelen over o.a. de Michelinsterren van Engeland en Ierland met 2 nieuwe 3 sterren voor de vrouwelijke chefs Clare Smyth en Hélène Darroze! En over STRAAT-MAAL, een initiatief van vega restaurant ‘Bij de Tuinman’.

Het bier ‘Rodulf de Viking’ by Grutte Pier heeft de ‘Bier van het jaar 2020 verkiezing’ gewonnen en de deelnemers en vakjury van ‘Hollands Best Delivery Chef 2021’ zijn bekend, de winnaar weten we op 1 februari tijdens de online Horecava.

Restaurant ONA (Origine Non Animale) is het eerste vega restaurant bekroond met één Michelinster in Frankrijk en een link naar de kleinste online wijnwinkel van de Britse eet- en wijncriticus William Sitwell.

Ambachtelijke bakkerij The Pizza Cupcake levert, precies dat pizza cupcakes! En Bagels & Beans heeft een nieuwe mede-eigenaar, Lizan van der Pol. En de import van Tequila is in Nederland de afgelopen 5 jaar met 128% (!) gestegen en wereldwijd heeft de tequila industrie 3 recordcijfers behaald.

Een link naar een artikeltje over hoe de Amerikaanse horeca hun eerste vrouwelijke ‘Vice President’ Kamala Harris rondom de inauguratie eert en het blijft populair om filmthema’s te kiezen voor food: Generaal Mills viert de release van de #Ghostbusters: Afterlife  film door Ghostbusters ontbijtgranen uit te brengen.

Een food delivery box met aparte compartimenten en speciale temperatuurzones die wordt verwarmd door de elektrische fiets waarop hij is gemonteerd. Een product van elektrische fietsen leverancier Cake en Dometic. En volgens Hospitality Insights is er geen twijfel over mogelijk dat dit jaar in het teken zal staan van gezondere, duurzamere, hoogwaardige en sociaal verantwoorde producten, die aansluiten op de mantra’s – goed voor mij, goed voor de planeet – en kwaliteit boven kwantiteit. Hun top 6 trends in de dranken industrie.

Als je het hele artikel wilt lezen, klik dan op de titel. Veel leesplezier!

De sterren van Michelin 2021 in Groot-Brittannië en Ierland zijn bekend 

Twee nieuwe driesterren- en drie nieuwe tweesterrenrestaurants en maar liefst 17 restaurants die hun eerste ster ontvingen. Michelin betuigt hiermee hun steun aan de horeca! Drie Michelin sterren voor de vrouwelijke chefs Clare Smyth van restaurant Core By Clare Smyth en voor Hélène Darroze van haar restaurant in The Connaught Hotel. Andrew Wong van A Wong, Tom Sellers van Restaurant Story en Rafael Cagali van Da Terra kregen een tweede ster. Wij feliciteren hen allemaal met deze geweldige prestaties! Lees alle nieuwe restaurants met één Michelinster op de website van Great Britain Chefs, link in de titel.

STRAAT-MAAL | Socially distanced neighborhood dinners

Vega restaurant ‘Bij de Tuinman’ komt met een bijzondere actie. Je kunt bij hen een diner bestellen samen met je buren. Zij bezorgen alle gerechten bij jou en je buren moeten het bij jou komen ophalen (jij betaalt ook en verrekent met je buren). Leuk voor straten die zomers ook regelmatig bij elkaar zitten, contact via de buurt-whatsapp-groep en betalen via Tikkie. ‘Bij de Tuinman’ heeft niet zo’n grote keuken dus ze kunnen voor maximaal 3 straten in Hilversum gerechten bereiden. Je moet per straat minimaal 10 maaltijden bestellen. Je kunt er ook nog een zoom-diner van maken, het restaurant heeft dan ook een Spotify playlist voor op de achtergrond en een zakje ‘gesprek-stof’ vol goede vragen. Ze zijn elke donderdag t/m zondag hiervoor geopend. Ze haalde hiermee de internationale pers.

Bier ‘Rodulf de Viking’ by Grutte Pier wint ‘Bier van het jaar 2020 verkiezing’

De winnaar van de ‘Bier van het jaar 2020 verkiezing’ is bekend! In totaal streden 12 bieren om deze prestigieuze titel. Grutte Pier ging met een score van 96% voor hun Honing Triple met de 1e prijs aan de haal. Noordtsingle van Brouwerij Noordt behaalde tevens een mooie score waarmee zij op een tweede plek zijn geëindigd. De Bier van het jaar verkiezing werd voor de derde keer georganiseerd door Mitra drankenspeciaalzaken en Bier! magazine. In de link in de titel de 12 beste biertjes met hun beoordelingen.

Deelnemers en vakjury ‘Hollands Best Delivery Chef 2021’ zijn bekend

De deelnemers en jury van Hollands Best Delivery Chef 2021 zijn bekend. Ron’s Gastrobar By Ron Blaauw, The Lemon Tree, Phood Kitchen, Eetcafé San Blas en Padres Place zijn geselecteerd voor de unieke battle op 1 februari tijdens Horecava Limited. Celebrity en topkok Pierre Wind voert de vijfkoppige vakjury aan die beslist welke witte brigade de allerbeste restaurantbeleving bij mensen thuis biedt. De battle is op 1 februari om 12:00 uur te zien op horecava.nl. LA Streetfood en Horecava tekenen samen voor de organisatie van het spetterende horeca-event. Uiteraard met in acht name van de RIVM-maatregelen. We schreven al eerder over deze wedstrijd op de digitale Horecava.

Voor het eerst een vega restaurant bekroond met een Michelinster in Frankrijk

Een link naar het Franse artikel in de titel: de Michelin-gids heeft restaurant ONA (Origine Non Animale) van de vrouwelijke chef-kok en eigenaresse Claire Vallée beloond met een Michelinster. Het is voor het eerst in Frankrijk dat een volledig veganistisch restaurant deze eer heeft. Het restaurant is gelegen in het dorpje Arès, in het departement Gironde, een klein stadje aan de Atlantische kust. De menukaart is volledig plantaardig en de chef werkt ook met biologische ingrediënten, indien mogelijk ingekocht bij lokale producenten. Ze kreeg ook een groene ster, de nieuwe categorie voor ‘duurzame gastronomie’ gecreëerd door Michelin in 2020.

Het bedrijf Pizza Cupcake levert precies dat….

Ambachtelijke bakkerij The Pizza Cupcake levert, precies dat pizza cupcakes. Gemaakt door eigenaren Michelle Jimenez-Meggiato en Andrea Meggiato, brengt de hapklare snack van pizza in een cupcake vorm met een lekkere smaakcombinatie. De cupcakes zijn gemaakt van brioche en pizzadeeg, gevuld met tomatensaus en mozzarella kaas.

Consejo Regulador del Tequila (CRT) |  Export van Tequila is hier maar ook wereldwijd enorm aan het groeien

de Raad van Toezicht op Tequila (CRT) geeft in een persbericht aan dat de import van Tequila in Nederland de afgelopen 5 jaar met 128% (!) is gestegen en wereldwijd heeft de tequila industrie 3 recordcijfers behaald: een totale productie van 374 miljoen liter, een export van 286 miljoen liter naar meer dan 120 landen en een totale exportwaarde van 1,65 miljard euro.

De kleinste online wijnwinkel van de Britse eet- en wijncriticus William Sitwell

De bekende Britse wijnkenner en culinair criticus William Sitwell lanceerde in de herfst van 2020 ’s werelds kleinste online wijnwinkel, met een maandelijks wisselende selectie van zijn favoriete wijnen. De doelstelling van William’s House Wines is om het kopen van wijn gemakkelijker te maken door slechts drie witte, vier rode en één mousserende wijn aan te bieden. Meer op de website van Forbes, link in de titel. Inspiratie voor Nederlandse wijnschrijvers?

Bagels & Beans heeft een nieuwe mede-eigenaar | Lizan van der Pol

Naast oprichters Ronald Bakker en Ninande Thio is Lizan van der Pol, ruim twaalf jaar werkzaam bij het bedrijf en verantwoordelijk voor businessdevelopment, als derde lid toegetreden tot de directie. Vanwege de nog steeds voortdurende horecasluiting en daarmee gepaard gaande onzekerheid, hebben veel ondernemers het zwaar. Bagels & Beans weet aardig op de omstandigheden in te spelen, benadrukken de oprichters. Bakker: ‘Het is een lastige tijd maar we staan er als bedrijf goed voor. Deze stap zal ongetwijfeld verder bijdragen aan de groeikracht en vitale toekomst van onze organisatie. Lizan heeft binnen de organisatie verschillende functies bekleed waardoor ze zich heeft ontwikkeld tot de spil van het bedrijf.’ In het voorjaar van 2020 lanceerde Bagels & Beans een succesvolle bestelsite met afhaal- en bezorgmogelijkheid. Sinds begin januari zijn de biologische sesam- en volkoren bagels van Bagels & Beans exclusief verkrijgbaar bij Jumbo Supermarkten, een unieke samenwerking tussen horeca en retail. Daarnaast komt Bagels & Beans zeer binnenkort met een nieuwe menukaart en wordt er een nieuwe vestiging geopend in Leiden. De eerste sinds de lockdown.

Ghostbuster ontbijtgranen

Generaal Mills viert de release van de ‘Ghostbusters: Afterlife’ film door Ghostbusters ontbijtgranen uit te brengen. Hoewel de releasedatum nog niet bekend is, zullen de ontbijtgranen hoogstwaarschijnlijk op hetzelfde moment worden gelanceerd als de film in juni 2021. Het lijkt erop dat de knapperige granen een rood-oranje kleur krijgen, samen met zoete spook- en Silmer-marshmallows. Deze ontbijtgranen lijken heel erg op de granen van de Ghostbusters film uit de jaren tachtig, die gebaseerd waren op de originele film. De filmindustrie blijft een reclamemogelijkheid voor de voedingsmiddelenindustrie. Meer via Trendhunter, link in de titel.

Zo eert de Amerikaanse horeca de eerste vrouwelijke ‘Vice President’ Kamala Harris 

Als wij iets kunnen leren van de inwoners van de Verenigde Staten, dan is het de manier waarop zij vieren hoe trots zij zijn! Een artikel op de website van Fodors, link in de titel, laat zien hoe zij vieren dat de eerste vrouwelijke vicepresident is gekozen. Vaak voorbeelden uit de horeca, zoals een ‘tamarinde rijst’ recept uit haar geboorteplaats, Kamala Blossom ijs, ‘Inauguratie ontbijtdozen’ en een gerecht als ‘The Kamala’! Misschien inspirerend om te lezen voor de horeca en wie weet wordt bij ons in maart de eerste vrouwelijke minister-president gekozen.

Het Zweedse elektrische fietsen bedrijf Cake ontwikkelde met Dometic een elektrische Food Delivery Box

Het Zweedse bedrijf Cake en Dometic hebben hun krachten gebundeld om een warmte gestuurde Food Delivery Box te ontwikkelen, deze staat op en krijgt zijn energie via de Ösa elektrische scootmobiel. De Dometic Food Delivery Box is ontwikkeld in samenwerking met bezorgdienst Favo en restaurant Bar Agrikultur in Stockholm. Het is ontwikkeld om de kwaliteit van het voedsel en een consequente temperatuur te beheersen. Het is speciaal ontworpen voor gebruik met de Ösa-modellen die eind 2019 voor het eerst op de markt kwamen en de box wordt op de achterkant, achter de berijder gemonteerd. De box heeft aparte compartimenten en speciale temperatuurzones die over zowel verwarmings- als koelelementen beschikken.

Top 6 dranken trends in 2021 | Een toast op de goede gezondheid 

Volgens Hospitality Insights is er geen twijfel over mogelijk dat dit jaar in het teken zal staan van gezondere, duurzamere, hoogwaardige en sociaal verantwoorde producten, die aansluiten op de mantra’s – goed voor mij, goed voor de planeet – en kwaliteit boven kwantiteit. Nu bewegingen rondom  ‘bewust drinken’ en ‘nieuwsgierig nuchter’ in populariteit toenemen, blijkt uit onderzoek dat jongeren steeds bewuster worden van alcohol en minder drinken. Het lijkt erop dat een deel van hen geïnteresseerd zijn in hun holistische welzijn en gezondheid. De drankenindustrie speelt hierop in. Meer op de website van Hospitality Insights (link in de titel), met deze 6 onderwerpen: De bubble tea-rage gaat wereldwijd; Gefermenteerde dranken om de gezondheid te stimuleren; Wijnen en champagnes met sterrenkracht; Wijn in dozen als duurzame (en hygiënische) keuze; Cocktails in blik met premiumproducten en frisdranken met spikes (Hard Seltzers) en alcoholvrije bieren en sterke dranken.

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.