Trends in het kort | Week 25

25-6-2024

 • Trends we spotted
 • We're Smart Award Ceremony 2024 for the Best Vegetable Restaurant takes place in ValenciaWe're Smart Award Ceremony 2024 for the Best Vegetable Restaurant takes place in Valencia
 • Restaurant Noor listed in OAD's ranking - credits Chantal ArntsRestaurant Noor listed in OAD's ranking - credits Chantal Arnts
 • Quality Lodgings celebrates 21st anniversary with 21 dinnerQuality Lodgings celebrates 21st anniversary with 21 dinner
 • Maarten van der Weijden brings the first Haring to Hilton AmsterdamMaarten van der Weijden brings the first Haring to Hilton Amsterdam
 • The Connaught unveils art installation by Alex Israel on Carlos Place in LondonThe Connaught unveils art installation by Alex Israel on Carlos Place in London
 • Seventh Brunch named ‘Best Brunch’ in Lisbon by TripadvisorSeventh Brunch named ‘Best Brunch’ in Lisbon by Tripadvisor
 • Restaurant Nolla in Helsinki reopens with a collaborative feast celebrating zero waste cookingRestaurant Nolla in Helsinki reopens with a collaborative feast celebrating zero waste cooking
 • Gossler & Florin X DaalderGossler & Florin X Daalder

Op de redactie van Horecatrends ontvangen wij dagelijks vele trends uit binnen- en buitenland. De meest interessante pikken we eruit, andere korte trends verzamelen we in de rubriek ‘Trends in het kort’. Met deze week links naar artikelen over:

 • De prijsuitreiking van We’re Smart voor Beste Groenterestaurant in 2024 vindt plaats in Valencia op 12 november 2024.
 • Restaurant Noor staat op plek 155 in de top 555 restaurants in Europa, volgens Opiniated About Dining (AOD). Alle Nederlandse restaurants die worden genoemd op de lijst op een rijtje!
 • Quality Lodges bestond 21 jaar en vierde dit met een 21 jaar diner bij The Duke Suites in Nistelrode. De ‘QL Hotel of the Year 2024’ award werd uitgereikt aan Châteauhotel & Restaurant de Havixhorst.
 • Hilton Amsterdam vierde dit jaar voor de 29ste keer de komst van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe op hun terras aan het water, met een Olympisch tintje en bijzondere bereidingen.
 • Afgelopen vrijdag, 21 juni, organiseerden restaurant Soigné een EK 3-gangenmenu en restaurant de Burgemeester een EK-diner voor kampioenen. Een heerlijke maaltijd en op tijd voor de wedstrijd! Leuk idee?
 • The Connaught onthulde recent een kunstinstallatie van Alex Israel op Carlos Place in Londen. Ze verkopen ook ijsjes die geïnspireerd zijn op het kunstwerk.
 • Seventh Brunch wint prijs voor beste brunch in Lissabon van
 • Ambachtelijke brouwerij Jopen uit Haarlem heeft een IPA gemaakt met ontzilt Noordzeewater van SEA Water.
 • Heropening van duurzaam restaurant Nolla in Helsinki, 2 speciale avonden waarop zonder elektriciteit wordt gekookt.

Veel leesplezier!

We’re Smart Prijsuitreiking Beste Groenterestaurant 2024 vindt plaats in Valencia op 12 november

Op 12 november 2024 vindt in Valencia, de Europese Groene Hoofdstad van 2024, het internationale evenement plaats dat antwoord geeft op al deze vragen: de jaarlijkse prijsuitreiking van We’re Smart – de onbetwiste referentie in de culinaire wereld van groenten en fruit. Valencia is een stad die zich inzet voor duurzaamheid. Europese Groene Hoofdstad van 2024 is een onderscheiding, toegekend door de Europese Commissie, die de inspanningen van Valencia erkent om het milieu en de levenskwaliteit van haar inwoners en bezoekers te verbeteren. Een toewijding die de stad Valencia verbindt met de filosofie die ook terug te vinden is in de We’re Smart Green Guide en hun jaarlijkse We’re Smart Award Show. Meer details in hun persbericht, link in de titel.

Restaurant Noor vermeld in de ranglijst van de 555 Europese toprestaurant van OAD als nr. 3 van Nederland

Een paar weken geleden melde we al dat Restaurant Noor in Groningen het zevende beste nieuwe toprestaurant van Europa is, volgens het gezaghebbende Opiniated About Dining (OAD). De gehele lijst is nu gepubliceerd en hierop komen zij nieuw binnen op plaats 155 in de ranglijst van 555 Europese toprestaurants.

Binnen de 16 Nederlandse restaurants op deze lijst van moderne restaurants is de zaak van Marleen en Jeroen Brouwer op de derde plaats geëindigd en laat het alleen De Librije (9) in Zwolle en Meliefste (114) in Wolphaartsdijk voor zich. Bekijk de lijst in de link in de titel.

De andere Nederlandse restaurants op de lijst:

193, Spectrum in Amsterdam  /  298, Restaurant 211, Amsterdam / 345, staat nog Pure C onder Syrco Bakker maar dit restaurant is gesloten / 408, staat de Nieuwe Winkel van Emile van der Staak / 409, Tribeca in Heeze / 436, Yamazato in Amsterdam / 483, Tres in Rotterdam  / 490, Zarzo in Eindhoven / 497, Brut 172 by Hans van Wolde in Reijmerstok / 525, restaurant Voltaire in Leersum / 527, Kasteel Heemstede / 533, restaurant Perceel in Capelle aan de IJssel / 535, Restaurant Vermeer in Amsterdam

Quality Lodgings viert jubileum met 21 diner

Leuk idee! Quality Lodgings, biedt het overzicht van kwaliteitshotels in Europa. Quality Lodgings vierde op maandag 17 juni haar 21e jubileum bij The Duke Suites in Nistelrode. Het 21 Diner stond in het teken van de gewaardeerde QL hoteliers, waarbij hun passie, toewijding en authentieke gastvrijheid werden geëerd. Tijdens deze avond werd de prestigieuze ‘QL Hotel of the Year 2024’ award uitgereikt aan Châteauhotel & Restaurant de Havixhorst, gelegen in het zuiden van Drenthe. Gedurende het evenement werd vooruitgeblikt op de toekomst van Quality Lodgings en het eerste exemplaar van het QL Anniversary Magazine gepresenteerd. Bekijk de hotels van Quality Lodgings, in de link in de titel.

Olympische haring in Hilton Amsterdam

Hilton Amsterdam vierde dit jaar voor de 29ste keer de komst van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe op hun terras aan het water. Dit jaar vierde het zakelijke haringfeest niet alleen de komst van Hollandse Nieuwe, maar ook de verbinding van de Nederlanders met de zee en het ontdekken van nieuwe manieren om haring te bereiden en eten. Traditie werd gevierd op een innovatieve manier, met bijzondere gerechten zoals haring escabeche, monte cristo en finissima en natuurlijk ontbrak de klassieke Hollandse haring met ui en augurk niet. Tot 30 september zijn gasten welkom om deze nieuwe interpretaties van haring te proeven op het Garden Terrace en in de Half Moon Lounge Bar van Hilton Amsterdam.

Ter ere van de Olympische Spelen in Parijs heeft Hilton Amsterdam dit jaar het thema van deze legendarische spelen omarmd voor het haringfeest. Langeafstands- en marathonzwemmer Maarten van der Weijden speelde dit jaar een speciale rol tijdens het haringfeest. De Olympische sportman overhandigde het eerste vaatje haring, die hij al zwemmend naar het hotel bracht. Hilton Amsterdam en Jan van As doneren gezamenlijk aan de Maarten van der Weijden Foundation, de stichting van Maarten die onderzoek naar kanker financiert. Bekijk hun website voor meer informatie over het hotel, link in de titel.

EK 3-gangenmenu op 21 juni bij restaurant Soigné en een EK-diner voor kampioenen bij restaurant de Burgemeester

Vrijdag speelde Nederland tegen Frankrijk om 21 uur. Zowel restaurant Soigné als restaurant de Burgemeester stuurde begin vorige week een nieuwsbrief aanbieding naar hun gasten met de mogelijkheid om wel te komen eten en ook nog op tijd thuis te zijn! Restaurant Soigné begon al om 17.30 met een driegangenmenu en bij de Burgemeester was je vanaf 18.00 uur welkom voor een viergangenmenu. De laatste serveerde het menu op sportief tempo om te zorgen dat hun gasten een perfecte eerste helft van de avond hadden.

The Connaught onthulde recent een kunstinstallatie van Alex Israel op Carlos Place in Londen

Mayfair hotel The Connaught onthulde onlangs een buitenkunstinstallatie van de Amerikaanse hedendaagse kunstenaar Alex Israel op Carlos Place. De plexiglas sculptuur, getiteld ‘Watermelon Sugar’, maakt deel uit van Israels serie ‘Fins’ (2023) en markeert het debuut van het werk in het Verenigd Koninkrijk. Het valt samen met een nieuwe tentoonstelling, REMEMBR (2023), die opent in de Davies Street galerie van Gagosian in Londen. Bekijk hun Instagram-reel waarin ze ijsjes met Watermeloen sorbet laten zien die ze hebben gemaakt om de komst van het kunst werk te vieren,  link in de titel.

Seventh Brunch serveert de ‘Beste Brunch’ in Lissabon volgens Tripadvisor | Travellers’ Choice Award

Voor wie deze zomer naar Portugal en Lissabon gaat! Seventh Brunch, een restaurantketen gevestigd in Portugal, serveert volgens Tripadvisor de beste brunch in Lissabon. Daarnaast heeft de keten de prestigieuze Travellers’ Choice Award ontvangen, waarmee de top 10% van restaurants wereldwijd in de schijnwerpers wordt gezet. Sinds de oprichting hebben de restaurants van Seventh Brunch consequent hoog genoteerd op Tripadvisor in de steden waar ze gevestigd zijn. Meer details in hun persbericht, link in de titel.

Ambachtelijke brouwer Jopen uit Haarlem heeft een IPA gemaakt met ontzilt Noordzeewater

Brouwerij Jopen is een samenwerking aangegaan met het Nederlandse merk SEA Water om ’s werelds eerste IPA te maken die gebrouwen is met ontzilt Noordzeewater. De IPA heet ‘Life’s a Beach’, meer details op hun website, link in de titel of bekijk de Instagram reel hieronder. Deze IPA heeft een alcoholpercentage van 4,5% en is het eerste bier gebrouwen met SEA Water. Ze zeggen dat het een verfrissende en duurzame drinkervaring is terwijl het bewustzijn over zoetwaterschaarste en mariene biodiversiteit wordt vergroot. Bekijk hun Instagram reel hier.

SEA Water zet zout water uit onze Noordzee om in schoon, mineraalrijk drinkwater door uitsluitend gebruik te maken van zonne- en windenergie.

Restaurant Nolla in Helsinki heropent met een gezamenlijk feest ter ere van zero waste cooking

Op 26 en 27 juli viert restaurant Nolla, een pionier op het gebied van duurzaam eten in Helsinki, zijn onlangs gerenoveerde pand en het zesjarig bestaan. Zij verwelkomen collega-koks van zes gerenommeerde restaurants om samen innovatieve kookmethoden te delen en te koken, geheel zonder elektriciteit. Reserveer je plek voor dit unieke evenement en proef de voorhoede van duurzaam koken.

Na de sluiting voor renovatie eind mei gaat een van de meest spraakmakende restaurants van Helsinki, het zero-waste restaurant Nolla, eind juli weer open. Nolla staat bekend om zijn inzet voor duurzaamheid en heeft de harten van de lokale bevolking veroverd en internationale aandacht getrokken door verrukkelijk eten te combineren met zorgvuldige afvalbeperking. Van het gebruik van afval in hun eigen composteerbak tot het betrekken van ingrediënten van lokale boeren en het vermijden van plastic verpakkingen, Nolla is een voorbeeld van hoe een restaurant zowel duurzaam als winstgevend kan zijn.

“Omdat er geen elektriciteit wordt gebruikt, wordt er veel gekookt op open vuur, op houtskool. Elke chef bereidt een of twee gerechten, afhankelijk van de complexiteit. Gasten zullen veel verschillende technieken, smaakprofielen en texturen kunnen ervaren,” aldus chef Henriques.

Nolla is beide avonden open voor het publiek en reserveringen zijn beschikbaar via de website van het restaurant, gelinkt in de titel en hun Instagram-account.

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.