Trends in het kort | Week 20

18-5-2018

  • Trends in het kort

Op de redactie van Horecatrends komen dagelijks vele trends uit binnen- en buitenland binnen. De meest interessante pikken we eruit, andere korte trends verzamelen we in de rubriek ‘Trends in het kort’.

Met deze week onder andere over Vivera dat als eerste ter wereld 100% plantaardige biefstuk gaat produceren, nieuwe varianten op het populaire Bavaria Radler IJs en een tweede Belgische locatie voor Frites Atelier van Sergio Herman. En een video van een wel heel erg zoet, verstopt dessert!

Als je het hele artikel wilt lezen, klik dan op de titel. Veel leesplezier!

Vivera neemt plantaardige biefstuk in productie

De Nederlandse producent van vleesvervangers Vivera neemt als eerste ter wereld 100% plantaardige biefstuk in productie. Voor de productie worden alleen plantaardige ingrediënten als tarwe en soja gebruikt. Vivera verwacht dit jaar nog miljoenen stuks te produceren. De officiële presentatie van de plantaardige biefstuk is tijdens de PLMA beurs in de RAI Amsterdam op 29 en 30 mei. De vleesvervangende biefstuk is vanaf 21 mei verkrijgbaar in ruim 400 supermarkten van de Britse supermarktketen Tesco. In juni 2018 moeten verschillende grote supermarktketens in Nederland volgen.

Weg uit het ziekmakende voedingspatroon

Op 4 juni 2018 organiseert Foodlog het congres Gezonde Innovatie. Industrie (houdbaar én vers), retail, wetenschap, diëtisten, tegendraadse denkers én kritische consumenten proberen fris te kijken. Als ze opnieuw naar de tekentafel gaan, welke voor consumenten aantrekkelijk producten zouden ze dan bedenken om het diabetes en andere welvaartsziekten niet zó makkelijk te maken als in de afgelopen vijftig jaar? De huidige aanpak tot een gezonder Nederland is vooral gericht op herformulering van recepturen. Maar lost dat de vraagstukken op waar bijvoorbeeld de Britse cardioloog Anseem Malhotra en de Leidse internist Hanno Pijl het Europese Parlement begin april op wezen: we zijn in een ziekmakend voedingspatroon en -aanbod terechtgekomen. Doen we niets, dan geven we over 2 decennia een vijfde van ons bruto nationaal inkomen aan zorgkosten uit. Deze eerste editie speelt zich af rond het thema zout. Later volgen suiker en vet.

Vanaf deze week introduceert Bavaria twee nieuwe Radler ijsvarianten

Consumenten kunnen voortaan niet alleen genieten van Radler bier op een stokje, maar ook als schepijs of in een tube. De temperaturen stijgen, de zon laat zich steeds vaker zien en de terrassen stromen weer vol. Het is lente! De periode waarin ijsjes weer volop gegeten worden en verfrissende drankjes als Radler populair zijn. Dit inzicht leidde vorig jaar tot de introductie van Bavaria Radler Lemon Ice 2.0%. De combinatie van verkoelend ijs en de heerlijke smaak van Bavaria Radler Lemon. Dit nieuwe ijsje was zo’n groot succes, dat Bavaria besloot om liefhebbers van Radler en ijs nog meer keuze te geven.

Pop-up limonadebar op de Prinsengracht van 18 t/m 26 mei

Op deze dagen kun je van ’s ochtends 10 uur tot ’s middags 5 uur op Prinsengracht 175 terecht voor een gratis mocktail van Karvan Cevitam. Glaasje ranja scoren in twee Instagrammable bars: de Pink Paradise Bar en de Sunny Side Bar, inclusief confettidouche.

WHO wil per 2023 geen transvetten meer in bewerkte voedingsmiddelen

Binnen vijf jaar wil de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) industrieel geproduceerde transvetten uit alle voedingsmiddelen verbannen. Dat maakte de organisatie gisteren bekend. Deze week lanceerde de WHO het initiatief REPLACE, een stappenplan om wereldwijd transvet uit voedingsmiddelen te elimineren. Lees meer over dit initiatief op Foodlog.

Sergio Herman opent nieuwe vestiging in Gent | Tweede Belgische locatie voor Frites Atelier (persbericht)

ze zomer staat Gent op het menu bij Frites Atelier. Medio dit jaar opent Frites Atelier haar deuren aan de Groentemarkt 20 in Gent. Hiermee is het de tweede Belgische stad waarin Sergio Herman’s Frites Atelier een vestiging heeft. De nieuwe vestiging heeft meer zitplaatsen en een uitgebreider assortiment dan de huidige Ateliers. Frites Atelier hoopt op korte termijn nog een nieuwe vestiging in Brussel aan de lijst toe te voegen. Het openen van nieuwe vestigingen vraagt om nieuwe horecaprofessionals. Frites Atelier is daarom ook op zoek naar echte horecatijgers, niet alleen op managementgebied, maar ook in de keuken en op de vloer; zowel fulltime als parttime. Alle vacatures voor Gent (en andere vestigingen in Nederland en België) zijn te vinden op de nieuwe website.

The fairy floss burger | Het verstopte Instagrammable dessert

Het Long Story Short café in Melbourne heeft sinds kort een nieuw bijzonder dessert op het menu staan: The fairy floss burger. Deze burger zit verborgen in een groot omhulsel van suikerspin en is 100% Instagrammable. De suikerspin bevat verder eetbare bloemen, gedroogd fruit en snoep. Wanneer je er koksmelk overheen giet lost de suikerspin op en komt de verborgen hamburger tevoorschijn, gemaakt is met een brioche broodje, honingraatijs en witte chocolade saus.

Project Gastronomía 2018 | Hoe eten we in 2050?

Project Gastronomía is een gastronomisch symposium over de toekomst van eten en gastronomie. Het symposium vond 18 april plaats in Londen. Project Gastronomía houdt zich bezig met het opbouwen van een wereldwijd netwerk van multidisciplinaire eters, organisaties en industrie professionals die geven om de toekomst van het voedselsysteem. Het project is in 2016 opgericht door vertegenwoordigers van het Baskische culinaire centrum, IDEO, restaurant Azurmendi en Open Agriculture van MIT Media Lab en zoekt naar creatieve manieren om wereldwijd samen te werken om een duurzamere, gezondere en smakelijkere toekomst te creëren. Interessant artikel op Fine Dining Lovers.

Flashfood | Food boxen voor eten dat niet meer verkocht kan worden

Flashfood heeft een nieuw concept bedacht waarin onverkoopbaar ‘lelijk’ voedsel in een box wordt gedaan en rechtstreeks naar de consument wordt verzonden. Voor dit project is Flashfood een samenwerking aangegaan met het Tyson Innovation Lab, een productontwikkelingsversnellingsteam bij Tyson Foods. Ook is er samengewerkt met Forgotten Harvest, een non-profit organisatie in Detroit die strijd tegen voedselverspilling en -onzekerheid. Detroit is, dankzij hun inzet voor revitalisatie, gekozen als plek om het project te lanceren.

Red banana | Gekleurd superfood

De rode banaan is een exotisch fruitsoort uit Mauritius, kleiner maar krachtiger dan zijn gele broer. De banaan is rijk aan vitamines en kalium en perfect om te gebruiken in smoothies. Vanwege zijn voedende eigenschappen wordt de banaan ook beschouwd als superfood. In het artikel op Fine Dining Lovers meer over de banaan en zijn eigenschappen.

Granola boter | Notenvrije spread

Heb je al gehoord van granola boter? Deels gezonde ‘koek’-boter, deels notenvrije spread voor op je sandwich maar voor 100% het nieuwe ‘smeerbare goud’. Het product, dat in februari werd geïntroduceerd, zit vol met gezonde vetten, eiwitten en meer van dit soort gezonde voedingsstoffen. Toch is de grootste kracht zijn kameleonachtige manier van werking, of het nou gemengd wordt met ijskoffie, op appelschijfjes wordt gedaan of wordt gebruikt als hummus.. het kan allemaal!

Virgin Active combineert cardio met CPR

In Thailand zijn vorige maand CPROBIC fitness lessen opgestart, hier wordt fitness gecombineerd met lessen waarmee je levens kunt redden. Deelnemers verbranden meer dan 400 calorieën tijdens een les terwijl ze les krijgen van CPR-gecertificeerde trainers. CPROBIC is ontstaan nadat uit onderzoek bleek dat slechts 6% van de patiënten daadwerkelijk gereanimeerd worden ter plekke, dit omdat veel mensen in Thailand geen idee hebben hoe dit moet. Bron: de nieuwsbrief van Trendwatching.

Reserveren via Instagram? Het kan!

Sinds 8 mei heeft Instagram het veel makkelijker gemaakt voor nieuwsgierige gasten om in contact te komen met restaurants. De upgrade is zichtbaar in programmeerbare ‘actieknoppen’ die kunnen toegevoegd door restaurants. Als gast kun je dan via het social media platform aangeven of je wilt reserveren of bijvoorbeeld eten wilt bestellen. Hiervoor wordt samengewerkt met bedrijven als OpenTable, Grubhub en Resy. Restaurants krijgen ook een betere filter op de ‘direct message inbox’ waarmee berichten van klanten direct de inbox bereiken in plaats van dat ze blijven hangen in een ‘openstaande map’.

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.