Trends in het kort | Week 2

19-1-2021

  • trends we spotted this week

Op de redactie van Horecatrends ontvangen wij dagelijks vele trends uit binnen- en buitenland. De meest interessante pikken we eruit, andere korte trends verzamelen we in de rubriek ‘Trends in het kort’.

Met deze week links naar artikelen over o.a. over de digitale Horecava Limited op 1 februari, de partnersteun voor de Nationale Week zonder Vlees en de bagels van Bagels & Beans zijn nu verkrijgbaar bij Jumbo Supermarkten.

Vorig jaar is in Australië het plantaardige ‘Braised Beef’ ofwel gestoofd rundvlees van Fable Food Co op de markt gekomen en in de restaurants van Heston Blumenthal wordt het geserveerd. Hidde de Brabander en Tim Kan zijn de nieuwe food ambassadeurs van de FIA (De Food Innovation Academy).

Met een link naar The 2021 Food Trends Report, door Fine Dining Lovers. Met o.a. de volgende items Plant Power, Brunchfast en Linner, Kitchen Co-Ops en Ghostronomy. En in maart lanceren de oprichters van Assembly Underground in Leeds, een nieuwe eet- en entertainmentruimte, Society op Barbirolli Square in Manchester.

In België heeft de Antwerpse startup Streetwaves, e-bike parkeergelegenheden ontworpen die ze de HAVN noemen, handig voorbij restaurants en hotels aan fietsroutes! Five Guys is een partnerschap aangegaan met technologiebedrijf Radius Networks om FlyBuy Pickup uit te rollen, een oplossing voor afhalen in het restaurant en op straat in de buurt. En British Airways gaat maaltijden verkopen in de economy class die zijn ontwikkeld door Tom Kerridge, een Britse chef met één Michelinster.

Als je het hele artikel wilt lezen, klik dan op de titel. Veel leesplezier!

Bagels van Bagels & Beans nu verkrijgbaar bij Jumbo Supermarkten

Sinds begin januari zijn de bekende biologische sesam- en volkoren bagels van Bagels & Beans exclusief verkrijgbaar bij Jumbo Supermarkten. Deze samenwerking zorgt ervoor dat alle bagelliefhebbers de originele bagels zelf thuis kunnen afbakken en beleggen. Dit is de eerste keer dat Bagels & Beans een van haar producten buiten de eigen horeca aanbiedt. “Bij Bagels & Beans zijn we continu aan het kijken naar marktverbreding en passende partnerships.’’ licht oprichter Ronald Bakker toe. Jumbo heeft als missie om lekker en gezond eten voor iedereen bereikbaar te maken. Dit sluit naadloos aan op waar Bagels & Beans voor staat. We zijn dan ook super trots dat onze bagels vanaf nu bij het merendeel van de ruim 680 vestigingen van Jumbo verkrijgbaar zijn.”

Plantaardig gestoofd rundvlees van Fable Food Co

Een artikeltje van november vorig jaar, maar wel interessant. Fable Food Co lanceerde haar kenmerkende plantaardige ‘Braised Beef’ in juni 2020 in alle Woolworths en vanaf november ook in alle 470 Coles-winkels in Australië. Bijzonder is dat ze niet via een fastfoodketen de weg naar de media zochten, maar een Michelin chef vroegen om ermee te experimenteren! Ze worden ondersteund door de beroemde chef Heston Blumenthal, die hun ‘Braised Beef’ gebruikt in zijn Michelin-sterrenrestaurants. Het bestaat voor 62% uit shiitake-paddenstoelen en andere volledig natuurlijke plantaardige ingrediënten. Het is ontwikkeld door chef-kok en mycoloog Jim Fuller en ‘2018 Australian Organic Farmer of the Year’ Chris McLoghlin.

The 2021 Food Trends Report  – door Fine Dining Lovers

“2020 wordt om vele redenen een jaar om nooit te vergeten, niet in de laatste plaats omdat het er één is waarin de voedingsindustrie een onvergetelijke storm heeft doorstaan. Een jaar waarin onze relatie met eten, koken en uit eten is geëvolueerd, en een jaar waarin restaurants en chef-koks van alles probeerden, ze zochten hun draai en hun manier waarop ze mensen voeden. Uiteindelijk vormden zich een nieuwe voedsellandschap dat voor ons ligt, misschien voor altijd.” Inleiding door Ryan King, hoofdredacteur Fine Dining Lovers bij hun onderzoek naar de trends in de culinaire wereld 2021. Hieronder een overzicht van de door hun geïdentificeerde trends, voor meer gedetailleerde informatie verwijzen we naar hun pdf waarvan de link in de titel staat. Interessant om te lezen!

Love for local; een groter gevoel van lokale verantwoordelijkheid, versneld door de verstoring van internationale toeleveringsketens.

Plant Power; verdere vermindering van de consumptie van vlees en dierlijke producten met als belangrijkste ingrediënt kikkererwten.

Food & Fashion; aangezien consumenten zich meer bewust worden van voedselethiek, zal zich dit ook vertalen naar de kledingsector, denk aan kledingstukken gemaakt van ‘champignon’-leer bijvoorbeeld.

Brunchfast en Linner; traditionele eettijden vervagen nu restaurants zich aanpassen aan nieuwe uren om hun deuren open te houden en keukens in bedrijf te midden van steeds veranderende wetgeving.

Smells like Craft Spirit; aanhoudende groei in ambachtelijke dranken, onder andere uit landen als Mexico, Zuid-Afrika, Litouwen, Cambodja en ze hebben zelfs een alcoholische drank gemaakt in Kirgizië van merriemelk gespot.

People Before Profit; de inzet van de branche om het welzijn van het personeel en de transparantie van de branche te verbeteren, zal alleen maar toenemen.

Boat-to-Box; De vismarkt was één van de voedselvoorzieningen die zich het snelst aanpaste en dit leidde tot een meer ruimdenkende benadering van het bereiden van vis.

Kitchen Co-Ops; Chef-koks, restauranthouders en hun medewerkers hebben de lockdown benut om na te denken over zaken die minder goed liepen in de industrie en om deze te verbeteren.

High Cuisine; Wetswijzigingen die worden aangewakkerd door de wens van de consument, betekent misschien wel dat we dit jaar eindelijk de cannabiskeuken mainstream wordt. Duidelijk dat dit vooral in de Verenigde Staten momenteel speelt.

De chef-koks komen naar je toe; Chef-koks creëren alternatieve inkomstenbronnen buiten de traditionele restaurantmodellen.

Culinary Collabs; Meer samenwerkingsverbanden in de bezorgmenu’s, pop-up menu’s en onderlinge samenwerking met leveranciers.

HomeCooking 2.0; het toegenomen culinaire vertrouwen, waardoor mensen meer maaltijden in restaurantstijl thuis maken, zal zich voortzetten.

Ghostronomy; Restaurants – vooral in de fine-dining sector – zullen proberen om vanuit hun concept andere diensten te creëren om inkomstenstromen te behouden.

Hidde de Brabander en Tim Kan nieuwe ambassadeurs van FIA

De Food Innovation Academy (FIA) benoemt Meester Patissier Hidde de Brabander (links) en chef en culinair adviseur Tim Kan (rechts) tot food-ambassadeurs. Ze gaan de Vlaardingse academie helpen het imago van ijs(patisserie) en Aziatisch koken te promoten. Samenwerkingsverband FIA biedt vakopleidingen in food, is een kennis- en innovatiecentrum en doet dienst als ontmoetingsplek voor ondernemers, relaties en studenten. De Brabander en Kan gaan onder meer masterclasses organiseren rondom ijs, patisserie en de Aziatische keukens, bedoeld voor foodprofessionals, studenten en andere geïnteresseerden. De lessen worden in februari en maart online uitgezonden via de kanalen van FIA.

Veerkracht en post-Covid focus op de digitale Horecava Limited

Wat doet Covid-19 met de Nederlandse horeca? Op de virtuele Horecava Limited vertellen spraakmakende horecaondernemers én leveranciers hoe ze deze tijden doorstaan. In het brandpunt staan zowel de impact op als de veerkracht van de branche. Denk aan sessies over de invloed van Covid-19 op branchecijfers, consumentengedrag, personeel en het ontstaan van nieuwe verdienmodellen. Daarnaast biedt Horecava Limited ook trends binnen hospitality en food met online tastings, trendpresentaties, cocktailworkshops, de foodwaste challenge en diverse wedstrijden. Met ruim 60 sprekers op de stages Het Podium, De Expert, De Tasting, De Trainer, De Start-up en De Lobby biedt Horecava Limited een bomvol programma op maandag 1 februari.

Partnersteun vierde editie Nationale Week Zonder Vlees onverminderd groot

We schreven al over de nieuwe editie van de ‘Nationale Week zonder Vlees’ maar nu zijn alle 61 partners bekend gemaakt. De vierde editie van de Nationale Week Zonder Vlees wordt mede mogelijk gemaakt door: Albert Heijn, ALDI, Aviko, Beyond Meat®, Bonduelle, BOON, BUMI, Coop, DEEN, deli by Shell, De Vegetarische Slager, DierenwelzijnsCheck, Ekoplaza, Fairtrade Original, Flora Plant, Future Farm™, Garden Gourmet, Stichting Goeie Grutten, Gold&Green®, GoodBite, HAK, Heinz, Hellmann’s, HelloFresh, HEMA, Holland & Barrett, Honig, Iglo Green Cuisine, Jumbo, Kips, Koninklijke Vezet, Knorr, Lazy Vegan, Le Duc Veggie Food, Lidl, LikeMeat, ME-AT, Meatless Farm, Moving Mountains®, Nature’s Pride, PLNT, PLUS, Provincie Flevoland, Provincie Gelderland, Quorn, Rebl Chef, Rude Health, Santa Maria, SMAECK, Sodexo, SoFine, Stegeman, Stichting DOEN, Tefal, The Blue Butcher, Unox, Vegan Masters, Verstegen, Violife, Vivera en Willicroft.

Society opent dit voorjaar op Barbirolli Square, Manchester

In maart lanceren de oprichters van Assembly Underground in Leeds, in het Verenigd Koninkrijk,  een gloednieuwe eet- en entertainmentruimte, Society op Barbirolli Square in Manchester. Een nieuwe toevoeging aan de bloeiende culturele scene van de stad. Society is de hele dag geopend en wordt een centrum voor streetfood, ambachtelijk bier, wijn en cocktails met een indrukwekkende line-up van getalenteerde onafhankelijke chef-koks en een vol programma met evenementen en entertainment. De gloednieuwe hub van bijna 750 vierkante meter, die eind maart 2021 van start gaat, bestaat uit vijf onafhankelijke keukens, een cocktailbar en een gespecialiseerde taproom van de ambachtelijke brouwerij Vocation uit Hebden Bridge. Bevestigt voor de lancering zijn onder meer Slap & Pickle diner (hamburgers, veganistische hamburgers en frietjes); pan-Aziatische specialisten Manzoku Street Food en Falafel Guys die voor het eerst hun kenmerkende falafelwraps en shoarma naar Manchester brengen. Om de line-up compleet te maken, lanceren de oprichters van lokaal restaurant Elnecot hun nieuwe concept Dokes Pizzeria in Society, waar verse steenovenpizza’s worden geserveerd. Als de lichten uitgaan, verandert de ruimte in een bruisende avondbestemming, waar lokale bewoners en degene die in de buurt werken worden uitgenodigd om elkaar te ontmoeten voor een drankje in de cocktailbar of vers getapte biertjes. Met een wisselende line-up van lokale DJ’s onder leiding van Manchester party-favorite Regal Disco en met regelmatig speciale gast-dj’s moet Society de ideale plek worden om elkaar te ontmoeten.

E-bike parkeerunits met ingebouwde opslag én oplader van een Belgische startup

De e-bike parkeergelegenheden van de Antwerpse firma Streetwaves heten de HAVN. Het is een gecombineerde parkeer-, opslag- en oplaadeenheid voor e-bikes. De HAVN is een stalen kast met een deksel waar het eigen fietsslot van de gebruiker doorheen wordt gelust, waarmee zowel de opbergkast als de fiets vastzit. Binnenin zit een standaard stopcontact, zodat fietsers geen fietsen of accu’s meer mee naar binnen hoeven te brengen om op te laden, en verwijderbare accu’s kunnen veilig worden opgeborgen tijdens het opladen. Meer op de website van Trendwatching maar het klinkt als een ideale parkeervoorziening voor restaurants en hotels die veel e-bikers te gast hebben.

Five Guys rolt nieuwe technologie in VS uit voor afhalen bij en in de winkel

Five Guys is een partnerschap aangegaan met technologiebedrijf Radius Networks om FlyBuy Pickup uit te rollen, een oplossing voor afhalen op straat in de buurt en in de winkel. Five Guys maakt gebruik van FlyBuy om de aankomst van zowel de klanten als de bezorgers van derden te volgen en om operationele beslissingen te nemen om de versheid van voedsel te maximaliseren en wachttijden te minimaliseren. FlyBuy gebruikt gepatenteerde technologieën om inzicht te krijgen in de ritten van de klant en bezorgers van derden door de verwachte aankomsttijd nauwkeurig te voorspellen en het restaurant te waarschuwen wanneer de klant of chauffeur zich binnen een bepaalde straal van het restaurant bevindt. Zodat ze bij aankomst in of in de buurt van het restaurant, hun maaltijd al klaar staat in een virtuele ophaalzone. Bovendien ontvangen de medewerkers van Five Guys tijdige audio- en visuele waarschuwingen zodat ze perfect kunnen timen wanneer de klant of bezorger arriveert. De FlyBuy Pickup van Radius Networks wordt ook gebruikt door Domino’s in het Verenigd Koninkrijk.’

Michelin-chef creëert maaltijden voor passagiers in de Economy Class van British Airways

De meeste van onze lezers zullen bekend zijn met de maaltijden die sterrenchefs hebben gemaakt voor onze luchtvaartmaatschappij KLM, deze worden geserveerd in de Businessclass. British Airways heeft onlangs de met één Michelin-ster bekroonde chef-kok Tom Kerridge binnengehaald om een ​​gastronomisch menu te ontwerpen voor haar passagiers in de economy class. Deze maaltijden moeten echter wel gekocht worden. Het menu is samengesteld met de speciale focus op hun Britse herkomst. Bekijk de menu-items en prijzen bij Luxury Launches, link in de titel.

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.