#tousaubistrot, Parijse horeca reageert op de aanslagen

17-11-2015

#tousaubistrot is een initiatief van ‘le Fooding’ dat alle mensen in Parijs oproept om vanavond (17 november) terug te keren naar de bistro’s, brasseries en de restaurants. Om dan gezamenlijk om negen uur in deze bedrijven en op hun terrassen een minuut stilte in acht te houden, ter nagedachtenis van de slachtoffers.

Le Fooding neemt het initiatief voor #tousaubistrot

Het gastronomische tijdschrift ‘le Fooding’ nodigt via de sociale media al zijn vrienden, partners, followers, de bezoekers van de stad Parijs en alle fransen die het zich kunnen permitteren uit, om dinsdag uit eten te gaan. Naast de minuut stilte in acht te nemen voor de slachtoffers van de aanslagen van afgelopen vrijdag is #tousaubistrot ook bedoeld om de diegenen die werken in de horeca een steuntje in de rug te geven. Daarnaast willen de initiatiefnemers ook laten zien dat hetgeen Parijs, Parijs maakt, niet veranderd door angst . Zoals één van de cartoonisten van Charlie Hebdo zo duidelijk weergaf in zijn visie op de gebeurtenissen van 13 november: “Friends from the whole world, thank you for #prayforParis but we don’t need more religion. Our faith goes to music! Kisses! Life! Champagne and joy! #Parisisaboutlife.”

Wat moet een horecaondernemer doen als er in de buurt wordt geschoten?

Aangezien mijn dochter in Parijs woont en werkt heb ik 13 november weinig geslapen. Gelukkig was zij thuis en hadden we snel contact. Echter vrienden en collega’s waren niet zo snel allemaal gelokaliseerd. Via de sociale media, WhatsApp gaat dit proces gelukkig vrij snel. De safetycheck van Facebook heeft hier zeker een positieve rol ingespeeld. Toch bleef het tot 3 uur ’s nachts onduidelijk waar een collegaatje zich bevond. Zij was die avond uit en de horecaondernemer van dat bedrijf heeft zodra hij (of zij) hoorde dat er geschoten werd in horecabedrijven, het bedrijf gebarricadeerd en al de gasten binnen gehouden. Als dan je mobiel niet opgeladen is kun je geen contact opnemen. Zo zijn er vast veel meer verhalen waar Franse collega horecaondernemers actie hebben ondernomen of daartoe misschien wel niet in staat waren. Wat zou jij doen?

De Fransen hebben een gezegde, dat de sfeer vanavond om negen uur zeker zal beschrijven: “Chantons sous les armes” vrij vertaald: zingen door je tranen heen. Wij wensen ze heel veel gasten en zijn in gedachten bij hun. ^Marjolein

Website: Le fooding

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.