Tomasu Soy Sauce | Microgebrouwen sojasaus uit Europa

12-4-2018

BoerBakkerBert lanceert onder de naam Tomasu Soy Sauce een unieke sojasaus van Rotterdamse bodem. De minimaal 24 maanden gerijpte smaakmaker is samengesteld uit in de regio Rotterdam geteelde sojabonen en granen en wordt volgens een eeuwenoud Japans keizerlijk brouwproces in Rotterdam gebrouwen. De lancering van deze bijzondere sojasaus vindt op 14 april 2018 plaats bij delicatessenzaak Foodelicous in Rotterdam. 

De enige microgebrouwen sojasaus uit Europa

Na vijf jaar voorbereiding komt BoerBakkerBert op de markt met de enige microgebrouwen sojasaus uit Europa. Het Rotterdamse vriendencollectief BoerBakkerBert bestaat uit boer Jeroen Klompe, bakkers Thomas Uljee en Piet van Westen (beiden inmiddels ook sojabrouwers) en marketeer Bert Mulder.

Het idee voor de sojasaus is ontstaan doordat bakker Thomas Uljee 5 jaar geleden een documentaire zag over de Amerikaanse Matt Jamie uit Louisville die sojasaus brouwt op bourbonvaten. Na een bezoek aan Matt en met diens toestemming besloot Thomas zelf sojasaus op deze unieke kleinschalige manier te gaan maken. Het uitgangspunt was dit te doen op basis van een volstrekt autonome keten.

Tomasu Soy Sauce | Sojasaus met 100% regionale grondstoffen

Bert Mulder van BoerBakkerBert: “Hiermee was het vriendencollectief BoerBakkerBert geboren. Met ons vieren houden we controle over elk onderdeel van de keten en dat proef je in de smaak en zie je bijvoorbeeld aan de prachtige uitmonstering van de flessen. Dankzij speciale teeltmethoden, regeneratieve akkerbouw en adviezen van de Universiteit van Wageningen is het ons gelukt om in de regio Rotterdam sojabonen te verbouwen, iets wat niet vanzelfsprekend is. Gecombineerd met het graan dat we daar verbouwen, kunnen we een saus maken van 100% regionale grondstoffen. In onze Rotterdamse brouwerij brouwen we de soja in 30-50 jaar oude Schotse whiskybarrels volgens de eeuwenoude Japanse keizerlijke brouwmethode en fermenteren we met kōji voor een authentieke sojasaus. We geven de vloeistof minimaal twee jaar vatrijping.”

Tijd als belangrijkste ingrediënt

Het resultaat is een sojasaus met veel diepgang en een haast wijnachtige smaak die lang blijft rondzingen in de mond. Bert Mulder: “De diepte is het gevolg van rijping in de oude gebrande eiken whiskyvaten. Daarbij komen ook wat frisse tonen en een hint van iets wat nog het best te omschrijven is als paddenstoelen. De sojasaus barst van de umami, activeert andere aanwezige smaken en heeft daarmee de potentie om een dirigent van je gerecht te worden. De afgelopen 2,5 jaar hebben we ruim 100 vaten gevuld van elk maximaal 125 liter. Het gaat dus om een kleine oplage, waarbij we alles met de hand doen. In onze beleving draait het allemaal om tijd en tijd is misschien wel ons belangrijkste ingrediënt. Zo is ook onze slogan ontstaan: BoerBakkerBert – Smaak door tijd.”

Lancering en verkrijgbaarheid

De lancering van Tomasu Soy Sauce vindt plaats op zaterdag 14 april tussen 13.00 en 15.00 uur bij Foodelicious in Rotterdam. Daar kan geproefd worden en vertellen de mannen van BoerBakkerBert het verhaal achter hun bijzondere sojasaus. Tomasu is voor de horeca binnenkort via horecaleveranciers te koop, tot die tijd kan men terecht bij BoerBakkerBert via de website www.tomasu.nl en Foodelicious via www.foodelicious.nl.

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.