THE TOKYO TOILET Project | Transformatie van 17 openbare toiletten in Shibuya

27-8-2020

  • The TOKYO TOILET Ebisu(Katayama) - credits Satoshi Nagare, provided by The Nippon Foundation
  • The TOKYO TOILET Ebisu(Katayama) - credits Satoshi Nagare, provided by The Nippon Foundation
  • The TOKYO TOILET Ebisu-higashi(Maki) - credits Satoshi Nagare, provided by The Nippon Foundation
  • The TOKYO TOILET Ebisu-higashi(Maki) - credits Satoshi Nagare, provided by The Nippon Foundation
  • The TOKYO TOILET Haruno-ogawa(Ban) - credits Satoshi Nagare, provided by The Nippon Foundation
  • The TOKYO TOILET Haruno-ogawa(Ban) - credits Satoshi Nagare, provided by The Nippon Foundation
  • The TOKYO TOILET Yoyogi-Fukamachi(Ban) - credits Satoshi Nagare, provided by The Nippon Foundation
  • The TOKYO TOILET Higashi Sanchome(Tamura) - credits Satoshi Nagare, provided by The Nippon Foundation

De Nippon Foundation heeft het TOKYO TOILET project gelanceerd waarmee openbare toiletten gebouwd worden die voor iedereen toegankelijk zijn. Gedurende het project zullen 17 openbare toiletten een transformatie ondergaan in Shibuya, Tokio. Hiermee wil het project aandacht vragen voor een samenleving die diversiteit omarmt. Enkele toiletten zijn sinds vijf augustus beschikbaar voor gebruik.

“Een gaaf project op het gebied van openbare toiletten. De meeste mensen mijden deze openbare toiletten toch zoveel mogelijk? Wij zijn benieuwd of het project een verschil kan maken. Indien het werkt hopen we dat andere landen dit idee opvolgen. Het zou natuurlijk een geweldig sponsorproject kunnen zijn voor design- en architectenbureaus in samenwerking met gemeentes en schoonmaakbedrijven.”

Het TOKYO TOILET-project | Inspiratie om het stereotype van openbare toiletten te veranderen

Japan staat bekend als één van de schoonste landen ter wereld. Zelfs openbare toiletten hebben een hogere standaard van hygiëne dan in de rest van de wereld. Het gebruik van openbare toiletten in Japan is echter beperkt vanwege het bestaande stereotype dat ze donker, vies en eng zijn. Om deze misvattingen over openbare toiletten uit de weg te ruimen, heeft de Nippon Foundation besloten om, in samenwerking met de gemeente, 17 openbare toiletten in de wijk Shibuya (Tokio) te renoveren. Deze openbare toiletten worden ontworpen door 16 toonaangevende ontwerpers en zullen door middel van een geavanceerd ontwerp toegankelijk worden gemaakt voor iedereen, ongeacht geslacht, leeftijd of handicap, om de mogelijkheden van een inclusieve samenleving aan te tonen. Naast de constructie heeft de foundation ook gezorgd voor doorlopend onderhoud, zodat men zich ten alle tijden comfortabel voelt en men aangespoord wordt ook voor de volgende persoon een schone toilet achter te laten.

Locaties van de toiletten

Er zijn inmiddels op vijf verschillende locaties toiletten geopend. Verder zullen er eind augustus en begin september nog een aantal toiletten geopend worden. De overige toiletten zullen in het voorjaar van 2021 geopend worden. Een volledige lijst van locaties en makers vindt u hier.

De toiletten worden gebouwd door Daiwa House Industry. Daarnaast adviseert TOTO Ltd. over de toiletuitrusting en -indeling. Het onderhoud van de toiletten zal door zowel de gemeente, de Nippon Foundation en de Shibuya City Tourism Association uitgevoerd worden.

Over de Nippon Foundation

De missie van de Nippon Foundation is sociale innovatie, door middel van deze innovatie streven zij naar een samenleving waarin alle mensen elkaar ondersteunen, waardoor de lasten en uitdagingen waar zij samen voor staan worden verminderd. Ze denken dat er voor iedereen een rol is weggelegd: burgers, bedrijven, non-profit organisaties, overheden en internationale instanties. Door het smeden van netwerken tussen deze factoren fungeert The Nippon Foundation als een bron voor wijsheid, ervaring en human resources van de wereld, waardoor individuen de capaciteit krijgen om de samenleving te veranderen.

 

Website: The Nippon Foundation

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.