The Secret Chef | Deze chef geeft inzicht in de veranderingen in de wereld van fine dining

17-12-2020

Een nieuwe maandelijkse column op de website van Fine Dining Lovers, geschreven door The Secret Chef. Volgens de editor van deze website is ‘The Secret Chef’ één van de grootste chefs in de wereld van de gastronomie. Hij of zij gaat over veel culinaire zaken zijn of haar perspectief rondom het restaurant en de wereld van de gastronomie onthullen. Gebaseerd op de enorme veranderingen waarmee de restaurantwereld wordt geconfronteerd geeft deze chef een reflectie op de industrie, met scherpe teksten en een eerlijke blik. De maandelijkse column van ‘The Secret Chef’ werd gelanceerd met de column ‘The Curse of the Celebrity Chef’ op de website van Fine Dining Lovers. De column biedt boeiend commentaar op hoe het digitale tijdperk ‘zaden van vernietiging’ in de restaurantindustrie zaaide en het veranderde in een ‘carnaval van narcisme’ voordat ‘2020 het uitstervingsevenement bracht dat we nodig hadden’.

Ik ben van de generatie die door Europa reisde met de rode Michelin restaurantbijbel in de auto, behoorlijk grijs dus ondertussen 😉. Ondertussen is er veel veranderd in de culinaire wereld, zoals de invloed van sociale media, alle restaurantlijstjes, chefs die echt ‘sterren’ werden enzovoorts. Daar waar je vroeger nog gewoon kon bellen of er plek was en je dan ook vaak nog terecht kon, is dit V.C. veranderd in het maanden van tevoren reserveren en het gevoel dat je als gast blij mocht zijn om het restaurant te kunnen bezoeken. Aan de andere kant moet het voor chefs en restauranteigenaren ook een soort culinaire ‘ratrace’ zijn geweest de afgelopen jaren. De resultaten van deze race werden vooral zichtbaar als chefs ervoor kozen om er niet meer aan mee te doen. Ik kan me ook voorstellen dat het soms frustrerend is om altijd culinair creatief voor op te moeten blijven lopen. Op dit moment kunnen en mogen gasten niet meer die extra kilometers maken om te komen genieten van de  culinaire top en zijn restaurants afhankelijk van gasten uit hun omgeving. Hier in Nederland is dit nog goed te overzien, veel gasten en potentiële gasten kunnen binnen ons land bij hen bestellen. Veel top restaurants moeten het echter vooral hebben van Internationale gasten of de afstanden voor toeristen uit eigen land zijn enorm. Er is voor deze bedrijven een nieuwe situatie ontstaan waaraan ze zich moeten aanpassen.

Hoewel we niet weten wie ‘The Secret Chef’ is, is het interessant om zijn of haar zeer openhartige beschouwing van de situatie te lezen. Enkele van zijn of haar gedachten: ‘Lijstjes werden de dominante vorm van herkenning’; ‘Marketing werd ons modewoord’; ‘2020 heeft gezorgd voor een filosofische reset naar normen en waarden’; ‘Het voordeel van de echte ster – de klant’. Een interessante nieuwe maandelijkse column om te volgen als je in de branche werkt of als je een frequente gast bent die van een culinaire ervaring geniet. En voorlopig blijven we ons afvragen wie deze chef is! ^ Marjolein

Hoofdredacteur van Fine Dining Lovers over ‘The Secret Chef’

“Hier hebben we te maken met iemand die een begrip is in de culinaire wereld en die bereid is de waarheid te vertellen over de wereld van restaurants en fine dining”, legt Ryan King, hoofdredacteur van Fine Dining Lovers, uit. “Ze geven aan dat dit een tijd van reflectie is, een tijd om te pauzeren, na te denken en te genezen, en wij zijn vereerd om als kanaal te kunnen fungeren om de wereld van Fine Dining vooruit te helpen.”

Na een aantal nachtelijke bijeenkomsten, die voor iedereen geheim waren gehouden, stemde de chef ermee in zijn/haar mes in te ruilen voor een pen. Er is een deal gesloten om de vrijheid van meningsuiting te waarborgen, er is dus minimale redactionele invloed, slechts de waarheid vanuit het hart. De communicatie met de chef wordt uitgevoerd via een geheim kanaal en alleen Ryan King is op de hoogte van de identiteit van de chef.

The Secret Chef: “Ik zou graag gedachtes over de toekomst van onze industrie willen neerleggen. Er zijn culturele en structurele onderwerpen die moeten worden aangepakt.” Ze voegen daaraan toe dat ze in deze columns hopen “een blik op het verleden en een lens naar de toekomst te bieden en moeilijke onderwerpen niet uit de weg te zullen gaan maar ook haalbare ideeën voor een betere toekomst te willen bieden.” Het tweede deel gaat in op de groeiende problemen van geestelijke gezondheid in de branche en de catastrofale gevolgen die dit heeft op de chef-koks die ons eten koken.

“Het is een ongelooflijke kans voor ons om ons publiek deze zeldzame kans te bieden om de waarheid vanuit de branche te horen”, zegt King. “De lezer krijgt een plaats aan tafel om die rauwe gesprekken te horen die privé worden gevoerd, wanneer gasten zijn vertrokken, de keuken leeg is en chef-koks spreken zonder bang te hoeven zijn voor een oordeel. Dit is het perspectief vanaf het hoogste niveau in de keuken.”

Lees hier de column.

Website: Fine Dining Lovers

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.