Terrastrends 2016

4-3-2016

  • IJsjes
  • Stoere limonades
  • Kraanwater
  • Koude koffie & koffiecocktails
  • Vermouth of gin-tonic

De meteorologische lente is deze week officieel begonnen. Het weer is er nog niet naar, maar met een beetje geluk zitten we deze maand al te genieten van de zon op het terras. Wat mag er op jouw terras dit seizoen niet ontbreken? Hieronder een door ons samengestelde lijst met verwachte producten die we tegen gaan komen op de Nederlandse terrassen. In onze eerste trendpresentatie over het terras van dit jaar kwamen terrasproducten uitvoerig aan bod.

1. IJsjes – kant-en-klaar of zelfgemaakt, met en zonder alcohol. IJs gaan we dit seizoen veelvuldig op de terrassen tegenkomen. Zo kennen we BuzzBar ijs met alcohol in varianten als ‘Bourbon St. Chocolate’ & ‘Mojito Madness’. Ook ‘Nice op een stokje’ is één van die varianten waar wij van verwachten deze tegen te komen. IJs gemaakt biologisch vers fruit, soms met kruiden of thee.

2. Stoere limonades – limonades in diverse varianten zullen deze zomer veelvuldig voorbij komen. Pinkyrose is één van de voorbeelden. De limonade zelf zit in een stoere roestvrijstalen kan. De uitstraling zorgt er voor dat limonade niet saai is. Geserveerd met een schijfje fruit en ijs en je hebt een goedkope en gezondere variant op de frisdranken.

3. Kraanwater – veelvuldig in het nieuws geweest verleden jaar. Wel of niet gratis weggeven? Wij vinden dat je best geld mag vragen voor kraanwater, mits je als horecabedrijf waarde toevoegt aan het product. Een mooie aparte waterkaart, met daarop karaffen water met verschillende fruitsoorten en kruiden. Naast de limonades, een goedkope en gezonde drank op het terras.

4. IJsthee’s – niets is makkelijker dan het maken van ijsthee’s. Water koken, thee zetten, vervolgens koelen met flink veel ijsblokjes en serveren met een takje munt en een schijfje citroen. Lage kostprijs, verfrissend voor de gast en uniek. Is het niet veel mooier om aan tafel te vertellen hoe de ijsthee is gemaakt op ambachtelijke wijze, in plaats van het serveren van een kant-en-klaar flesje?

5. Koude koffie & koffiecocktails – verleden jaren zagen we al diverse koude varianten op koffie, vaak zoet zoals de frappuccino. Ga zelf eens aan de slag met de koffie, net zoals de ijsthee’s. Koffie is een prima basis voor een zelfgemaakt koude cocktail of koffie koud geserveerd, zoals de koffie van Dutch Coffee. Naar verwachting zal slechts een klein deel van de Nederlandse horeca zich hier al mee bezig houden. Dus of je nu echt kunt spreken van een trend dit jaar?

6. Bieren – craft bieren, IPA (Indian Pale Ales) of Weizen, ook dit jaar zien we op de terrassen weer meer varianten dan voorheen. Overal duiken kleine brouwerijen op met nieuwe smaken en varianten op de bestaande bieren. De Nederlander wil beleving en neemt geen genoegen meer met een standaard Pilsner van één van de grote brouwerijen. Ontwikkel uw eigen bier met lokale brouwerijen, vertel aan tafel hoe het proces in werking is gegaan en wat dit biertje zo bijzonder maakt. Gasten willen een verhaal zelfs tijdens het drinken van bier. De keerzijde van het grote aanbod is dat gasten niet meer kunnen kiezen. Inhakend hierop is de nieuwe trend van proefplankjes. Je kunt proefplankjes op de kaart zetten met vaste soorten, maar je zou je gasten ook zelf kunnen laten kiezen uit hun favoriete bieren.

7. Wijn – voor de wijntrends van deze zomer spraken wij met enkele grote wijnleveranciers. Op de vraag wat de wijntrends zijn van deze zomer, kwam een eenduidig antwoord: Frisse aromatische wijnen voor zowel de liefhebber van frisse als lichtzoete wijnen. Dit zijn voornamelijk de nieuwe wereld sauvignons uit Marlborough, Nieuw-Zeeland en Stellenbosch, Zuid-Afrika.

8. Cider – wat deze zomer absoluut niet mag ontbreken op het terras zijn de ciders. Niet de standaard Jillz varianten, maar ciders in hippe flesjes, zoals Sassy. Waarom ciders? Ciders zijn fruitig, fris en laag in alcohol (tussen de 6% & 8%). De stoere fles maakt het aantrekkelijk voor zowel vrouwen als mannen.

9. Vermouth of gin-tonic – veel trendwatchers hebben het over de vermouth. Als je vraagt wat DE trend op het terras wordt, wordt dit vaak genoemd. Wij verwachten dit jaar bij slechts enkele horecazaken de hippere vermouth’s. Het gros zal echter dit seizoen de Gin-Tonics serveren. Verschillende gin-soorten en tonic’s van bijvoorbeeld Fever-tree zullen dit seizoen geen uitzondering zijn. Steeds meer bedrijven hebben een aparte Gin-Tonic kaart op het terras.

10. Rio 2016 – het Nederlands elftal komt deze zomer niet in actie. Wel hebben we de Olympische spelen in Rio. De terrassen kleuren deze zomer dus niet oranje maar wel in het geel & groen! Speel in op ‘de spelen’, serveer kleurrijke cocktails en gerechten als ceviche. Geef je eigen draai aan de Olympische spelen en jouw terras wordt de place to be deze zomer.

Heb je één van bovenstaande trends toegepast op je eigen terras? Laat het ons weten, wij schrijven graag over voorbeelden in de horeca! Zeker over onze inspiratie in de praktijk. Laat de lente & zomer maar komen! ^Bram Kosterink

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.