Terras do’s en don’ts

25-3-2016

  • By Freepik

#1 De ‘Nee sorry, U kunt bij mij niet bestellen, dan moet u bij mijn collega zijn’ – don’t

Grote irritatie voor grote groepen gasten. De ondernemer kiest ervoor om de bestelling via geautomatiseerde kastjes te organiseren en dit is prima voor de efficiency, maar het mag nooit het probleem van de gast worden dat iemand geen ‘ kastje’ heeft. Oplossing: bediening met handen vol, mag best om een momentje geduld vragen. Daarna direct een ‘ kastje’ inseinen of de bestellingen doorgeven kan natuurlijk ook.

#2 Het ‘we hebben te weinig mensen vandaag vanwege het mooie weer, dus het kan een momentje duren’ – don’t.

Met alle hedendaagse smartphones met internet en Weather-app in combinatie met geautomatiseerde planning systemen moet het voor de ondernemer een koud kunstje zijn om er de eerste terrasdagen bij de pinken te zijn en te zorgen dat er voldoende personeel beschikbaar is. In werkelijkheid is het voor veel ondernemers best ingewikkeld om tijdig goed personeel gereed te hebben, want je kunt moeilijk op de dag zelf nog een blik medewerkers opentrekken. Iets meer participeren op de komende lentedagen is wel nodig.

#3 De ‘een blik van herkenning doet wonderen’ – do

Terras-helden moeten er maar aan gaan staan; in de verzengende hitte keihard knallen op het terras om een paar knaken te verdienen. Je hebt als terrasheld(in) twee keuzes: als het écht druk wordt, iedere gast blijven begroeten en laten zien dat je er aan komt zodra je tijd hebt OF de gast negeren zodat deze vanzelf zich gaat storen aan de wachttijd. Zorg dat de gast ziet, dat die gezien is! Dat neemt de eerste stress weg en geeft wat tijd voor bediening. Daarbij moet bediening vrolijk zijn, lachen en er zichtbaar plezier in hebben. Dat scheelt zoveel heibel.

#4 Wiebelende tafels! Bestaan die nog? – don’t

Niet elke ondernemer heeft geld voor automatisch stabiel staande tafels (wereld uitvinding trouwens). Laat de medewerker  dan niet op zoek moeten gaan naar een stapel viltjes (want die zijn er dan ook meestal te weinig) waarmee hij of zij na veel vouwwerk de tafel net (niet) stabiel kan krijgen. Hiervoor heeft men de laminaat afstandhouder uitgevonden. Een driehoekig stuk hout of plastic voor een habbekrats te koop bij iedere bouwmarkt, waarmee de bediening in 1 beweging iedere tafel recht zet (psst niet verder vertellen). Scheelt tijd en daarmee geld.

#5 Polo’s / t-shirts / sloven en een beetje deo doen wonderen – do

Bij warm weer is het wachten op de eerste ellende na pakweg een week. Dan begint de echte zweetlucht in de kleren te trekken en wordt de gastbeleving definitief gekild. Zorg voor een paar extra t-shirts en polo’s en schone sloven zodat men ook tijdens de werkdag een keer kan omkleden.

#6 Open deur 1: Zorg dat tafelnummers aanwezig en zichtbaar zijn – do

Herkent u de situatie dat uw bestelde drankje of broodje na 5 tafels navragen pas bij u terecht komt? Vaak zijn de tafelnummers of het gebruikte systeem niet helder bij personeel en dat zorgt voor de grootst mogelijke problemen voor bar, keuken en bediening. Een goede voorbereiding met duidelijke grote tafelindelingen (opgehangen op veel plekken voor het personeel) en duidelijke tafelnummers op tafel (die zichtbaar zijn) voorkomen een hoop ellende.

#7 Open deur 2: Zorg voor servicepunten voor het personeel – do

Verminder de hoeveelheid keren dat personeel voor kleine zaken naar binnen moet. Richt speciale terras-service punten in. Dit kan van een simpele tafel of een peperdure design kast zijn, dat maakt niet uit. Zorg voor schone doekjes en schoon sop, voldoende asbakken, besteksetjes, rietjes en onderzetters zodat personeel door kan met werken.

#8 Open deur: Zorg voor voldoende menu’s en attributen – do

Te weinig menukaarten maakt bestellen wel heel ingewikkeld en voor personeel een hel om mee te werken. Waarom niet op alle tafels een menukaart zodat iedereen z’n gang kan gaan. Dit zorgt voor verlaging van de werkdruk bij personeel en rust bij de gast. Als u als ondernemer toch aan het bestellen bent, bestel dan gelijk even voor elke tafel peper en zout (en indien van toepassing een oliesetje, want daar moet de gast vaak om vragen en dit wordt dan pas gebracht als het eten al op of koud is. Zonde van ieder zijn tijd).

Bron: Van Spronsen & Partners

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.