Sunday Homes at El Cosmico | Een 3D geprint hotel in Marfa Texas

25-5-2023

  • Sunday Homes at El Cosmico - Exterior hotelSunday Homes at El Cosmico - Exterior hotel
  • Sunday Homes at El Cosmico - Amenities BathhouseSunday Homes at El Cosmico - Amenities Bathhouse
  • Sunday Homes at El Cosmico - Hotel poolSunday Homes at El Cosmico - Hotel pool
  • Sunday Homes at El Cosmico - 4Bedroom exteriorSunday Homes at El Cosmico - 4Bedroom exterior
  • Sunday Homes at El Cosmico - 4Bedroom exteriorSunday Homes at El Cosmico - 4Bedroom exterior

In Maart 2023 heeft hotelier Liz Lambert de komst van ‘Sunday Homes at El Cosmico’ aangekondigd. Een 3D geprint hotel en huizen op het campingterrein van ‘El Cosmico’ in Marfa, Texas. Een samenwerking met de architecten van de BIG-Bjarke Ingels Group en ICON, gespecialiseerd in geavanceerde bouwtechnologieën en pionier in grootschalig 3D printen. In veel pers worden de plannen omschreven alsof het ontworpen is voor op de maan en Mars. Dit omdat ICON ook een contract heeft met NASA voor de eerste interplanetaire huizen aldaar.

Leestijd: 3 minuten

El Cosmico

Momenteel is ‘El Cosmico’ een uniek campinghotel van 21 hectare in Marfa. Hotelier en eigenaresse Liz Lambert wil dit opnieuw vorm geven en er een 3D geprint hotel en huizen op plaatsen. Daarnaast wordt het terrein uitgebreid tot 60 hectare. Hiervoor ontwikkelde BIG en ICON een volledig nieuwe architectonische benadering dat mogelijk worden gemaakt door grootschalig 3D-printen. Denk aan gebouwen met koepels, bogen, gewelven en parabolische vormen. Een innovatieve ontwikkeling van hotelkamers, een zwembad, een spa en gemeenschappelijke voorzieningen.

Revolutionaire constructie voor Sunday Homes at El Cosmico

Bij Sunday Homes et El Cosmico, dat in 2024 van start gaat, blijven ze de creatieve cultuur en de minimalistische natuurlijke omgeving van het landschap rondom Marfa vieren. “Ik heb al vele jaren een visie voor de evolutie van El Cosmico, dat verschillende ruimtes omvat die de ervaring voor zowel de gasten als de lokale bevolking versterken zoals een zwembad, een hammam, en meer ruimte voor kunst en workshops voor het aanleren van vaardigheden,” aldus Liz Lambert. “Door samen te werken met de revolutionaire denkers van BIG en ICON kan ik niet alleen deze droom verwezenlijken, maar kunnen we dit ook doen met behulp van deze ongelooflijke 3D-printtechnologie die de oudste principes van ruw bouwen op aarde combineert met een futuristische technologie die sneller, duurzamer en efficiënter werkt dan moderne bouw. Bovendien reikt de innovatie en schoonheid van de soorten structuren die we kunnen bouwen veel verder dan de standaard bouw. Het is passend dat ICON een contract heeft met NASA om de eerste woningen op de maan en op Mars te bouwen. Ik ben blij dat we hun ongelooflijke werk hier in ons eigen kleine kosmische landschap onder de sterrenhemel in het verre westen van Texas kunnen verkennen.”

Uniek ontwerp met 3D-printing voor Sunday Homes at El Cosmico

Het design van het Sunday Homes at El Cosmico hotel en de uitbreiding van het terrein is bepaald door de unieke verbinding tussen het hoge woestijnlandschap en de kosmische organisaties die erop werken. Het nieuwe hotel en woningen zijn voorzien van organische rondingen en koepels, een primordiale architectuurtaal die alleen met 3D-printing kan worden bereikt. ICON’s technologie blinkt uit in het creëren van zachte vormen en gebogen oppervlakken, waardoor het mogelijk werd deze ontwerpvisie tot leven te brengen. Het project biedt een natuurlijke voortzetting van unieke ervaringen, voortbouwend op El Cosmico’s erfenis op het kruispunt van kunst, natuur en gastvrijheid. Een ander facet van het project is de beoordeling van de mogelijkheid om in Marfa betaalbare woningen te 3D-printen om tegemoet te komen aan de veranderende behoeften van de stad.

Bekijk de video over het idee en de techniek achter de Sunday Homes at El Cosmico. De tekst gaat onder video verder.

Samenwerking met ICON en BIG

“Onze samenwerking met El Cosmico en ICON heeft ons in staat gesteld de formele en materiële mogelijkheden van geavanceerde 3D-geprinte constructie na te streven, zonder gebonden te zijn aan de traditionele beperkingen van een conventionele locatie of opdrachtgever”, aldus Bjarke Ingels, oprichter en creatief directeur van BIG. “Liz Lamberts nalatenschap om gastvrijheid te herdefiniëren en haar pionierswerk voor een hedendaagse Texaanse esthetiek in combinatie met de minimalistische natuur en cultuur, kunst en landschap van Marfa passen perfect bij een nieuwe architecturale taal voor El Cosmico in Marfa. Organische vormen, Euclidische cirkelvormige geometrieën en een kleurenpalet geboren uit het lokale terroir zorgen ervoor dat El Cosmico aanvoelt alsof het letterlijk is opgericht uit de plek waar het staat.”

De collectie van de BIG-ontworpen woningen met twee, drie en vier slaapkamers hebben een weids uitzicht op de Davis Mountains en variëren van 1.200 m² tot 2.200 m². Reserveringen beginnen in de zomer van 2023. Bezoek deze website om als eerste te horen wanneer de reserveringen beginnen.

“De werkelijk unieke en uiteenlopende architecturen die door 3D-printen mogelijk worden gemaakt, staan nog in de kinderschoenen”, aldus Jason Ballard, medeoprichter en CEO van ICON. “We genieten van de ontwikkeling die ontstaan door onze technologie in handen te geven van grote creatievelingen en te zien welke mogelijkheden er ontstaan. De samenwerking met Liz en Bjarke is een droom en het is voor ons een enorme eer om samen met hen in de voorhoede van design en architectuur te staan. Liz is echt de Queen of Cool en één van de nationale schatten van Texas. Het is ongelooflijk om haar kosmische verbeelding te helpen werkelijkheid te worden.”

Website: Sunday Homes at El Cosmico - El Cosmico - BIG  -  ICON

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.