Stracciatella | De evolutie van Mozzarella

5-11-2018

De Italiaanse Mozzarella is één van de meest populaire kazen, zelfs zo populair dat je het niet alleen in Italiaanse restaurants op de kaart ziet staan, maar op elk type cuisine over de hele wereld. Een flink aantal jaar geleden kwam daar de Burrata bij, een ware hype want dit was nog lekkerder en zachter dan Mozzarella! En ook Burrata kun je inmiddels overal bestellen dus tijd voor de overtreffende trap: ‘Stracciatella’. Stracciatella di bufala zijn kleine stukjes wrongel, stracciatella betekent ook zoiets als gescheurd of versnipperd. Stracciatella kaas is ook wit en lijkt nog het meest op de binnenkant van de burrata. Van oorsprong komt de kaas uit de regio Apulië. Het is dus niet zoals het Stracciatella ijs, kaas vermengt met chocoladesnippers! Deze heerlijke zachte kaas neemt nu menu’s over in veel wereldsteden. Een artikeltje vanuit New York City door Leonie van Spronsen

Stracciatella op het menu in New York

Mijn eerste stracciatella was bij Empire Diner op het terras, een heerlijke verrassing op de foccacia. Eataly gaf al stracciatella stretching workshops op Mozzarella Mondays en Old Rose geeft je pasta met stracciatella & chili! Kortom, deze kaas is HOT!

Fun fact: Italian-Americans hebben altijd andere namen voor typisch Italiaanse ingrediënten, zoals mozzarella “Mozzarell” is. Bij mijn weten is er nog geen bijnaam voor Stracciatella maar ik zet mijn geld op “Stracciatell”.

Stracciatella op het menu in Amsterdam

Ook in Amsterdam zien we het steeds vaker op het menu staan, zoals bijvoorbeeld bij Enoteca wine & food, waar zij buffel Stracciatella met pane carasau, kumato tomaat en gekarameliseerde ui serveren. Ook restaurant FIKO heeft het op zijn menukaart staan, zij serveren een gerookte versie: Stracciatella Pugliese affumicata e focaccia, omschreven als: “The heart of a creamy smoked burrata cheese – Evo oil from Puglia and focaccia homemade”. Klink goed toch?

Laat je gegevens achter en ontvang wekelijks de laatste tips van onze redactie. Natuurlijk zullen we je gegevens nooit delen met derden.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.